• Business

    Σοκ χωρίς τέλος για τους συνταξιούχους: Ποιοι θα χάσουν ως και το 30% της σύνταξής τους


    Νέες μειώσεις συντάξεων που θα φτάσουν ως και το 30% θα υποστούν εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι, καθώς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιμένει στην κατάργηση της προσωπικής διαφοράς και στη διαπραγματευτική ομάδα της Αθήνας έχουν λίγο-πολύ αποδεχθεί πλέον πως αυτή η μάχη έχει χαθεί και να προσπαθούν να “χαρτογραφήσουν” τις απώλειες που θα επιφέρει στους συνταξιούχους αυτή η επιμονή.

    Οι περικοπές αναμένεται να επηρεάσουν σχεδόν 1 εκατομμύριο συνταξιούχους οι οποίοι εμφανίζουν προσωπική διαφορά, και θα έχουν στόχο την εξοικονόμηση ποσοστού 1% του ΑΕΠ από τη συνταξιοδοτική δαπάνη κατά τα έτη 2019 και 2020. Αν και δεν είναι σαφές το πώς ακριβώς θα γίνουν αυτές οι περικοπές (καθώς το ζήτημα αυτό παραμένει αντικείμενο διαπραγμάτευσης), πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτές θα ξεκινήσουν από τις συντάξεις ύψους 600 ευρώ – στο… καλό σενάριο το ποσό αυτό ανεβαίνει στα 700 ευρώ, καθώς η κυβέρνηση θέλει να “σώσει” τουλάχιστον αυτές τις συντάξεις από τη μέγγενη των περικοπών.

    Οι μειώσεις θα είναι μικρότερες για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ, για τους οποίους η προσωπική διαφορά στις περισσότερες περιπτώσεις δεν ξεπερνά το 5%, και μεγαλύτερες για τους συνταξιούχους του πρώην ΤΕΒΕ και του Δημοσίου, καθώς ειδικά για τους πρώτους η προσωπική διαφορά κινείται γύρω στο 30%. Οι συνταξιούχοι που θα πληγούν περισσότερο από αυτήν την κατηγορία θα είναι εκείνοι που βγήκαν στη σύνταξη με περισσότερα από 35 χρόνια ασφάλισης. Και φυσικά, ο πέλεκυς θα πέσει βαρύς για συνταξιούχους του Δημοσίου, όπως πανεπιστημιακούς, ένστολους και γιατρούς του ΕΣΥ, οι οποίοι ακόμη παρά τις περικοπές των τελευταίων χρόνων παίρνουν… τετραψήφιες συντάξεις.

    Πάντως, οι συζητήσεις με τους εκπροσώπους των Θεσμών συνεχίζονται και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια οριστική απόφαση, αν και φαίνεται μάλλον απίθανο να υποχωρήσει από τις θέσεις του το ΔΝΤ, και το διακύβευμα πλέον είναι το αν θα σωθούν έστω οι χαμηλότερες συντάξεις ή θα έχουμε νέα… δράματα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Αγωνία στην Κρήτη: Απαγωγή του γνωστού επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ζουράρις: Διαφωνώ με τα μέτρα, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι δεν θα ψηφίσω

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Χωρίς «λευκό καπνό» το Euroworking Group – Στον αέρα το Eurogroup της 7ης Απριλίου



    ΣΧΟΛΙΑ