• Business

    Γιατί οι τράπεζες θα αξιολογηθούν ξανά το Φθινόπωρο: Όλα τα σενάρια

    euro


    Η απαίτηση του ΔΝΤ στην πρόσφατα δημοσιευμένη έκθεσή του για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους ήταν ξεκάθαρη: πρέπει μέσα στο φθινόπωρο να διεξαχθούν νέα stress tests στις ελληνικές τράπεζες, προκειμένου να διαπιστωθεί αν είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες ώστε να αντέξουν ακόμα και σε ένα εξαιρετικά δυσμενές σενάριο.

    Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, οι ελληνικές τράπεζες μπορεί να χρειαστούν νέα κεφαλαιακή ενίσχυση, της τάξεως των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ (τουλάχιστον), που θα προέλθει από το τμήμα του πακέτου του ESM που είχε κρατηθεί ειδικά για τις τράπεζες. Πρόκειται για μία εκτίμηση που σίγουρα δεν ενστερνίζεται η κυβέρνηση, και πιθανότατα ούτε και οι Ευρωπαίοι εταίροι. Η επίσημη θέση της Ελλάδας και της Ευρώπης είναι ότι υπάρχουν προγραμματισμένα stress tests στις ευρωπαϊκές τράπεζες για το 2018.

    Όμως επειδή το ΔΝΤ είναι το ΔΝΤ, και αν οι Ευρωπαίοι δε σέβονταν τη γνώμη του απλά δεν θα είχε εμπλακεί ποτέ στην Ελλάδα, είναι πολύ πιθανό η απαίτηση αυτή να γίνει πράξη. Άλλωστε, έχει ένα όχι αδύναμο επιχείρημα: ότι περίπου τα μισά κεφάλαια των τραπεζών αναλογούν στον αναβαλλόμενο φόρο, και για το λόγο αυτό δεν είναι ικανά να απορροφούν ζημιές και πρέπει να αντικατασταθούν από “κανονικά”, ποιοτικά κεφάλαια, κάτι που με τις προοπτικές κερδοφορίας των τραπεζών μπορεί να πάρει αρκετά χρόνια για να καλυφθεί.

    Βέβαια, θα πρέπει να σημειώσουμε πως τέτοια έκτακτα stress tests δεν μπορούν να διενεργηθούν απλά και μόνο επειδή τα ζητά το ΔΝΤ, αλλά θα πρέπει η ίδια η κυβέρνηση να υποβάλει σχετικό αίτημα, κάτι που η Αθήνα δε φαίνεται διατεθειμένη να πράξει – όχι πως αποκλείεται να περάσει φυσικά η θέση του ΔΝΤ, αφού δεν θα ήταν και η πρώτη φορά που μία κυβέρνηση υπακούει στα κελεύσματα του Ταμείου…

    Σύμφωνα με μία ερμηνεία της στάσης του ΔΝΤ, το Ταμείο ενδέχεται να θέλει να “χρησιμοποιήσει” τις ελληνικές τράπεζες για να πιέσει τους Ευρωπαίους να προχωρήσουν σε συγκεκριμένα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους. Σε αυτό το σενάριο, η Ελλάδα ενδέχεται να αποτελέσει το σκοινί σε μία νέα διελκυστίνδα μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ, γεγονός που θα φέρει εκ νέου σύννεφα αβεβαιότητας πάνω από την ελληνική οικονομία, με δεδομένο ότι επίκειται και μία τρίτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος που δεν προβλέπεται καθόλου, μα καθόλου εύκολη…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Συνεχίζεται ο πόλεμος στην οικογένεια Καρέλια- Νέα ανακοίνωση της Ινούς Καρέλια

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:Κηρύχθηκε υπό πτώχευση η «Hondos Center Πολυκαταστήματα»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι Βρετανοί τραπεζίτες δεν ανησυχούν ιδιαιτέρως για το Brexit



    ΣΧΟΛΙΑ