Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Νέος πλειστηριασμός για την οικογένεια Μαλαματίνα – To disaster story και οι διαμάχες

Στο σφυρί βγαίνει τον Δεκέμβριο ακίνητο της οικογένειας Μαλαματίνα, που κατείχε τα σκήπτρα της ομώνυμης οινοποιίας.

Η οινοποιία «Μαλαματίνα» συνδεδεμένη για δεκαετίες με την παραδοσιακή ελληνική ρετσίνα, εδώ και κάποια χρόνια έχει περάσει στα χέρια του Ομίλου Mantis.

Πλέον, η οικογένεια Μαλαματίνα απασχολεί με τις οικογενειακές της συγκρούσεις και διαμάχες, με τις κατασχέσεις προσωπικών περιουσιακών στοιχείων και τους πλειστηριασμούς.

Συγκεκριμένα, στις 18 Δεκεμβρίου του 2024 βγαίνει ένα ακόμη ακίνητο της οικογένειας σε πλειστηριασμό στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, ένα ακίνητο 11.250 τ.μ που λειτουργούσε ως εμφιαλωτήριο και που εμφανίζεται στην πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών με τιμή εκκίνησης τα 756.000,00 ευρώ, οφειλέτη τον Κωνσταντίνο Μαλαματίνα και επισπεύδουσα την INTRUM HELLAS.

Σημειώνεται, πως το ποσό για το οποίο έγινε η κατάσταση ανέρχεται στα 100.000 ευρώ και ολοκληρώθηκε στις 8 Μαΐου του 2024.

Το ακίνητο

Συγκεκριμένα, πρόκειται για αγροτεμάχιο 11.250τμ που βρίσκεται στη Δημοτική Κοινότητα Καλοχωρίου, της Δημοτικής Ενότητας Εχεδώρου, του Δήμου Δέλτα, της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης.

Επί του οικοπέδου, έχει ανεγερθεί κτίσμα συμβατικής κατασκευής και ανωδομής 1.200τμ., η οποία αναπτύσσεται κατά 600τμ στο επίπεδο του ισογείου και 600τμ στο επίπεδο του παταριού, όπου σύμφωνα με την εκτίμηση στεγάζονται χώροι γραφείων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, το κτίσμα περιγράφεται ως καλής κατάστασης συντήρησης.

Επιπλέον, διαθέτει υπόγειο χώρο εμβαδού 600τμ ο οποίος στο πλαίσιο της παρούσας εκτίμησής θεωρήθηκε ως βοηθητικός χώρος.

Κατά την αυτοψία προκύπτει πως στον περιβάλλοντα χώρο υφίστανται κατασκευές οι οποίες αφορούν:

Α) Μεταλλικά στέγαστρα με επιστέγαση πολυκαρβονικών φύλλων τα οποία καλύπτουν επιφάνεια περί τα 300τμν που έχουν κατασκευαστεί επί της πρόσοψης και της δυτικής πλευράς του κτιρίου σε επαφή με αυτό και δημιουργούν στεγασμένο χώρο κίνησης οχημάτων και φορτοεκφόρτωσης εμπορευμάτων.

Β) Μεταλλικό στέγαστρο με επικάλυψη πανιού(τέντα) επιφάνειας 65τμ, ενώ στον ακάλυπτο χώρο του γηπέδου υπάρχει επίσης τσιμεντοστρωμένο τμήμα επιφάνειας 2500τμ καθώς και περίφραξη από απλό συρματόπλεγμα με σιδηροπασσάλους και θύρα εισόδου με μεταλλικά κιγκλιδώματα.

Τα «βάρη» του ακινήτου

1) Προσημείωση Υποθήκης εγγραφείσα στις 09-06-2010 για το ποσό των 2.150.000,00 ευρώ κατά του Κωνσταντίνου Μαλαματίνα και υπέρ της Τράπεζας Κύπρου (AXIA III APC LIMITED).

2) Υποθήκη εγγραφείσα στις 27-12-2022, για το ποσό των 56.610,40 ευρώ υπέρ της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Το story της Μαλαματίνας

To 1895 η οικογένεια Μαλαματίνα δημιουργεί στην Αλεξανδρούπολη το πρώτο της οινοποιείο, σημειώνοντας σήμερα 129 χρόνια ιστορίας για ένα κρασί που είναι ταυτισμένο με τις παρέες, τους νέους και την ανεπιτήδευτη διασκέδαση.

