• Business

    Τιτάν: Ποια είναι τα επόμενα βήματα


    Οι βλέψεις της τσιμεντοβιομηχανίας Τιτάν φτάνουν μακριά, κυριολεκτικά. Μέχρι τη Νότια Αφρική, όπου η διοίκηση της εισηγμένης έχει στραμμένο το βλέμμα της τώρα τελευταία, περιμένοντας τις εξελίξεις γύρω από τη διαδικασία πώλησης της ιστορικής PPC, του μεγαλύτερου παραγωγού τσιμέντου στη χώρα, που ιδρύθηκε το 1892.

    Η PPC, με μονάδες σε Νότια Αφρική, Μποτσουάνα, Κονγκό, Αιθιοπία, Ρουάντα και Ζιμπάμπουε, βρίσκεται τα τελευταία χρόνια σε πτωτική πορεία, λόγω ενός συνδυασμού οικονομικών εξελίξεων, και κυρίως λόγω της οικονομικής κρίσης στη Νότια Αφρική, της υποβάθμισης του αξιόχρεου της χώρας σε junk από τον οίκο Standard & Poor’s, καθώς και της υποτίμησης του ραντ έναντι του δολαρίου. Έτσι, στο πρώτο τρίμηνο του έτους τα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου ήταν μάλλον απογοητευτικά, με το EBITDA να υποχωρεί κατά 13%, ενώ το κόστος δανεισμού να εκτοξεύεται κατά 30%.

    Ωστόσο, το ενδιαφέρον για την εξαγορά της είναι πολύ μεγάλο, και αν πράγματι η Τιτάν επιχειρήσει να μπει στο παιχνίδι, θα βρει μπροστά της πολύ ισχυρούς ανταγωνιστές. Όπως είναι η Fairfax Africa, που σχεδιάζει (αν φυσικά γίνει αποδεκτή η πρότασή της) να συγχωνεύσει την PPC με την AfriSam, την άλλη μεγάλη νοτιοαφρικανική τσιμεντοβιομηχανία, δημιουργώντας έναν πραγματικό κολοσσό. Στο “παιχνίδι” όμως βρίσκονται, εκτός από την Τιτάν, και μεγάλες εταιρείες όπως η Lafarge Holcim και η Heidelberg, καθώς και η Dangote του Νιγηριανού δισεκατομμυριούχου Aliko Dangote, η μεγαλύτερη τσιμεντοβιομηχανία της Αφρικής.

    Σε κάθε περίπτωση, το διοικητικό συμβούλιο της νοτιοαφρικανικής εταιρείας αναμένεται έως τις αρχές Οκτωβρίου να ενημερώσει τους μετόχους για τις προτάσεις που έχουν γίνει.

    Σημειωτέον ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η Τιτάν “βλέπει” προς την Αφρική, καθώς ήδη διαθέτει σημαντική παρουσία στην Αίγυπτο, ενώ δείχνει ενδιαφέρον και για τη Λατινική Αμερική, όπου μπήκε για πρώτη φορά πέρυσι με μία επένδυση ύψους κοντά στα 100 εκατομμύρια ευρώ στη Βραζιλία, μέσω της εξαγοράς της Cimento Apodi.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ο Σπίρτζης ρίχνει τα βέλη του και στη Fraport: Δεν έχει δείξει καλά δείγματα γραφής

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: BriQ Ppoperties: Αγόρασε δύο ακίνητα της Eurobank έναντι 755.000 ευρώ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Νηρέας: Αύξηση πωλήσεων και συρρίκνωση ζημιών στο εξάμηνο



    ΣΧΟΛΙΑ