Ανησυχία επικρατεί στους κύκλους της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας εν όψει της επικείμενης ανατιμολόγησης φαρμάκων, καθώς εικάζεται ότι θα ακολουθήσει τα χνάρια των προηγούμενων, με δραματικές μειώσεις στις τιμές των γενοσήμων, ενδεχόμενο το οποίο απειλεί τη βιωσιμότητα των φθηνών σκευασμάτων και δημιουργεί ένα «κακό προηγούμενο» για την ανάπτυξη των ελληνικών επιχειρήσεων.

Από στοιχεία, τα οποία πρόκειται να κατατεθούν  στην κυβέρνηση, προκύπτει ότι κατά την περίοδο 2015-2016 τα γενόσημα είναι ο μεγάλος χαμένος στο «παιχνίδι» των ανατιμολογήσεων, δεδομένου ότι οι τιμές τους μειώθηκαν κατά 6,1 φορές περισσότερο από εκείνες των on patent (3,9% έναντι 23,7%) και κατά 3,1 φορές περισσότερο από τα off-patent (7,7% έναντι 23,7%).

Αν και με μειωμένες αναλογίες σε σχέση με την προηγούμενη διετία, στο ίδιο μοτίβο κινήθηκαν οι ανατιμολογήσεις και κατά το 2017, με τις τιμές των γενοσήμων να μειώνονται κατά 4,8 φορές περισσότερο από εκείνες των on patent (1,7% έναντι 8,2%) και 2,9 φορές περισσότερο από τις τιμές των off patent (2,8% έναντι 8,2%).

Από τα παραπάνω στοιχεία προκύπτει μία μονομερής πίεση στις τιμές των γενοσήμων, που απειλεί με  έξοδο από την αγορά παλαιότερα οικονομικά φάρμακα, τα οποία υποκαθίστανται από νεότερα και ακριβότερα σκευάσματα με τις ίδιες ενδείξεις. Σημειωτέον, ότι  συνολικά οι τιμές των γενοσήμων κατά τη περίοδο 2009-2017 έχουν δεχθεί μειώσεις της τάξεως του 64%.

Όλα αυτά τη στιγμή που, όσον αφορά στη διείσδυση των γενοσήμων,  η Ελλάδα απέχει πολύ από το μνημονιακό στόχο (25-26% κατ΄ όγκο έναντι του 60%) κι ενώ η παραγωγή αντιγράφων αποτελεί βασική δραστηριότητα των ελληνικών φαρμακευτικών επιχειρήσεων.

Στελέχη της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας κάνουν λόγο για «άδικη» μεταχείριση από την πλευρά της πολιτείας, υποστηρίζοντας ότι ευνοεί τα νεότερα εισαγόμενα φάρμακα με προστασία πατέντου, τα οποία αποτελούν το βασικό διαμορφωτή της αύξησης της φαρμακευτικής δαπάνης. Μιλούν, μάλιστα για «διπλή αδικία», καθώς οι ελληνικές επιχειρήσεις καλούνται να καταβάλουν υπέρογκα ποσά, προκειμένου να καλυφτεί η υπέρβαση του προϋπολογισμού της (clawback).

Τέλος επισημαίνουν ότι για την ανάπτυξη της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας είναι αυτονόητη  η ισότιμη μεταχείριση με τις πολυεθνικές εταιρίες καθώς και η αύξηση του μεριδίου  αγοράς, το οποίο αυτή τη στιγμή κυμαίνεται γύρω στο 20%, ενώ θα μπορούσε να καλύπτει το 55-60%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ε.Ε.Φα.Μ.: Στα «θρανία» τα νέα στελέχη του φαρμακευτικού κλάδου
 
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: LEO Pharma: Δεύτερη παγκοσμίως στον τομέα της διαφάνειας των κλινικών μελετών
 
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: «Έκρηξη» Γιαννακόπουλου στα Healthcare Business Awards – «Θέλετε να μας κλείσετε»