Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Εξελίξεις στην Forthnet: Γιατί οι τράπεζες αποφάσισαν να πάρουν τα ηνία

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στη Forthnet τις τελευταίες ώρες, μετά την απόφαση των πιστωτριών τραπεζών να πάρουν και τυπικά την κατάσταση στα χέρια τους, μετατρέποντας μέρος των ομολογιών τους από το ομολογιακό δάνειο του 2016 σε μετοχές της εταιρείας και αποκτώντας έτσι ποσοστό σχεδόν 33% στη Forthnet.

Πρόκειται για μία μάλλον αναμενόμενη απόφαση, η οποία κατά πολλούς άργησε να ληφθεί, ενώ ήδη οι τράπεζες έχουν προχωρήσει στο επόμενο βήμα, που είναι η εξουσιοδότησή τους στη Nomura International να βάλει μπροστά τη διαδικασία της πρόσκλησης πιθανών στρατηγικών επενδυτών προς υποβολή προσφορών σχετικά με τα ανοίγματά τους, συμπεριλαμβανομένων μετοχών και μετατρέψιμων ομολογιών, έναντι της εταιρείας και των θυγατρικών της.

Αυτός είναι άλλωστε και ο βασικός στόχος των πιστωτριών τραπεζών: να δρομολογήσουν τη νέα τάξη πραγμάτων στην εταιρεία, προσελκύοντας επενδυτικά κεφάλαια που θα τη βοηθήσουν να ορθοποδήσει. Αυτός βέβαια είναι ο μακροπρόθεσμος στόχος, αφού σε πρώτη φάση προέχει να αποκτήσουν μία άμεση και σε βάθος ενημέρωση για όλα τα ζητήματα που αφορούν την εταιρεία, ώστε το αργότερο μέχρι τα μέσα του ερχόμενου έτους να έχουν μία ξεκάθαρη εικόνα για το πού βρίσκεται η Forthnet και το ποιες είναι οι προοπτικές της.

Σημειωτέον ότι η απόφαση των τραπεζών να μετατρέψουν τμήμα των μετοχών που δεν ξεπερνά την καταστατική μειοψηφία, συνδέεται σαφώς με το γεγονός πως έτσι δεν είναι απαραίτητη η υποβολή δημόσιας πρότασης για το σύνολο των μετοχών της Forthnet. Ωστόσο, το ποσοστό 32,7% που κατέχουν πλέον είναι αρκετό για να ζητήσουν μέσω έκτακτης γενικής συνέλευσης να εκπροσωπηθούν στο διοικητικό συμβούλιο της Forthnet, κάτι που αναμένεται να συμβεί λίαν συντόμως.

Υπενθυμίζεται ότι μεγαλύτερος μέτοχος της Forthnet με 32,26% παραμένει η Largo Ltd, μητρική εταιρεία της Wind Hellas, ενώ στο δημόσιο της Τυνησίας παραμένει το 22,6% και στον Abdulaziz Al Ghurair το 20,64%. Η Vodafone Ελλάδος διατηρεί το 6,51%. Ωστόσο, το γεγονός ότι οι τράπεζες μετέτρεψαν σε μετοχές λιγότερο από το ένα τέταρτο των ομολογιών τους (κατέχουν ακόμα 180 εκατομμύρια ομολογίες) σημαίνει ότι πρακτικά είναι αυτές που καθορίζουν τις εξελίξεις στην εταιρεία.

Να σημειωθεί ότι η Τράπεζα Πειραιώς αποτελεί τον μεγαλύτερο πιστωτή της Forthnet, με 100 εκατ. ευρώ, ενώ έπεται η Εθνική Τράπεζα με 85 εκατ. ευρώ και η Alpha Bank με 55 εκατ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Cosmote TV – Nova: Ο (ποδοσφαιρικός) πόλεμος ξεκινάει τώρα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Όμιλος Κοπελούζου: Τι προβλέπουν οι πρώτες συμφωνίες με την κινεζική Shenhua

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Προς «double play» με φυσικό αέριο και ρεύμα η ΔΕΗ