ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ευάγγελος Μυτιληναίος (Metlen): Επενδύουμε στην Ελλάδα και γινόμαστε ισχυρότεροι διεθνώς – Πρωτοπορούμε στο γάλλιο
Χάος και πόλεμος είναι οι πρώτες λέξεις που μας έρχονται στο μυαλό όταν σκεφτόμαστε τη Λιβύη, που έχει βυθιστεί στην αναρχία και τον εμφύλιο μετά το θάνατο του Μουαμάρ Καντάφι. Όμως ο επιχειρηματίας Ευάγγελος Μυτιληναίος έχει μία άλλη λέξη στο μυαλό του: Ευκαιρία.
Η επίσημη κυβέρνηση της χώρας, που είναι αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ, προσπαθεί να ανοικοδομήσει τη Λιβύη από τα συντρίμμια του πολέμου, και ήδη το καλοκαίρι έγινε ένα πολύ σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή, όταν οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές συμφώνησαν, με μεσολάβηση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, σε ανακωχή και διεξαγωγή εκλογών. Η κρίση φαίνεται να υποχωρεί, δημιουργώντας ευκαιρίες για αυτούς που θα πρωταγωνιστήσουν στην ανοικοδόμηση της χώρας.
Και ο Ευάγγελος Μυτιληναίος θα είναι ένας από αυτούς, καθώς ο Όμιλος Μυτιληναίου ανέλαβε το σημαντικό έργο της κατασκευής της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στην πόλη Τομπρούκ (650MW), που αποτελεί το μεγαλύτερο έργο που αναλαμβάνει ο όμιλος μετά την ενοποίησή του, αξίας 400 εκατομμυρίων δολαρίων. Πρόκειται για ένα έργο ιδιαίτερα φιλόδοξο και όχι χωρίς ρίσκο, κάτι βέβαια που χαρακτηρίζει διαχρονικά πολλές άλλες επενδύσεις του ομίλου (και κυρίως της ΜΕΤΚΑ), όπως είναι αυτές στην Αφρική και την Γκάνα, αλλά και στο Ιράκ. Πρόκειται για αγορές με μεγάλη δυναμική, αλλά και αξιοσημείωτες προκλήσεις και δυσκολίες.
Η ανάληψη ενός τέτοιου έργου έχει διπλή σημασία: αφενός για τον όμιλο Μυτιληναίου, που μπαίνει δυναμικά σε μία ανερχόμενη αγορά, και μάλιστα σε μία κοινοπραξία στην οποία συμμετέχει και ο αμερικανικός κολοσσός General Electric, αφετέρου για τη Λιβύη, καθώς το έργο αυτό θα προσφέρει σε μεγάλο τμήμα του πληθυσμού της χώρας πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ αποτελεί παράλληλα και “ψήφο εμπιστοσύνης” στη Λιβύη, ενισχύοντας τις πιθανότητες να επιστρέψει η ηρεμία και η ειρήνη στην πολύπαθη αυτή χώρα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Νίκος Δρανδάκης: Γιατί η Taxibeat προσπαθεί να εξαγοράσει πληρωμένους ψήφους;
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Καραμούζης – Λαγκάρντ: Τι συζήτησαν οι δυο τους πίσω από τις κλειστές πόρτες