Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

XA: Όλοι περιμένουν εκπλήξεις. Τι θα γίνει με ΟΤΕ και τράπεζες

Σε… αυγουστιάτικους ρυθμούς κινείται αυτήν την εβδομάδα η συναλλακτική δραστηριότητα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με το ενδιαφέρον των επενδυτών να παραμένει αναιμικό, αν και λίγο-πολύ όλοι συμφωνούν ότι οι προοπτικές ανόδου μέσα στους επόμενους μήνες υπάρχουν και μπορούν να πραγματωθούν, αν δεν υπάρξουν δυσάρεστα απρόοπτα που να επηρεάσουν αρνητικά την ελληνική οικονομία.

Τις προηγούμενες μέρες η αγορά κινήθηκε σε ένα εύρος μεταξύ 810 και 830 μονάδων, και το επόμενο “στοίχημα” είναι η σταθεροποίηση πάνω από τις 850 μονάδες, με απώτερο στόχο βέβαια τις 880 και έπειτα τις 950 μονάδες. Στο δρόμο αυτόν ο γενικός δείκτης θα βρει ασφαλώς αρκετές αντιστάσεις, με την πρώτη να εκτιμάται στην περιοχή των 860 μονάδων και να θεωρείται αρκετά δύσκολη.

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις τραπεζικές μετοχές, όπου αυτήν την εβδομάδα η εικόνα ήταν μοιρασμένη, με την Εθνική Τράπεζα και τη Eurobank να υπεραποδίδουν, σε αντίθεση με την Alpha Bank και την Πειραιώς, οδηγώντας τον τραπεζικό δείκτη σε άνοδο 2,6%, σχεδόν τριπλάσια σε σχέση με την άνοδο του γενικού δείκτη (0,88%). Πάντως, η υποαπόδοση των μετοχών της Alpha και της Πειραιώς σημαίνει ότι υπάρχει περιθώριο ανοδικής πορείας και για τις δύο το επόμενο διάστημα, ενώ η εικόνα των μετοχών των άλλων δύο συστημικών τραπεζών είναι τέτοια που εμπνέει αισιοδοξία για περαιτέρω άνοδο.

Επίσης, κρίσιμο παράγοντα για την πορεία του γενικού δείκτη αναμένεται να αποτελέσει και η μετοχή του ΟΤΕ, που εκτιμάται ότι οδεύει προς τα 12 ευρώ, καταγράφοντας σημαντική άνοδο αυτήν την εβδομάδα, και η άνοδός της σίγουρα δεν θα αφήσει ανεπηρέαστη τη γενική εικόνα της αγοράς.

Σημαντικό είναι επίσης να δούμε αν τις επόμενες μέρες το επενδυτικό ενδιαφέρον θα τονωθεί ή θα παραμείνει στα ίδια χαμηλά επίπεδα, καθώς στη δεύτερη περίπτωση, ακόμα και αν υπάρξει άνοδος, αυτή θα είναι χωρίς “καύσιμα” και επομένως θα είναι εύθραυστη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ένα βήμα πίσω από τον Γ.Σταθάκη για το μοντέλο αξιοποίησης των υδρογονανθράκων

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: H επίθεση του Μητσοτάκη στον εξαφανισμένο Πάνο Καμμένο

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Νέα χαλάρωση στα capital controls – Στα 1.800 ευρώ το μήνα το όριο ανάληψης από Σεπτέμβρη