• Business

    Ποιοι Έλληνες κινήθηκαν στην αγορά των μεταχειρισμένων τάνκερ την περασμένη εβδομάδα

    Ο εφοπλιστής Κωνσταντίνος Τομάζος, της Super-Eco Tankers


    Ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες πρωταγωνίστησαν στις αγοραπωλησίες μεταχειρισμένων τάνκερ την περασμένη εβδομάδα, με τις εξελίξεις πάντως να επιβεβαιώνουν πως η συγκεκριμένη αγορά δε βρίσκεται σε ιδιαίτερα καλή κατάσταση.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως αναφέρει η Clarksons, ελάχιστοι ήταν οι υποψήφιοι αγοραστές για το χωρητικότητας 104.900 dwt aframax Neptune Voyager (κατασκευής 2003), το οποίο τελικά, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το TradeWinds, κατέληξε σε πελάτες της ελληνικής Spring Marine Management έναντι 10,2 εκατ. δολαρίων, ποσό σημαντικά χαμηλότερο από την αξία του πλοίου σύμφωνα με το VesselsValue (10,9 εκατ. δολάρια). Πρόκειται για το μεγαλύτερο πλοίο στον στόλο της Spring Marine, που σήμερα διαθέτει τέσσερα τάνκερ προϊόντων.

    Εξάλλου, η ελληνική Super-Eco Tankers Management της οικογένειας Τομάζου πούλησε σε άγνωστο αγοραστή το τάνκερ MR2 Vega (χωρητικότητας 46.200 dwt, κατασκευής 1999), με πληροφορίες που μέχρι στιγμής δεν επιβεβαιώνονται να φέρνουν το αντίτιμο στα 6,5 εκατομμύρια δολάρια περίπου. Σημειώνεται ότι τον περασμένο Μάρτιο η ίδια εταιρεία είχε πουλήσει το χωρητικότητας 47.200 dwt τάνκερ MR2 Theano (κατασκευής 1997) στη Marvel Maritime της οικογένειας Δράγνη, έναντι 5,5-6 εκατ. δολαρίων.

    Μετά και την πώληση του Vega, η Super-Eco Tankers διαθέτει πλέον μόνο ένα τάνκερ κατασκευασμένο πριν από το 2000, το χωρητικότητας 47.200 dwt Arcturus (κατασκευής 1998), που φέρεται να είναι στην Τουρκία για επισκευές. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Super-Eco Tankers πρόκειται να παραλάβει έως το 2018 τουλάχιστον τέσσερα νεότευκτα τάνκερ προϊόντων που είναι υπό κατασκευή στη Νότια Κορέα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Θ. Κουντούρης: Αυτός είναι ο πλοιοκτήτης της οικολογικής βόμβας «Αγία Ζώνη II» (videos)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σ. Τσαντάνης: Θεαματική αύξηση τζίρου και συρρίκνωση ζημιών για τη Seanergy Maritime

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ευ. Πιστιόλης: Εξασφάλισε deal ύψους 27,5 εκατομμυρίων δολαρίων



    ΣΧΟΛΙΑ