• Business

    Oι προβλέψεις των επενδυτικών οίκων για μετοχές, ομόλογα, εμπορεύματα, νομίσματα


    Σε επιφυλακή βρίσκονται οι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι, αναμένοντας τις εξελίξεις που θα καθορίσουν τη στάση τους αναφορικά με το μείγμα επενδύσεων που θα ακολουθήσουν, καθώς η αβεβαιότητα δε λείπει από τις αγορές, και δεν περιορίζεται στο τι θα κάνουν οι κεντρικές τράπεζες των μεγάλων οικονομιών, αλλά επεκτείνεται και στις γεωπολιτικές ανησυχίες λόγω της αντιπαράθεσης των ΗΠΑ με τη Βόρεια Κορέα.

    Μετοχές: Το σερί που συνεχίζεται

    Όσον αφορά στις μετοχές, ένα είναι το ερώτημα-κλειδί: ως πότε θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν οι χρηματαγορές; Βρισκόμαστε ήδη στην όγδοη bull market, και πάμε για την ένατη. Ήδη ορισμένοι έχουν εκφράσει την άποψη ότι οι μετοχές έχουν φτάσει σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα και αναπόφευκτα θα υπάρξει μία διόρθωση, με πιο επιφανή εξ αυτών τον λόρδο Rothschild, που φαίνεται να απομακρύνεται από τις μετοχές και να μεταφέρει τις επενδύσεις του σε άλλα προϊόντα.

    Ωστόσο, πολλές επενδυτικές εταιρείες δεν επηρεάζονται από το “φούσκωμα” των μετοχών και επιμένουν να επενδύουν σε αυτές, κυρίως λόγω της οικονομικής ανάπτυξης στις αναπτυσσόμενες χώρες και την Ευρωζώνη, που αποτελεί καταλύτη για την περαιτέρω άνοδο των χρηματιστηρίων στις περιοχές αυτές. Έτσι, αυτή τη στιγμή η κυρίαρχη τάση, όπως παρατηρεί η BofA – Merrill Lynch, είναι η στήριξη των μετοχών, έστω κι αν αυτές θεωρούνται υπερτιμημένες. Με την παρατήρηση αυτή συμφωνεί και η Societe Generale, αλλά και η UBS, ενώ αντίθετα η BlackRock διαπιστώνει σημάδια κόπωσης στην αγορά, αν και αναγνωρίζει τις ευκαιρίες στις αναπτυσσόμενες αγορές.

    Σε κάθε περίπτωση, η πορεία των μετοχών θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών σε ΗΠΑ και Ευρωζώνη, όσον αφορά στα επιτόκια και στο QE αντίστοιχα.

    Ομόλογα: Περιμένοντας τον Ντράγκι

    Το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιμένει στη στάση αναμονής όσον αφορά στο tapering του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης λειτουργεί ευνοϊκά για την αγορά των ομολόγων, καθώς τα θετικά στοιχεία για την οικονομία της Ευρωζώνης (ισχυρή ανάπτυξη, μειωμένη ανεργία, μικρή άνοδος του πληθωρισμού) είναι ιδιαίτερα ελκυστικά για τους επενδυτές, κι έτσι τα ευρωπαϊκά ομόλογα βρίσκονται στο peak της ζήτησής τους.

    Πιθανότατα τον ερχόμενο Οκτώβριο η ΕΚΤ θα ανακοινώσει τα… μαντάτα της μείωσης των αγορών ομολόγων. Όμως μέχρι τότε οι επενδυτές συνεχίζουν να “ποντάρουν” στα ευρωπαϊκά ομόλογα, βλέποντας πως η οικονομία της ευρωζώνης βρίσκεται σε εμφανώς ανοδική τάση – και από Οκτώβρη, βλέπουμε…

    Χρυσός: Όλα τα βλέμματα στη Fed

    Αν για τα ομόλογα οι επενδυτές έχουν στραμμένο το βλέμμα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, για τον χρυσό όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στη Fed και στο ποια θα είναι στο εξής η πολιτική της αναφορικά με τα επιτόκια. Ορισμένοι αξιωματούχοι της Fed εισηγούνται να μην υπάρξουν άλλες αυξήσεις επιτοκίων αν δεν εξασφαλιστεί πως η επιβράδυνση του πληθωρισμού είναι κάτι το προσωρινό, και η τελική απόφαση της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την πορεία του χρυσού, ο οποίος ως γνωστός είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος στις μεταβολές των επιτοκίων.

