ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα σε περίπου δυο εβδομάδες από την έναρξη λειτουργίας του γραφείου στον Πειραιά έχουν υποβληθεί αρκετά αιτήματα για αποζημίωση από την ρύπανση που προκάλεσε το Αγία Ζώνη ΙΙ στον Σαρωνικό ενώ αρκετοί είναι αυτοί που σπεύδουν καθημερινά να λάβουν σχετική ενημέρωση, κατόπιν ραντεβού.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν πολλές απορίες σχετικά με τους τρόπους αποζημίωσης αλλά και τον ρόλο του Ταμείου, καθώς πολλοί είναι αυτοί που αδυνατούν ακόμη να κατανοήσουν τον ρόλο του.
Πηγές με γνώση του θέματος εμφανίζονται αισιόδοξες για τη συνέχεια, και θεωρούν βέβαιο πως τα αιτήματα θα πολλαπλασιαστούν το επόμενο διάστημα ενώ τονίζουν πως την όλη διαδικασία διευκολύνει η μετάφραση των οδηγιών στα ελληνικά. Προσθέτουν δε πως εφ’ όσον χρειαστεί το IOPC είναι να στελεχώσει με επιπλέον προσωπικό το γραφείο του στον Πειραιά.
Υπενθυμίζεται ότι το γραφείο του IOPC στην Ελλάδα ξεκίνησε να λειτουργεί την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου στην οδό Σκουζέ 26, στον 4ο όροφο στον Πειραιά και έχει δεσμεύσει κεφάλαια περίπου 280 εκατ. ευρώ για τους πληγέντες από το πρόσφατο ναυάγιο στον Σαρωνικό.
Αποζημίωση από το Ταμείο δικαιούται οποιοσδήποτε έχει υποστεί ζημία εξαιτίας της ρύπανσης που προκάλεσε διαρροή πετρελαίου από το δεξαμενόπλοιο Αγία Ζώνη ΙΙ, εφ’ όσον μπορέσει να αποδείξει τη ζημιά με τα κατάλληλα αποδεικτικά στοιχεία. Αυτό ισχύει για ιδιώτες, επιχειρήσεις, τοπικές αρχές ακόμη και κράτη.
Σε γενικές γραμμές πέντε είναι οι περιπτώσεις που μπορεί κάποιος να αξιώσει αποζημίωση:
1. Για έξοδα απορρύπανσης και χρήση προληπτικών μέτρων
2. Για καταστροφή περιουσίας
2. Οι αλιείς που έχουν υποστεί οικονομική απώλεια και όσοι εμπλέκονται με την αλιεία
3. Οι τουριστικές επιχειρήσεις
4. Για έξοδα που αφορούν στην αποκατάσταση του περιβάλλοντος
Ερώτημα παραμένει εάν τελικά το Ελληνικό Κράτος καταθέσει αίτηση αποζημίωσης.
Κύκλοι του υπουργείου επισημαίνουν πως η διεκδίκηση αποζημίωσης έχει την εξής ιδιαιτερότητα, ότι πρέπει να γίνει αποτίμηση των ζημιών και τονίζουν πως όταν ολοκληρωθεί η επιχείρηση απορρύπανσης το Ελληνικό Κράτος, πρέπει να δει αν και τι βλάβες έχει υποστεί, να τις αποτιμήσει και να εκτιμήσει αν θα υποβάλει αίτηση αποζημίωσης.
Who is Who
Το Διεθνές Κεφάλαιο Αποζημίωσης Ζημιών Ρύπανσης από πετρέλαιο (IOPC Funds) ιδρύθηκε για πρώτη φορά το 1971, μετά τη διαρροή πετρελαίου από το Torrey Canyon το 1967 κοντά στις ακτές του Ηνωμένου Βασιλείου και χρηματοδοτείται από τα 115 κράτη-μέλη, τους παραλήπτες/αποδέκτες της μεταφοράς πετρελαίου και τους πλοιοκτήτες.
Ο ρόλος του έγκειται στο να αποδίδει αποζημίωση για ζημίες που οφείλονται σε πετρελαιοκηλίδες που προέρχονται από διαρροές πετρελαίου σε ένα Κράτος μέλος, στους διεκδικητές που δεν δύναται να αποζημιωθούν πλήρως από τη ζημία λόγω ρύπανσης από τον εφοπλιστή βάσει της σύμβασης του 1992 για την Αστική Ευθύνη.
Ουσιαστικά παρέχει ένα πρόσθετο επίπεδο αποζημίωσης επιπλέον αυτού που καταβάλλεται από τον πλοιοκτήτη του πλοίου που έχει προκαλέσει τη ρύπανση.
Από το 1978 έχει καταβάλλει 580 εκατ. λίρες Αγγλίας σε αποζημιώσεις και έχει διαχειριστεί 149 περιπτώσεις πετρελαϊκών ατυχημάτων.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Συμφωνία ΔΝΤ – Ουκρανίας: Ακόμα 1,1 δισ. δολαρίων από το πρόγραμμα βοήθειας – 9,8 δισ. συνολικά
- ΤτΕ: Ταμειακό πρωτογενές πλεόνασμα €13,4 δισ. στο 10μηνο
- Κοινή δήλωση 6 κρατών: Η Ρωσία επιτίθεται συστηματικά στην ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας
- Coca Cola HBC: Αντλεί 500 εκατ. ευρώ μέσω του 8ετούς ομολόγου – Στο 3,125% το κουπόνι