Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Παρασκήνιο: Ποιες εταιρίες ενδιαφέρονται για τον ΔΕΣΦΑ

Δύο φαίνονται να είναι οι επικρατέστεροι “μονομάχοι” για την απόκτηση του 66% του ΔΕΣΦΑ, με το φαβορί να έχει ήδη ξεχωρίσει, παρά το γεγονός ότι μόλις χθες δόθηκε στη δημοσιότητα η πρόσκληση ενδιαφέροντος.

Το μεγάλο φαβορί, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ανθρώπων της αγοράς, είναι η ιταλική Snam, ο διαχειριστής συστήματος φυσικού αερίου της Ιταλίας, που πέρα από τη δεδομένη τεχνογνωσία της έχει στο “παλμαρέ” της και την προηγούμενη απόπειρα απόκτησης μέρους του ΔΕΣΦΑ, μέσω της απόκτησης ποσοστού της αζέρικης Socar, γεγονός που για την ώρα τουλάχιστον φαίνεται να της δίνει το προβάδισμα.

Όχι πως η διεκδίκηση του ΔΕΣΦΑ θα είναι εύκολη υπόθεση, καθώς ήδη ακούγονται και δύο άλλοι υποψήφιοι που μπορούν να παίξουν δυνατά στον διαγωνισμό: η κοινοπραξία των διαχειριστών του Βελγίου, Fluxys, και της Ολλανδίας, Gasunie, και ο διαχειριστής της Ρουμανίας, Transgas. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι πριν από λίγους μήνες στελέχη της τελευταίας συναντήθηκαν με τη διοίκηση της Ελληνικά Πετρέλαια, στην οποία ανήκει το 35% του ΔΕΣΦΑ που παραχωρείται μέσω του διαγωνισμού (το υπόλοιπο 31% ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ).

Πιθανότατα βέβαια θα υπάρξουν και άλλοι υποψήφιοι μέχρι τις 24 Ιουλίου που ολοκληρώνεται η πρώτη φάση, υπό τον περιορισμό πάντα που θέτει ο διαγωνισμός να είναι διαχειριστές πιστοποιημένοι στα πρότυπα που ορίζει κοινοτική οδηγία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ντράγκι: «Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να στηρίζει οικονομικά την Ευρωζώνη»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Απόστολος Βακάκης: Πώς άρχισε να μοιράζει την περιουσία του στις δυο κόρες του

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ναυπηγεία Σκαραμαγκάς: Από ώρα σε ώρα η αίτηση ειδικής διαχείρισης