ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ενισχύεται το κλίμα επιχειρηματικής αστάθειας και αποεπένδυσης στην αγορά φαρμάκου με τη νέα τροπολογία του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, η οποία κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή το βράδυ της Δευτέρας, αιφνιδιάζοντας τους αντιπροσωπευτικούς φορείς του κλάδου, δεδομένου ότι δεν είχε προηγηθεί καμία διαβούλευση.
Η νέα τροπολογία, προβλέπει την επιβολή τέλους εισόδου 25% σε όλα τα νέα φάρμακα που εντάχθηκαν ή θα ενταχθούν μετά την 1/01/2017 στη θετική λίστα αποζημίωσης και όχι αυτά που εντάχθηκαν μετά τη δημοσίευση του νόμου 4486/2017 (Α’ 115,) το Μάιο, όπως οριζόταν στο άρθρο 97, φέρνοντας τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις αντιμέτωπες με μία μεγάλη ανατροπή, καθώς καλούνται να καταβάλλουν αναδρομικά, ενώ έχουν ήδη κλείσει οι ισολογισμοί του πρώτου εξαμήνου και οι προβλέψεις του επόμενου.
Όπως αναφέρουν κύκλοι της φαρμακοβιομηχανίας, το τέλος εισόδου 25% μεταφράζεται σε επιβάρυνση της τάξεως των 70 εκατ. ευρώ για τις επιχειρήσεις συνολικά, σε ετήσια βάση (θα πρέπει να καταβάλλεται για δύο χρόνια ή μέχρι την επίτευξη καλύτερης τιμής από την επιτροπή Διαπραγμάτευσης), ενώ με αυτό το δεδομένο 23 νέα φάρμακα κινδυνεύουν να αποσυρθούν από την ελληνική αγορά, πλήττοντας την επιχειρηματικότητα και απειλώντας την δημόσια υγεία.
Την ίδια στιγμή, η παραπάνω ρύθμιση προκαλεί ένα επιπλέον «αλαλούμ» στην αγορά φαρμάκου καθώς δεν ορίζει την ακριβή έννοια του όρου «νέο» φάρμακο, αν πρόκειται δηλαδή για νέα δραστική ουσία ή για νέο σκεύασμα ή και για τα δύο.
Ισχυρό πλήγμα αποτελεί για τις εταιρίες νοσοκομειακού φαρμάκου, η πρόβλεψη για επιβολή ενοποιημένου rebate στα νοσοκομεία, το οποίο με τη νέα τροπολογία υπολογίζεται σε πανελλαδική κλίμακα στο σύνολο των νοσοκομείων του ΕΣΥ και όχι σε καθένα νοσοκομείο ξεχωριστά, όπως όριζε αρχικά ο νόμος, αυξάνοντας έτσι προοδευτικά τα ποσά επιστροφής και επηρεάζοντας αρνητικά συγκεκριμένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο νοσοκομειακό φάρμακο.
Ο ΣΦΕΕ απέστειλε το πρωί της Τρίτης επιστολή προς τον υπουργό Υγείας, απαιτώντας την άμεση απόσυρση της ρύθμισης και ζητώντας τη συνεργασία των δύο πλευρών, προκειμένου οι διαρθρωτικές αλλαγές να σχεδιάζονται με γνώμονα την βιωσιμότητα των εταιρειών, την ασφάλεια των ασθενών, την αειφορία της καινοτομίας και την διασφάλιση των θέσεων εργασίας.
«Το Υπουργείο μας κάλεσε αιφνιδίως σήμερα στις 17:00 για να μας ανακοινώσει μία ειλημμένη απόφαση, η οποία αναμένεται να πλήξει σοβαρά τον κλάδο και να έχει μεγάλες συνέπειες στις φαρμακευτικές εταιρείες και τον ασθενή στην Ελλάδα», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Πασχάλης Αποστολίδης, στο συνέδριο για τις πολιτικές καρκίνου το πρωί της Τρίτης.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκε η συνάντηση των εκπροσώπων της φαρμακοβιομηχανίας με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, η οποία ωστόσο απέβη άκαρπη και η τροπολογία αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή σήμερα, Τετάρτη.
Στελέχη της αγοράς κάνουν λόγο για ένα ακόμη φοροεισπρακτικό μέτρο, το οποίο τινάζει στον αέρα ισολογισμούς και υπολογισμούς, δημιουργώντας ένα ασταθές οικονομικό και φορολογικό περιβάλλον, το οποίο αφενός «αφαιμάζει» οικονομικά και αναπτυξιακά τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα, αφετέρου είναι αφιλόξενο και αποκρουστικό για επενδύσεις στη χώρα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ασφυκτικές οι πιέσεις στις τιμές των γενοσήμων
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: LEO Pharma: Δεύτερη παγκοσμίως στον τομέα της διαφάνειας των κλινικών μελετών
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Πως το υπουργείο Υγείας διαλύει την αγορά των καινοτόμων φαρμάκων
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Γερμανία: Το υπουργείο Άμυνας και η Bundeswehr «παγώνουν» τους λογαριασμούς τους στο Χ
- Σπίτι μου ΙΙ: Πάνω από 6.000 αιτήσεις μέσα στις λίγες ώρες – Οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής και τα βήματα μέχρι την έγκριση του δανείου
- Metlen: Ανακοινώνει big deal;
- Ισπανία: Οι 12 προτάσεις του Σάντσεθ για την αποκλιμάκωση των ενοικίων