Η ιστορία ωστόσο ξεκινάει λίγο πιο πίσω και συγκεκριμένα στο ακόμη πιο μακρινό 1860 στην Τένεδο, όπου οι οικογένειες Ελλήνων παράγουν μια ιδιαίτερη ποικιλία σταφυλιού τα τσαούσια, γνωστά για την ποιότητα και το άρωμά τους.

Ο Ευστράτιος Μαλαματίνας από τα οικογενειακά του αμπέλια συμμετείχε στην καλλιέργεια της περιοχής με τα χαρακτηριστικά σταφύλια μέχρι το 1895, όταν ο γιος του Κωσταντίνος Μαλαματίνας θα φτιάξει το πρώτο του οινοποιείο στην Αλεξανδρούπολη, με την επωνυμία «Η Τένεδος».

Έπειτα, ο Κωσταντίνος με τις εμπορικές του ικανότητες φροντίζει να διασπείρει τη φήμη του κρασιού τους σε όλη την Ελλάδα.

Το 1922 η Μικρασιατική καταστροφή είχε ως αποτέλεσμα για την οικογένεια Μαλαματίνα να χάσει τα αμπέλια της στην Τένεδο, όπου και παρήγαγε ένα ξεχωριστό είδος κρασιού.

Έτσι το προϊόν της οικογένειας αλλάζει, εφόσον ο Μαλαματίνας ξεκινάει νέα παραγωγή κρασιού με σταφύλια τοπικής παραγωγής και έτσι παράγει «κρασί της Ελλάδος», όπως ο ίδιος αποκαλούσε το ρετσινάτο.

Το 1934 δημιούργησε μια νέα οινοποιητική μονάδα πάλι με την ταμπέλα «Τένεδος», ερχόμενος σε επαφή όμως με άλλες ποικιλίες σταφυλιού όπως το «Σαββατιανό».

Το 1957 ο Ευάγγελος Μαλαματίνας, γιός του Κωνσταντίνου εμφιαλώνει το κρασί και έτσι ταξιδεύει με γυάλινο μπουκάλι σε όλη την Ελλάδα.

Το 1960, γεννιέται το θρυλικό σήμα με το ανθρωπάκι και το κλειδί.

Ο αστικός μύθος, που ίσως δεν απέχει σε μεγάλο βαθμό από την πραγματικότητα είναι ότι το σήμα, που χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα αποτελεί ιδέα του αξέχαστου ηθοποιού Νίκου Σταυρίδη, προσωπικού φίλου του Ευάγγελου Μαλαματίνα, ο οποίος υποστήριζε ότι «Η Μαλαματίνα είναι το κλειδί στο στομάχι μου!».

Άλλωστε μια από τις πιο γνωστές ανά τις δεκαετίες διαφημιστική καμπάνια της Μαλαματίνας, έχει ως πρωταγωνιστή τον ίδιο τον Νίκο Σταυρίδη.

Το 1980 είναι περίοδος ανάπτυξης για την οινοποιεία Μαλαματίνα, όπου στη διαδοχή της διοίκησης έρχεται ο Κώστας Μαλαματίνας γιός του Ευάγγελου.

Την εποχή αυτή οι παραγωγικές εγκαταστάσεις επεκτείνονται από τον Φάρο και τη Ριτσώνα Αυλίδας, στην Ασωπία Βοιωτίας και το εμφιαλωτήριο στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, το οποίο βγαίνει σε πλειστηριασμό τον Δεκέμβριο.

Στις μέρες μας η ιστορία του κρασιού από την Τένεδο ζει μέσα από την επωνυμία «Μαλαματίνα» και αποτελεί συνώνυμο της ρετσίνας στην Ελλάδα.

Οι οικογενειακές διαμάχες και η αλλαγή σκυτάλης

Παρά την αυξανόμενα επιτυχημένη επιχειρηματική πορεία που ακολουθούσε για πάνω από 120 χρόνια η οικογένεια του κρασιού «Μαλαματίνα», τα τελευταία χρόνια χρέη και δικαστικές διαμάχες οδήγησαν στο να αλλάξει χέρια.

