Διολισθαίνει η μετοχή της Nestle σήμερα Παρασκευή, μετά από την ξαφνική παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου Μαρκ Σνάιντερ από τη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής τροφίμων στον κόσμο και την αντικατάστασή του από τον βετεράνο της εταιρείας Laurent Freixe.

Η αιφνιδιαστική αποχώρηση της Schneider ανακοινώθηκε αργά την Πέμπτη μετά από μια συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου που έβαλε τέλος στην σχεδόν οκταετή θητεία του 58χρονου Γερμανού στο τιμόνι της εταιρείας.

1

Σύμφωνα με το Reuters, οι επενδυτές είχαν χάσει την εμπιστοσύνη τους στον Σνάιντερ τους τελευταίους 15 μήνες.

Η μετοχή του δημιουργού του KitKat και του Nescafe κατέγραφε πτώση πάνω από 3% το πρωί στη Ζυρίχη.

Ο Freixe, ένας 62χρονος Γάλλος, θεωρείται ότι γνωρίζει τη βιομηχανία τροφίμων πολύ καλά, ενώ διαθέτει έναν ευρύ κύκλο εντός και εκτός του ελβετικού γίγαντα.

Είναι συνηθισμένος σε δύσκολα projects, αφού ηγήθηκε των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων της Nestle, στον απόηχο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης προτού ηγηθεί της επιχείρησης στην Αμερική.

‘Εχει ήδη ενεργοποιηθεί στον νέο του ρόλο και αναμένεται να εστιάσει στις πωλήσεις και το μάρκετινγκ, προκειμένου να ανταγωνιστεί εταιρείες όπως η Danone και η Unilever.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους επικριτές της εταιρείας, η Nestle στηρίζεται υπερβολικά στις αυξήσεις των τιμών, οι οποίες έχουν πλήξει τους όγκους πωλήσεων, καθώς οι πελάτες στράφηκαν προς φθηνότερες μάρκες.

Ο Freixe γνωρίζει ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι θα χρειαστεί χρόνος για να ανοικοδομήσει την εταιρεία και να αυξήσει τους όγκους πωλήσεων σε μια δύσκολη αγορά.

«Πάντα θα υπάρχουν προκλήσεις, αλλά έχουμε αρκετά δυνατά σημεία. Μπορούμε να τοποθετήσουμε στρατηγικά τη Nestle να ηγείται και να κερδίζει οπουδήποτε δραστηριοποιούμαστε», δήλωσε ο ίδιος.

Πιο πρόσφατα ήταν επικεφαλής της ζώνης της Nestle στη Λατινική Αμερική, η οποία γνώρισε ισχυρή ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια.

O Σνάιντερ είχε αποσπάσει επαίνους για την προσπάθειά του να βελτιώσει την εταιρεία, πουλώντας τη μονάδα ζαχαροπλαστικής της στις ΗΠΑ στη Ferrero για 2,8 δισεκατομμύρια δολάρια το 2018.

Τρία χρόνια αργότερα, η εταιρεία πούλησε αρκετές μάρκες νερού της Βόρειας Αμερικής σε δύο εταιρείες ιδιωτικών κεφαλαίων για 4,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ωστόσο, οι προσπάθειές του να ανατρέψει την τύχη της εταιρείας, δεν ήρθε αρκετά γρήγορα για τους επενδυτές.

Έγιναν και λάθη.

Η Nestle πλήρωσε 2 δισεκατομμύρια δολάρια για να αναλάβει την πλήρη ιδιοκτησία ενός κατασκευαστή θεραπειών για αλλεργίες στα φιστίκια, όμως πούλησε την επιχείρηση τρία χρόνια αργότερα, με τους αναλυτές να σημειώνουν ότι η εταιρεία υπέστη τότε μεγάλη ζημία.

Διαβάστε επίσης: 

Nestle Ελλάς: Ο τζίρος της πολυεθνικής στην Ελλάδα και η προσφυγή για φορολογικά πρόστιμα

Nestle: Γιατί κλείνει πηγές της στη Γαλλία και καταστρέφει 2 εκατ. μπουκάλια μεταλλικό νερό – Απογοητευτικά αποτελέσματα τριμήνου

Ναυάγιο στη Σικελία: Γιατί το «αβύθιστο» σούπερ γιοτ του Μάικ Λιντς βούλιαξε μέσα σε λίγα λεπτά!