• Business

    Τραπεζικές μετοχές: Έκαναν ράλι. Και τώρα;


    Τις δέκα διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις έφτασε χθες το Χρηματιστήριο Αθηνών, με το κλίμα να είναι εμφανώς βελτιωμένο μετά τη συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών, και να ενισχύεται ακόμα περισσότερο από τη θετική αντίδραση των ευρωπαϊκών αγορών στη νίκη του Εμανουέλ Μακρόν στον δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών. Τι γίνεται όμως με τις τραπεζικές μετοχές;

    Συμμετέχοντας στο γενικότερο “ράλι” του Χρηματιστηρίου, ο τραπεζικός δείκτης έχει καταγράψει σημαντικά κέρδη μέχρι σήμερα, φτάνοντας σε επίπεδα κατά σχεδόν 50% υψηλότερα σε σχέση με τις αρχές Απριλίου. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι οι τραπεζικές μετοχές ακόμη δεν έχουν καν πλησιάσει στα υψηλά επίπεδα που βρίσκονταν στις 23 Μαΐου του 2016 (μόνο η Εθνική Τράπεζα είναι κοντά, απέχοντας κατά 5,7%, ενώ οι άλλες τράπεζες απέχουν από 22% ως και 40%), οι αναλυτές δε βλέπουν σημαντικά ανοδικά περιθώρια.

    Και υπάρχει σοβαρός λόγος γι’ αυτό: η αβεβαιότητα και η αστάθεια των προηγούμενων μηνών έχει ήδη επηρεάσει τις τράπεζες και την οικονομία γενικότερα, σε βαθμό τέτοιο που οι προβλέψεις για την ανάπτυξη της οικονομίας φέτος αναμένεται να είναι πιο αργή από αυτήν που αναμενόταν στις αρχές του έτους. Και μπορεί πλέον οι προοπτικές να είναι θεωρητικά καλύτερες για το μέλλον, καθώς όλοι προεξοφλούν ότι θα υπάρξει τελική συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών, όμως υπάρχουν δύο μεγάλα αγκάθια.

    Το πρώτο είναι το ζήτημα του χρέους, από το οποίο θα εξαρτηθεί και το αν (και πότε) θα ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Αν το επόμενο διάστημα υπάρξει κάποια θετική εξέλιξη ως προς τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αυτό θα αποτυπωθεί και στις τιμές των τραπεζικών μετοχών – ωστόσο, για την ώρα οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί, γνωρίζοντας πως το Βερολίνο δεν θέλει να μπει σε αυτές τις συζητήσεις εν όψει εκλογών, και άρα δύσκολα θα υποχωρήσει σε αυτό το ζήτημα.

    Το δεύτερο και σημαντικότερο, τουλάχιστον μακροπρόθεσμα, αγκάθι είναι αυτό των “κόκκινων” δανείων. Όσο κι αν προσπαθούν οι τράπεζες να περιορίσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στα χαρτοφυλάκιά τους, αν οι φόβοι για επιβράδυνση της ανάπτυξης της οικονομίας (λόγω των καθυστερήσεων στο κλείσιμο της αξιολόγησης) επαληθευτούν, είναι ορατός ο κίνδυνος να υπάρξει μία νέα “έκρηξη” μη εξυπηρετούμενων δανείων, που θα φέρει σε δύσκολη θέση τις τράπεζες. Αντίθετα, αν η ανάπτυξη κυμανθεί στο 2-2,5%, εκτιμάται ότι οι στόχοι για τη μείωση των “κόκκινων” δανείων θα επιτευχθούν, και τότε το κλίμα για τις τραπεζικές μετοχές θα βελτιωθεί.

    Για την ώρα, ωστόσο, η εικόνα της αβεβαιότητας είναι αυτή που παραμένει: οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής, περιμένοντας να δουν τι θα γίνει με τα δύο αυτά “αγκάθια”, και στο μεταξύ οι τραπεζικές μετοχές δε φαίνονται να έχουν “καύσιμα” για να καταγράψουν σημαντική άνοδο στο εγγύς μέλλον.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Nέες αλλαγές στα capital controls: Πότε και πόσο αυξάνεται το όριο αναλήψεων

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αύξηση φόρων έως και 36% για τους ελεύθερους επαγγελματίες

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τράπεζες: Προστασία για μεγάλες υποθέσεις απαιτούν οι θεσμοί



    ΣΧΟΛΙΑ