• Business

    Κέντρο Αθήνας: Τι ακριβώς συμβαίνει με τις τιμές και ο ρόλος του AIRBNB

    Αύξηση τιμών και ενοικίων των γραφείων και καταστημάτων (πίνακας)


    Μπορεί οι ξενοδόχοι να βλέπουν με κακό μάτι τις ψηφιακές πλατφόρμες τύπου AIRBNB, θεωρώντας ότι τους παίρνουν τη δουλειά, καθιστώντας δυνάμει “ξενοδόχο” όποιον διαθέτει ένα ακίνητο, όμως αν πιστέψουμε τους μεσίτες, φαίνεται πως η επίδρασή τους στην ελληνική αγορά ακινήτων είναι θετική, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το κέντρο της Αθήνας.

    Όπως αναφέρουν λοιπόν πολλοί μεσίτες, σε αρκετές περιοχές του κέντρου καταγράφονται τους τελευταίους μήνες ελαφρώς ανοδικές τάσεις στις τιμές των ακινήτων, και ιδιαίτερα στο Μετς, τα Πετράλωνα και το Κουκάκι. Ειδικά στο Μετς, στην περιοχή γύρω από το Καλλιμάρμαρο, οι τιμές αγοράς ανά τετραγωνικό ξεπερνούν τα 2.000 ευρώ, ενώ και στα Πετράλωνα και το Κουκάκι ξεπερνούν τα 1.750 ευρώ. Οι τιμές αυτές δεν είναι σημαντικά αυξημένες σε σχέση με πέρυσι, όμως και μόνο το γεγονός ότι έχουν μία ανοδική τάση, σε μία αγορά ακινήτων που τα τελευταία χρόνια παραπαίει, κάτι λέει. Και λέει ότι υπάρχει αυξημένο αγοραστικό ενδιαφέρον σε αυτές τις περιοχές.

    Η εξήγηση που δίνουν πολλοί συνδέεται με το AIRBNB και τις άλλες παρόμοιες πλατφόρμες: δεν είναι λίγοι οι υποψήφιοι αγοραστές που βλέπουν με καλό μάτι την ευκαιρία να αποκτήσουν… κοψοχρονιά (μια και ακόμα οι τιμές παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα) ένα ακίνητο στο κέντρο της Αθήνας, με την προοπτική να το ανακαινίσουν και να το βάλουν προς ενοικίαση στο AIRBNB, προσδοκώντας ένα αξιόλογο εισόδημα από μία έξυπνη επένδυση. Ειδικά με δεδομένο ότι, μετά την ανακαίνιση, ένα διαμέρισμα στο κέντρο της Αθήνας μπορεί να πιάσει πολύ καλύτερη τιμή.

    Αυτός είναι και ο λόγος που στην πλειοψηφία των περιπτώσεων το ενδιαφέρον για ακίνητα αφορά σε μικρά διαμερίσματα, όχι άνω των 75 τετραγωνικών, που είναι ιδανικά προς ενοικίαση στο AIRBNB, ενώ υπάρχει πάντα και η προοπτική της ενοικίασης σε… ντόπιους, που θέλουν ένα σπίτι κοντά στη δουλειά τους.

    Αντίθετα, μειωμένες παραμένουν οι τιμές σε υποβαθμισμένες περιοχές όπως η Αττική, η Κυψέλη και η Αχαρνών, όπου το αγοραστικό ενδιαφέρον είναι εξαιρετικά περιορισμένο και συνίσταται κυρίως σε μετανάστες ή σε μικρά καταστήματα, με τις τιμές αγοράς να κινούνται ακόμα και κάτω από τα 750 ευρώ ανά τετραγωνικό.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Στ. Πιτσιόρλας: «Μπουλντόζες» στο Ελληνικό στις αρχές του 2018

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πως θα καταρρεύσει η ΕΒΖ. Ποιοι δεν θέλουν να πουληθεί η Σερβία

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: «Θυσία στο βωμό» του ΕΝΦΙΑ οι επιστροφές φόρου: Εξαφανίστηκαν με ένα e-mail



    ΣΧΟΛΙΑ