Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

New Trade Fertilizers: Νέες αποκαλύψεις για την εταιρεία λιπασμάτων αθωώνουν τον Τιμ Πουρνάρα

Ευθύμιος (Τιμ) Πουρνάρας

Νέα στοιχεία για την υπόθεση της εταιρείας λιπασμάτων New Trade Fertilizers, η οποία «έπεσε έξω» εξαιτίας των κακών επιχειρηματικών επιλογών του μοναδικού διαχειριστή της, έρχονται στο φως.

Στοιχεία αλλά και αποκαλύψεις που κάνει ο ίδιος ο διαχειριστής αλλά και εταίρος, και συγκεκριμένα ο κ. Λάμπρος Ζαχάκος, και οι οποίες βγάζουν οριστικά από το κάδρο των ευθυνών τους άλλους δύο επιχειρηματίες – εταίρους, δηλαδή τον Ευθύμιο (Τιμ) Πουρνάρα και τον Δημήτριο Σωτηρίου.

Η υπόθεση ήρθε στο φως μετά από δημοσιεύματα για μεγάλο «κανόνι» στην αγορά λιπασμάτων και με ακάλυπτες επιταγές εκατομμυρίων. Κάποια δημοσιεύματα ενέπλεκαν και απέδιδαν ευθύνες σε όλους τους εταίρους και κυρίως στον κ. Πουρνάρα, ο οποίος ήταν μέτοχος της εταιρείας.

Πιστωτές της New Trade Fertilizers φέρεται να έμειναν στο… αέρα καθώς η εταιρεία τους χρωστούσε εκατομμύρια, με αποτέλεσμα να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη.

Ωστόσο τα νέα στοιχεία που αποκαλύφθηκαν δείχνουν ότι κάποια δημοσιεύματα είχαν σκοπό να κατηγορήσουν ευθέως τον κ. Πουρνάρα για το «κανόνι», παρά το γεγονός ότι ο μοναδικός διαχειριστής, ο οποίος και λάμβανε όλες τις επιχειρηματικές αποφάσεις ήταν ο κ. Ζαχάκος.

Πηγές στην αγορά που γνωρίζουν καλά πρόσωπα και καταστάσεις τονίζουν ότι τα δημοσιεύματα σε βάρος του κ. Πουρνάρα εκπορεύτηκαν από συγκεκριμένο επιχειρηματία ενώ διακινήθηκαν διάφορα σενάρια για την New Trade Fertilizers μέσω του δικηγόρου του επιχειρηματία.

Με βάση ωστόσο στοιχεία του ρεπορτάζ, συγκεκριμένες κινήσεις του κ. Λάμπρου Ζαχάκου αναδεικνύουν την κακοδιαχείριση της εταιρείας. Για περισσότερα από 10 χρόνια, όπου ο κ. Ζαχάκος ήταν εταίρος και μοναδικός διαχειριστής υπήρξαν αποφάσεις που τελικώς οδήγησαν την εταιρεία στα… βράχια.

Γνώστες της αγοράς λιπασμάτων λένε ότι ο διαχειριστής της New Trade Fertilizers έφτιαξε δική του ατζέντα κι έκανε προσωπικά παιχνίδια που προκάλεσαν μεγάλη ζημία στην εταιρεία.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μόλις οι κ. Πουρνάρας και Σωτηρίου αντιλήφθηκαν τι γινόταν στην εταιρεία, προέβησαν σε άμεσες ενέργειες.

Μηνύσεις και έλεγχος

Συγκεκριμένα, άμεσα κατέθεσαν μήνυση κατά του κ. Ζαχάκου και κατά παντός υπευθύνου και προχώρησαν σε όλες τις νόμιμες ενέργειες προκειμένου να εξυγιάνουν την εταιρεία, ερχόμενοι σε επαφή με τράπεζες και πιστωτές.

Η εταιρεία πέτυχε την αρχική συναίνεση πιστωτών που χρειαζόταν και μπήκε στα προληπτικά μέτρα, αρχίζοντας σοβαρές διαπραγματεύσεις μ’ όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Επίσης, αμέσως ανατέθηκε σε ορκωτούς λογιστές διεθνούς κύρους και αξιοπιστίας, και συγκεκριμένα την Deloitte, η λογιστική απεικόνιση και το forensic investigation.

Σε δηλώσεις του ο Ευθύμιος Πουρνάρας αναφέρει για την υπόθεση:

«Δεν μπορώ να μην εκφράσω την απογοήτευσή μου για τον Λάμπρο Ζαχάκο. Κάθε μέρα ανακαλύπτω νέα στοιχεία κακοδιαχείρισης, ενώ έχω καταθέσει μήνυση στον αρμόδιο εισαγγελέα. Μετά από 30 χρόνια καθαρού επαγγελματικού βίου βρίσκομαι αντιμέτωπος με έναν οικονομικό εφιάλτη και μια ενορχηστρωμένη επιχείρηση δυσφήμησής μου για πράξεις άλλων, για τις οποίες δε φέρω καμία ευθύνη, αφού βρίσκομαι κι εγώ, όπως και οι πελάτες και προμηθευτές της εταιρείας, εξαπατημένος. Προτίμησα, αντί να εμπλακώ σε μια ανώφελη αντιπαράθεση σε ψευδή και ανώνυμα άρθρα, να γίνει το αυτονόητο και να ανατεθεί σε καινούργια διαχείριση το έργο της εξυγίανσης της εταιρείας, από τότε που καθαιρέθηκε ο κ. Ζαχάκος.