    Πάντως, η κυρίαρχη αίσθηση στην αγορά είναι ότι ο χρυσός πρόκειται να κινηθεί ανοδικά. Η Standard Chartered αναμένει ότι η τιμή του πιθανόν να ξεπεράσει τα 1.300 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ η Metals Focus δεν αποκλείει και τα 1.400 δολάρια. Μέση τιμή πάνω από τα 1,250 δολάρια προβλέπουν εξάλλου μέχρι το τέλος του έτους η Goldman Sachs και η ABN Amro, ενώ η τελευταία βλέπει επίσης τα 1.400 δολάρια, αλλά μέσα στο 2018.

    Πετρέλαιο: Το διαφαινόμενο φιάσκο του ΟΠΕΚ

    Μπορεί οι περισσότερες χώρες του ΟΠΕΚ να δεσμεύονται πως θα συμμορφωθούν στην απόφαση για περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου, όμως όλο και λιγότεροι τις πιστεύουν, με τους επενδυτικούς οίκους να προεξοφλούν ότι θα υπάρξουν μέχρι το τέλος του έτους αρκετές “παρεκκλίσεις” από την απόφαση αυτή, με πρώτο φαβορί τη Σαουδική Αραβία.

    Παράλληλα, η παραγωγή πετρελαίου των δύο χωρών που εξαιρούνται από τους περιορισμούς του ΟΠΕΚ (Λιβύη και Νιγηρία) ξεπέρασε τις προσδοκίες, με αποτέλεσμα τα αποθέματα πετρελαίου να παραμένουν υψηλά.

    Έτσι, οι προβλέψεις για άνοδο της τιμής του πετρελαίου στα 60 δολάρια πάνε… περίπατο, με την Credit Suisse και την JP Morgan να βλέπουν πλέον ως πιο ρεαλιστική τιμή για το τέλος του έτους τα 50 δολάρια, και για το 2018 τα 42 δολάρια. Μάλιστα, η Credit Suisse θεωρεί πως τα επίπεδα των 60 δολαρίων θα επιτευχθούν τελικά το 2020.

    Νομίσματα: Το ευρώ και όλοι οι άλλοι

    Και στα νομίσματα, είναι οι κινήσεις των κεντρικών τραπεζών που καθορίζουν τις εξελίξεις. Το ευρώ κινείται σε υψηλά 2,5 μηνών έναντι του δολαρίου, με τους αναλυτές να περιμένουν πως επίκειται (πιθανότατα τον Οκτώβριο) η αρχή του τέλους για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, και να βλέπουν την ισοτιμία να ανεβαίνει ακόμα και στο 1,25 στις αρχές του 2018, ενώ παράλληλα η Morgan Stanley εκτιμά πως μέσα στο ερχόμενο έτος θα δούμε για πρώτη φορά το ευρώ και τη στερλίνα σε απόλυτη ισοτιμία (1 προς 1). Το δολάριο, αντίθετα, δέχεται πιέσεις οι οποίες δεν αναμένεται να υποχωρήσουν βραχυπρόθεσμα, ενώ οι επενδυτές “στοιχηματίζουν” σε νομίσματα όπως η σουηδική και η νορβηγική κορώνα και τα δολάρια της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Το μεγάλο σκάνδαλο: Πως η ΓΓ Περιουσίας Πέτη Πέρκα ευνόησε το Nammos στην Μύκονο. Το μίσθωμα και ο Αντώνης Ρέμος

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Bill Gates: Αυτή είναι η καθημερινότητα του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Οι νέες στρατηγικές για τις μετοχές μετά την αναβάθμιση από την Fitch



    ΣΧΟΛΙΑ