Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Nestle Ελλάς: Ο τζίρος της πολυεθνικής στην Ελλάδα και η προσφυγή για φορολογικά πρόστιμα

Ο Νίκος Εμμανουηλίδης, Πρόεδρος και CEO της Nestlé Ελλάς

Ο Νίκος Εμμανουηλίδης, Πρόεδρος και CEO της Nestlé Ελλάς

Με ώθηση από την άνοδο κατανάλωσης των ειδών διατροφής κυρίως μέσα από το ηλεκτρονικό κανάλι, τις αυξημένες τουριστικές ροές αλλά και την απόκτηση της διανομής βιταμινών και συμπληρωμάτων διατροφής της Solgar, η Nestle Ελλάς εμφάνισε πέρυσι πωλήσεις αυξημένες περίπου κατά 7.9%.

Η εν Ελλάδι θυγατρική του ελβετικού πολυεθνικού κολοσσού πέτυχε την περσινή χρονιά πωλήσεις ύψους 409,040 εκατ. ευρώ έναντι 370.039 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση. Ωστόσο κερδοφορία συμπιέστηκε, καθώς τα κέρδη προ φόρων το 2023 ανήλθαν σε 26,52 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 9,22% σε σχέση με τα 29,2 εκατ . ευρώ του 2022 ενώ κατά 8.59% μειώθηκαν τα καθαρά κέρδη και  διαμορφώθηκαν στα 21,119 εκατ. ευρώ έναντι 23,104 εκατ. ευρώ το 2022.

«Ψαλίδι» στα κέρδη

Όπως αποτυπώνεται στις οικονομικές καταστάσεις που δημοσίευσε η εταιρεία με επικεφαλής τον Νίκο Εμμανουηλίδη, τα έξοδα πωλήσεων ανήλθαν σε 19,255 εκατ. ευρώ έναντι 18,590 εκατ. ευρώ, το μικτό κέρδος διαμορφώθηκε σε 138,590 εκατ. ευρώ (34%) έναντι  129,305 εκατ. ευρώ το 2022 παρουσιάζοντας αύξηση ύψους 9 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο παρά την «ψαλιδισμένη» κερδοφορία η διοίκηση προτείνει τη διανομή μερίσματος ύψους 21 εκατ. ευρώ ενώ την προηγούμενη χρονιά το μέρισμα που διανεμήθηκε ήταν στα 23,5 εκατ. ευρώ.

Στα 180 εκατ. ευρώ ο εμπορικός κλάδος

Η αύξηση του κύκλου εργασιών αφορά κυρίως στις πωλήσεις εμπορικού κλάδου ο οποίος εμφάνισε σημαντική αύξηση κατά 20,6% στα 180 εκατ. ευρώ ενώ οι πωλήσεις βιομηχανικού κλάδου κράτησαν την δυναμική τους σχεδόν σταθερή σε σχέση με το 2023 ενώ όπως επισημαίνει η διοίκηση της Nestle Ελλάς κινητήριος δύναμη για την άνοδο των πωλήσεων ήταν και η απόκτηση της διανομής βιταμινών, μετάλλων και συμπληρωμάτων διατροφής Solgar.

«Η απόκτηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας Solgar συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας στην ιδιαίτερα ελκυστική και αναπτυσσόμενη κατηγορία των βιταμινών, μετάλλων και συμπληρωμάτων διατροφής και αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για τη Nestlé Health Science να έχει άμεση παρουσία στην ελληνική αγορά, με μία καταρτισμένη ομάδα που διαθέτει την τεχνογνωσία να δραστηριοποιείται με επιτυχία σε έναν εξιδεικευμένο κλάδο προϊόντων και στο κανάλι του φαρμακείου» σημειώνεται μεταξύ άλλων στην οικονομική έκθεση.

Η εταιρεία προχώρησε στην εξαγορά αυτή τον περασμένο Απρίλιο έναντι τιμήματος 11,1 εκατ. ευρώ.

 Ο μέσος αριθμός των απασχολουμένων στην Εταιρεία για τη χρήση ανήλθε σε 794 άτομα ενώ ο αντίστοιχος για τη χρήση του 2022 ήταν 738 άτομα.

Προσφυγές για 22,8 εκατ. ευρώ

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία κατέθεσε προσφυγές κατά των φορολογικών αρχών για επιπλέον φόρο και πρόστιμα που της έχουν καταβληθεί για παλαιότερες χρήσεις. Ειδικότερα, οι επίδικες υποθέσεις ως ενδεχόμενες απαιτήσεις είναι:

-Η προσφυγή της Nestle Ελλάς που κατέθεσε (στις 29/06/2022 και στις 16/6/2023) στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών κατά των αποφάσεων των φορολογικών αρχών, σύμφωνα με τις οποίες καταλογίστηκαν στην εταιρεία κατά τον έλεγχο της χρήσης 2015, επιπρόσθετοι φόροι και πρόστιμα ποσού  1,2 εκατ. ευρώ για τέλη χαρτοσήμου 5 εκατ. ευρώ  για φόρο εισοδήματος.

-Δεύτερη προσφυγή της Nestle στις 16/06/2023 στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών κατά της απόφασης των φορολογικών αρχών, σύμφωνα με την οποία καταλογίστηκαν στην εταιρεία κατά τον έλεγχο της χρήσης 2016, επιπρόσθετοι φόροι και πρόστιμα ποσού 15,6 εκατ. ευρώ για φόρο εισοδήματος.

Η διοίκηση πάντως της Nestle Ελλάς και οι νομικοί της σύμβουλοι εκτιμούν ότι και οι δύο υποθέσεις θα τελεσιδικίσουν προς όφελος της εταιρείας.

Διαβάστε επίσης

Χήτος: Τι σηματοδοτεί το deal στη Σαουδική Αραβία για τη Green Cola- Τα επόμενα βήματα

Τερκενλής: Το rebound μετά το «λουκέτο» στη Μητροπόλεως

Notos Com: Oλική επαναφορά με επιστροφή στα κέρδη