• Business

    Τι συμβαίνει με τον ΔΕΣΦΑ. Όλες οι εξελίξεις


    Το ενδιαφέρον για την απόκτηση του 66% του ΔΕΣΦΑ είναι αρκετά μεγάλο και δεν περιορίζεται μόνο στην Ευρώπη, αλλά φαίνεται πως η… φήμη του Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου έχει φτάσει και στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού.

    Ήδη βέβαια οι πληροφορίες της αγοράς αναφέρουν πως τα τρία φαβορί του διαγωνισμού έχουν ξεχωρίσει: επικρατέστερη θεωρείται η ιταλική Snam, ο διαχειριστής συστήματος φυσικού αερίου της Ιταλίας, που πέρα από τη δεδομένη τεχνογνωσία της έχει στο “παλμαρέ” της και την προηγούμενη απόπειρα απόκτησης μέρους του ΔΕΣΦΑ, μέσω της απόκτησης ποσοστού της αζέρικης Socar, γεγονός που για την ώρα τουλάχιστον φαίνεται να της δίνει το προβάδισμα.

    Από εκεί και πέρα, υπάρχουν δύο άλλοι υποψήφιοι που μπορούν να παίξουν δυνατά στον διαγωνισμό: η κοινοπραξία των διαχειριστών του Βελγίου, Fluxys, και της Ολλανδίας, Gasunie, και ο διαχειριστής της Ρουμανίας, Transgas. Δεν θα πρέπει επίσης να αποκλείουμε τους διαχειριστές της Γαλλίας, GRTgas, και της Ισπανίας, Enagas.

    Στο “παιχνίδι” όμως θέλει να μπει και μία αμερικανική ενεργειακή εταιρεία, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκεται σε αναζήτηση Ευρωπαίου διαχειριστή για να διεκδικήσουν από κοινού το 66% του ΔΕΣΦΑ, καθώς μεταξύ των όρων του διαγωνισμού είναι ότι οι συμμετέχοντες πρέπει να είναι πιστοποιημένοι με βάση την κοινοτική νομοθεσία.

    Μάλιστα, εκτιμάται ότι αυτός είναι και ένας από τους λόγους για τους οποίους το ΤΑΙΠΕΔ αποφάσισε να παρατείνει την προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τον ΔΕΣΦΑ, που έληγε σήμερα, έως και τις 7 Αυγούστου, ώστε να δοθεί χρόνος και σε άλλους υποψηφίους να προετοιμαστούν.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Συνεχίζει τις αποκαλύψεις ο Βαρουφάκης: «Όσα μου είπε ο Αλέξης για Γουδή, Grexit και 16 δισ.»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τράπεζες: Γιατί το ΔΝΤ λέει ότι χρειάζονται 10 δισ. ευρώ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μύκονος: «Άνεμος» επενδύσεων στο νησί που δεν γνωρίζει κρίση



    ΣΧΟΛΙΑ