Οι οικονομικές περιπέτειες που αντιμετώπιζε η «Μαλαματίνα» οδήγησε σε καθεστώς εξυγίανσης το 2022, με τα προβλήματα να κυκλώνουν την οικογένεια που οδηγούνταν σε ανεπανάληπτες διαμάχες στο εσωτερικό της.

Συγκεκριμένα, ο Κωνσταντίνος και η πρώην σύζυγός του Κατερίνα Μαλαματίνα συγκρούονταν ανοιχτά για την πορεία της επιχείρησης, ενώ στο φως της δημοσιότητας έρχονταν κατηγορίες περί άσκοπων δαπανών που επέρριπταν ο ένας στον άλλο, με τις διαμάχες να φτάνουν στις δικαστικές αίθουσες.

Για παράδειγμα μια χαρακτηριστική περιπέτεια που έφτασε στα δικαστήρια ήταν η προσπάθεια της Κατερίνας Μαλαματίνα να αναλάβει επικεφαλής της εταιρείας καθώς κατείχε το 38,9% της Ε. Μαλαματίνας & Υιός ΑΕΒΕ.

Ο Κωνσταντίνος Μαλαματίνας κατηγορεί τη σύζυγό του για πλαστογραφία και το 2015 έπειτα από μηνήσεις και από τις δύο πλευρές ανακτά τον έλεγχο καθώς το δικαστήριο κρίνει ως ανυπόστατες τις αποφάσεις της εταιρείας Κ. Μαλαματίνας ΑΕΒΕ, που ανέτρεψαν τη μετοχική σύνθεση σε αυτήν.

Ωστόσο, το 2021 το Πενταμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης αποφάσισε ομόφωνα την αθώωση της Κατερίνας Μαλαματίνα για τις κατηγορίες που της είχαν αποδοθεί σε πρώτο βαθμό.

Ακίνητα της οικογένειας που ανήκαν στην Κατερίνα Μαλαματίνα και την κόρη της Καρολίνα (την οποία έχει αποκτήσει από τον πρώτο της γάμο) βγήκαν σε πλειστηριασμό στις 23 Σεπτεμβρίου του 2024 και συγκεκριμένα οι κατασχέσεις είχαν να κάνουν με δύο βίλες στην Μύκονο, που εμφανίστηκαν στις λίστες του e auction λόγω δανείων και χρεών στο δημόσιο.

Σημειώνεται πως τα πρώτα συμπτώματα της πτώσης της  «Μαλαματίνας» εμφανίστηκαν το 2012, με τον ισολογισμό του έτους να καταγράφει μείωση τζίρου και ζημίες κάτι που συνεχίστηκε και το 2013.

Η χαριστική βολή για τη Μαλαματίνα ήρθε με την πανδημία του κορονοϊού ενώ την περίοδο του πρώτου lockdown προχώρησε σε αναστολή της λειτουργίας της καθώς η πτώση των πωλήσεων ήταν κατακόρυφη.

Σε μια προσπάθεια διάσωσης της ιστορικής οινοποιίας πωλήθηκε η θυγατρική εταιρεία Δουμπιά, η οποία δραστηριοποιούνταν στην παραγωγή ανθρακούχου νερού, στον όμιλο της οικογένειας Σαράντη.

Ωστόσο, η καθοριστική κίνηση έγινε το 2022 όταν η εταιρεία Μαλαματίνα, μετά από μια περίοδο σοβαρής κρίσης μπήκε σε μια φάση ριζικής αναδιάρθρωσης και ανάκαμψης υπό τη νέα διοίκηση του Ομίλου Mantis που την εξαγόρασε.

Η εταιρεία πλέον απομακρυσμένη από τα εσωτερικά ζητήματα της ιδρύτριας οικογένειας, βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης με νέες στρατηγικές που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα, την ανάπτυξη της ιστορικής οινοποιίας και νέες επενδύσεις.

Διαβάστε επίσης:

Στέλιος Διονυσίου: Σε πλειστηριασμό η πολυτελής κατοικία του τραγουδιστή – Τι απαντά ο ίδιος

Νομική Αοριστία στις Διαταγές Πληρωμής: Αναστολή πλειστηριασμού και ακύρωση διαταγής για δάνειο από την Αγροτική Τράπεζα

Πλειστηριασμοί: Σφυρί 15 εκατομμυρίων για την Alfa Wood Πίνδος – Η «ακριβή» βιομηχανία που μένει στα αζήτητα