Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Big Story

Αδειάζουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί: Η εφορία εισβάλλει σε 1,6 εκ λογαριασμούς καταθέσεων

Όλο και περισσότερες επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα βρίσκονται αντιμέτωπα με τις ανελέητες κατασχέσεις από την εφορία, οι οποίες το 2016 ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο και ανήλθαν σε πάνω από 1,6 εκατομμύρια.

Ναι, 1,6 εκατομμύρια κατασχέσεις καταθέσεων, μισθών, συντάξεων, ενοικίων πραγματοποιήθηκαν το 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, καθώς πλέον οι οφειλέτες της εφορίας δεν είναι κάποιοι μετρημένοι στα δάχτυλα σεσημασμένοι μπαταξήδες, αλλά… η μισή Ελλάδα! Και αυτό δεν είναι υπερβολή, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της ανεξάρτητης αρχής πάνω από 4,3 εκατομμύρια ΑΦΜ παρουσιάζουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, συνολικού ύψους 92,88 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Και ξέρουμε όλοι πολύ καλά γιατί συμβαίνει αυτό: η υπερφορολόγηση που για μία ακόμα χρονιά υπέστησαν οι φορολογούμενοι ανάγκασε πολλούς να αθετήσουν τις υπέρογκες φορολογικές τους υποχρεώσεις προκειμένου να καλύψουν σημαντικότερες ανάγκες τους, όπως να ταΐσουν τις οικογένειές τους ή να πληρώσουν το λογαριασμό του ρεύματος, για παράδειγμα.

Όμως η εφορία δε… συγχωρεί τέτοια παραστρατήματα, κι έτσι οι κατασχέσεις όχι μόνο συνεχίζονται, αλλά όλα δείχνουν πως το μέλλον είναι ακόμα πιο δυσοίωνο για τους οφειλέτες, καθώς με τις αυτοματοποιημένες διαδικασίες που δρομολογούνται θα είναι ακόμα πιο εύκολο για το κράτος να εισπράξει (με το ζόρι) τα οφειλόμενα. Και κάπως έτσι εξηγείται και η θεαματική αύξηση των εσόδων του προϋπολογισμού κατά σχεδόν 4 δισεκατομμύρια ευρώ το 2016 σε σχέση με το 2015 – μία αύξηση που βέβαια δεν είναι να πανηγυρίζει κανείς, καθώς προήλθε από την αφαίμαξη των φορολογούμενων…

Αξιοσημείωτο είναι ότι περισσότεροι από τους μισούς οφειλέτες χρωστούν μικροποσά που δεν ξεπερνούν τα 500 ευρώ: 505.000 φορολογούμενοι χρωστούν λιγότερα από 10 ευρώ, 398.000 φορολογούμενοι χρωστούν από 10 έως 50 ευρώ, ενώ ακόμα 1.459.000 φορολογούμενοι χρωστούν από 50 έως 500 ευρώ. Από 500 ευρώ έως 2.000 ευρώ χρωστούν άλλοι 1.024.400 φορολογούμενοι, ενώ αυτοί που χρωστούν περισσότερα από 2.000 ευρώ είναι λίγο περισσότεροι από 900.000.

Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο που προκύπτει από τα δεδομένα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων είναι ότι 69 φορολογούμενοι χρωστούν συνολικά 28,6 δισεκατομμύρια ευρώ, αν και δεν είναι σαφές αν πρόκειται για οφειλές τις οποίες ρεαλιστικά μπορεί να εισπράξει το Δημόσιο ή είναι ανεπίδεκτες είσπραξης (με το δεύτερο σενάριο πάντως να είναι μάλλον επικρατέστερο).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Λεβέντης: Ο Τσίπρας θα υπογράψει τα μέτρα για να κλείσει η αξιολόγηση αλλά θα τα υλοποιήσει η επόμενη κυβέρνηση

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δώρο Πάσχα 2017: Μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη η καταβολή του – Ποιοι το δικαιούνται

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Handelsblatt: Δεν ωφελούν την Αθήνα οι βολές στον Στουρνάρα