Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Τα μεγάλα μυστικά των ξένων funds. Πόσα λεφτά βάζουν και πού

μετοχές

Χρηματιστήρια Ευρώπης

Διίστανται οι απόψεις μεταξύ των επενδυτών για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, και κατ’ επέκταση των ελληνικών μετοχών, μετά το αδιέξοδο στο Eurogroup της 22 Μαΐου, που προκάλεσε “παγωμάρα” σε πολλούς οι οποίοι περίμεναν μία θετική εξέλιξη, ενώ για άλλους ήταν μία αναμενόμενη έκβαση που είχαν προοικονομήσει.

Γεγονός είναι ότι η κυρίαρχη τάση των ξένων επενδυτών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά το πρόσκαιρο ράλι που έφερε η αρχική συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς, είναι αυτή της επιφυλακτικότητας, καθώς εκτιμάται ότι η ελληνική οικονομία παραμένει εγκλωβισμένη σε ένα “νέφος” αβεβαιότητας και κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι στο επόμενο Eurogroup, στις 15 Ιουνίου, θα υπάρξει τελικά αυτή η συμφωνία που όλοι περιμένουν για να σιγουρευτούν ότι τα χειρότερα πέρασαν.

Ήδη το προηγούμενο χρηματιστηριακό ράλι έφερε τις τιμές πολλών μετοχών σε αρκετά υψηλά επίπεδα, ενώ παράλληλα τα ελληνικά ομόλογα κατρακύλησαν σε επίπεδα προ μνημονίων. Όμως με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα QE της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να βρίσκονται ουσιαστικά στον “αέρα”, οι περισσότεροι ξένοι επενδυτές εμφανίζονται διστακτικοί στο να βάλουν τα λεφτά τους στην Ελλάδα, σε μία χώρα όπου κυριολεκτικά ισχύει ότι δεν ξέρουν τι τους ξημερώνει.

Όμως υπάρχουν και οι… φωτεινές εξαιρέσεις. Ο λόγος για ορισμένα funds που πηγαίνουν κόντρα στο ρεύμα και αγοράζουν ελληνικές μετοχές, με ιδιαίτερη προτίμηση στις τράπεζες και τα blue chips του Χρηματιστηρίου Αθηνών, όπως ο ΟΤΕ και η Motor Oil. Ήδη μέσα στις δύο προηγούμενες εβδομάδες οι εισροές από ξένα funds σε ελληνικά assets άγγιξαν τα 40 εκατομμύρια ευρώ, γεγονός που δείχνει ότι πολλοί βλέπουν καλές προοπτικές στη χώρα μας.

Μεταξύ των funds αυτών περιλαμβάνεται και η BlackRock, που έχει δημιουργήσει θέσεις με συμμετοχή μεταξύ άλλων στον ΟΠΑΠ και την Εθνική Τράπεζα, όπως και τα funds Fidelity και Vanguard.

Από την άλλη, το ελβετικό fund RBR Capital προτιμά τις τραπεζικές μετοχές, και ειδικά αυτές της Eurobank και της Τράπεζας Πειραιώς, έχοντας επενδύσει πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ.

Όχι πως τα ξένα funds είναι αδιάφορα απέναντι σε μετοχές όπως αυτές των Jumbo και ΤΙΤΑΝ, για τις οποίες επίσης εκτιμάται ότι υπάρχουν ανοδικές προοπτικές.

Γιατί όμως αυτά τα funds πηγαίνουν κόντρα στο ρεύμα και ρισκάρουν σε μία τόσο απρόβλεπτη χώρα, όσο είναι η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια; Η απάντηση είναι ότι, εν μέρει, όλα αυτά τα χρόνια τα ξένα funds έχουν διαπιστώσει πως το μυστικό στην Ελλάδα είναι να διατηρεί κανείς την ψυχραιμία και την υπομονή του, και στο τέλος θα δικαιωθεί. Αυτός είναι και ο λόγος που ακόμα και τα funds τα οποία για την ώρα κρατούν αποστάσεις από τη χώρα μας, παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και είναι έτοιμα, σε περίπτωση που δουν θετικά σημάδια, να μπουν δυνατά στην ελληνική αγορά με ισχυρές τοποθετήσεις.

Όλα αυτά, βέβαια, με τη προϋπόθεση πως από εδώ και πέρα όλα θα κυλήσουν ομαλά: η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει έστω και με καθυστέρηση, η Ελλάδα θα λάβει την επόμενη δόση του ESM, τα ελληνικά ομόλογα θα ενταχθούν στο πρόγραμμα QE της ΕΚΤ και η χώρα θα μπει σε τροχιά επιστροφής στις αγορές ομολόγων, στέλνοντας προς όλες τις κατευθύνσεις το μήνυμα που θέλουν να ακούσουν: ότι η Ελλάδα επιστρέφει στην κανονικότητα…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Citi: Οδεύουμε προς το τέλος μιας ανοδικής πορείας

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αποκάλυψη: O ΑΒ Βασιλόπουλος φτιάχνει… τράπεζα. Όλο το παρασκήνιο για το νέο σχέδιο των Ολλανδών της AHOLD