Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Γ. Οικονόμου: Ετοιμάζεται για δημόσια προσφορά ύψους 2 δις δολαρίων

Γιώργος Οικονόμου, επικεφαλής DryShips ναυτιλία

Γιώργος Οικονόμου, επικεφαλής DryShips

Σε μία ακόμα δυναμική κίνηση που προετοιμάζει το έδαφος για μία μεγάλη δημόσια προσφορά προχωρά η ναυτιλιακή εταιρεία DryShips, συμφερόντων του εφοπλιστή Γιώργου Οικονόμου, ο οποίος το τελευταίο διάστημα είναι εξαιρετικά δραστήριος.

Ειδικότερα, η DryShips γνωστοποίησε τη Δευτέρα στην αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς την πρόθεσή της να προχωρήσει στο μέλλον σε δημόσια προσφορά χρεογράφων αξίας 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, χωρίς να δίνει περισσότερες πληροφορίες για τον χρονικό ορίζοντα στον οποίο προσανατολίζεται.

Η ανακοίνωση αυτή έρχεται την ώρα που η DryShips, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, διαθέτει ρευστότητα άνω των 450 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ ο Γιώργος Οικονόμου έχει βάλει σε πλήρη εφαρμογή το σχέδιό του για επέκταση των δραστηριοτήτων της DryShips από το ξηρό φορτίο, επιστρέφοντας στις μεταφορές υγρού φορτίου με την απόκτηση δύο δεξαμενόπλοιων τύπου VLCC και aframax.

Εξάλλου, όπως γράφαμε την περασμένη εβδομάδα στο mononews.gr, ο Γ. Οικονόμου φέρεται να συμφώνησε με τα νοτιοκορεατικά ναυπηγεία Hanjin Heavy Industries & Construction (HHIC) για μία παραγγελία τεσσάρων νεότευκτων πλοίων κατηγορίας VLCC, τα οποία αναμένεται να παραδοθούν εντός του 2019, με την τελική τιμή να εκτιμάται σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές πάνω από τα 75 εκατομμύρια δολάρια που αναμένονταν όταν κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά οι πληροφορίες για το deal.

Να σημειώσουμε σε αυτό το σημείο ότι, όπως προκύπτει από το ετήσιο report που κατέθεσε στην αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς η DryShips, συμφερόντων του Γ. Οικονόμου, έκανε πράξη την υπόσχεσή της και μείωσε το 2016 σημαντικά τις (αμφιλεγόμενες) χρεώσεις προς εταιρείες συμφερόντων του Γ. Οικονόμου και της οικογένειάς του, και ειδικότερα κατά 13,4% σε ετήσια βάση, στα 57,9 εκατομμύρια δολάρια. Μάλιστα, αν αφαιρεθούν τα 22,3 εκατομμύρια δολάρια που αντιστοιχούν σε ζημίες από πωλήσεις πλοίων, το ποσό αυτό διαμορφώνεται στα 35,6 εκατομμύρια δολάρια, που συνιστά μία πτώση της τάξεως του 46,8%.

Ωστόσο, τα χρέη της εταιρείας προς συνδεόμενα μέρη (εταιρείες συμφερόντων του Γ. Οικονόμου) αυξήθηκαν κατά το ίδιο έτος και στα τέλη του 2016 έφτασαν τα 122 εκατομμύρια δολάρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Μινωικές Γραμμές: Αύξηση κατά 3 εκατ. ευρώ κατέγραψαν τα ετήσια καθαρά κέρδη του ομίλου το 2016

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Α. Φράγκου: Ολοκληρώθηκε η πώληση μετοχών αξίας 100 εκατ. δολαρίων της Navios Partners

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Π. Λιβανός: Σε δημόσια προσφορά ομολόγων αξίας 250 εκατ. δολαρίων προχωρά η GasLog