Είναι πρωτοφανές ότι κανείς στο χώρο των λιπασμάτων δεν υποψιάστηκε αυτόν τον άνθρωπο και το τι ήταν τελικά ικανός να κάνει. Πολλοί, μαζί με εμάς, έπεσαν θύματά του, όπως διαπιστώνω μέρα με τη μέρα. Άλλοι εκμεταλλεύτηκαν την κατάσταση εις βάρος της εταιρείας για ίδιον όφελος.

Λυπάμαι για κάποια ελάχιστα δημοσιεύματα τα οποία μόνο κατευθυνόμενα μπορώ να τα χαρακτηρίσω, προερχόμενα από πρόσωπα που ούτε εμένα ούτε την επαγγελματική μου πορεία γνωρίζουν, αλλά προφανώς εκτελούν διατεταγμένη υπηρεσία ανάμειξής μου στην υπόθεση, εξυπηρετώντας αλλότριους σκοπούς και συμφέροντα.

Είναι πασιφανές ότι γίνεται προσπάθεια να προκαταλάβουν την κοινή γνώμη, για να κρύψουν δικές τους ευθύνες από συναλλαγές που σε πρώτη ματιά φαίνονται ύποπτες. Μοναδικός στόχος αυτή τη στιγμή είναι να περιοριστούν οι ζημίες σε όλους και να λάμψει η αλήθεια.

Γι’ αυτόν το λόγο αμέσως ανατέθηκε η εξιχνίαση των πεπραγμένων και της οποιασδήποτε ατασθαλίας του διαχειριστή Ζαχάκου σε γνωστή εταιρεία ορκωτών παγκόσμιας εμβέλειας.

Επαναλαμβάνω ότι ουδεμία σχέση είχαμε ποτέ, ο κ. Σωτηρίου κι εγώ, με τις αποφάσεις του και ποτέ δεν έχουμε λάβει ούτε ένα ευρώ από τις δραστηριότητες αυτής της εταιρείας, θεωρώντας, όπως έλεγε ο ίδιος, ότι τα κέρδη που παρουσίαζε κάθε χρόνο στους ισολογισμούς επενδύονταν πίσω στην εταιρεία».

Τι λέει ο Ζαχάκος

Δηλώσεις για το θέμα έκανε και ο διαχειριστής, κ. Λ. Ζαχάκος ο οποίος αφαιρεί κάθε ευθύνη από τους άλλους μετόχους και αναλαμβάνει ο ίδιος την ευθύνη για όσα έγιναν.

Συγκεκριμένα τονίζει:

«Διαβάζω στον τύπο ανακριβή ανώνυμα άρθρα που αφορούν στην εταιρεία «NEW TRADE FERTILIZERS EIΣΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ ΕΠΕ». Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι εγώ ήμουν ο διαχειριστής της εταιρείας για παραπάνω από δέκα χρόνια, μέχρι και την 17/4/2024. Οι εταίροι Ευθύμιος Πουρνάρας και Δημήτρης Σωτηρίου δεν μετείχαν στην διοίκηση και εκπροσώπηση της εταιρείας, ως εκ τούτου είχα απόλυτη ελευθερία διοίκησης, μέχρι που ορισμένες επιχειρηματικές αστοχίες, οι καταστροφές στην παραγωγή προϊόντων λόγω ασθενειών των φυτών, καθώς και οι διακυμάνσεις των τιμών των λιπασμάτων, δημιούργησαν ταμειακές δυσκολίες.

Τα άρθρα που κυκλοφορούν είναι τόσο αναληθή και συκοφαντικά, σε σημείο που να αναρωτιέται κανείς αν είναι υποβολιμαία κι αν εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα, τα οποία θέλουν να δημιουργήσουν εντυπώσεις , εξυφαίνοντας δόλια αφηγήματα, μέσω ύπουλων μεθοδεύσεων.

Οφείλω να διευκρινίσω για μία ακόμη φορά ότι όποιες δυσκολίες δημιουργήθηκαν κατά την διάρκεια της διαχείρισής μου δεν αφορούν τους εταίρους και η εταιρεία υπό νέα διοίκηση δρομολογεί την εξυγίανση της. Λυπάμαι ειλικρινά πολύ για τις εξελίξεις».

Πλέον αναμένεται και το πόρισμα της Deloitte και των ορκωτών ώστε να γίνει ξεκάθαρο τι συνέβη στην εταιρεία.

Διαβάστε επίσης:

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Αύξηση καθαρών κερδών στα €40 εκατ. το α’ εξάμηνο του 2024 – Έσοδα €145 εκατ.
Aττική Οδός: Υπογράφηκε η νέα 25ετής σύμβαση παραχώρησης στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
Placement Εθνικής Τράπεζας: Το τραγικό λάθος και τι έκαναν οι Γερμανοί με την Commerzbank – Άρθρο παρέμβαση