• Business

    Σόιμπλε και Eurogroup: Μας χτύπησαν φιλικά την πλάτη και φύγαμε (για μια ακόμα φορά)

    Σόιμπλε


    Στο Μαξίμου είχαν θέσει πολύ ψηλά τον πήχη των προσδοκιών για το χθεσινό Eurogroup, καθώς θεωρούσαν πως αφού σαν καλά παιδιά οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας έκαναν το καθήκον τους και… έσωσαν τη χώρα, ψηφίζοντας το πολυνομοσχέδιο με τα μέτρα (και τα περίφημα αντίμετρα), οι Ευρωπαίοι συνάδελφοί του θα έραιναν τον Ευκλείδη Τσακαλώτο με ροδοπέταλα και θα του έδιναν με ευχαρίστηση ένα χαρτί στο οποίο θα αναπτύσσονταν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, δίνοντας το έναυσμα για ένα έξαλλο -επικοινωνιακό- πάρτυ από την πλευρά της κυβέρνησης.

    Μόνο που τα πράγματα δεν πήγαν ακριβώς έτσι. Για την ακρίβεια, τα πράγματα δεν πήγαν καθόλου έτσι. Και το γεγονός ότι περισσότερες από 12 ώρες μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup δεν έχουν βγει οι γνωστές-άγνωστες “κυβερνητικές πηγές” να μας ενημερώσουν πόσο καλά πήγε η συνεδρίαση και πόσο τρομολάγνοι είναι αυτοί που λένε το αντίθετο, δείχνει ότι στο κυβερνητικό επιτελείο επικρατεί μία άνευ προηγουμένου παγωμάρα.

    Και είναι λογικό, αφού η κυβέρνηση όχι μόνο δεν πήρε αυτό που περίμενε για το χρέος, αλλά δεν πήρε καν το “ΟΚ” για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και την εκταμίευση της επόμενης δόσης, που θα μπει κι αυτή στο “πακέτο” που πλέον αναμένεται να συμφωνηθεί (αν όλα πάνε καλά) στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου!

    Είναι βέβαια γεγονός ότι, σε αντίθεση με τα όσα στραβά έχουμε δει από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, γι’ αυτό που (δεν) έγινε στο χθεσινό Eurogroup δεν ευθύνεται η ελληνική πλευρά, αλλά η γνωστή κόντρα μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος, η οποία μαίνεται και αν δεν επιλυθεί, τότε απλά δεν μπορεί να προχωρήσει τίποτα απολύτως. Κι αυτό γιατί οι Ευρωπαίοι διαμηνύουν ότι χωρίς το ΔΝΤ δεν υπάρχει πρόγραμμα, άρα ούτε και δόση, όμως δεν αποδέχονται τις υποδείξεις του Ταμείου, που από την πλευρά του ξεκαθαρίζει πως για να συμμετάσχει ενεργά στο ελληνικό πρόγραμμα θα πρέπει να λάβει διαβεβαιώσεις για την ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους. Μόνο που το Βερολίνο, εν όψει εκλογών των Σεπτέμβριο, δεν θέλει να ανοίξει το θέμα του χρέους, και η στάση αυτή περιπλέκει την κατάσταση.

    Πλέον, έχουμε μπροστά μας τρεις κρίσιμες εβδομάδες, στη διάρκεια των οποίων οι διαβουλεύσεις για το ελληνικό χρέος θα συνεχιστούν και θα πρέπει να καταλήξουν σε έναν συμβιβασμό, ώστε στις 15 Ιουνίου να τελειώσει αυτή η υπόθεση που “σέρνεται” εδώ και μήνες, βλάπτοντας πάνω απ’ όλα την ελληνική οικονομία, που μάταια περιμένει μία “ανάσα”.

    Στο μεταξύ, ένα ακόμα “κρίσιμο” Eurogroup αποδείχθηκε λιγότερο κρίσιμο απ’ όσο παρουσιαζόταν και για μία ακόμα φορά η Ελλάδα βρίσκεται πνιγμένη στο τοξικό νέφος της αβεβαιότητας, αφού κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα τι θα γίνει μέχρι τις 15 Ιουνίου και αν μέχρι τότε θα έχει βρεθεί επιτέλους αυτή η δυσεύρετη χρυσή τομή…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΔΕΗ: Ψάχνει συμβούλους για να επιλύσουν το θέμα των ανεξόφλητων λογαριασμών

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τόμσεν: «Το ΔΝΤ μπορεί να στηρίξει το πρόγραμμα της Ελλάδας»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μεγάλη μείωση έως και 30% στις νέες συντάξεις – Ποιοι συνταξιούχοι ζημιώνονται περισσότερο



    ΣΧΟΛΙΑ