ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιεχόμενα
Με πάγωμα προσλήψεων και απολύσεις απαντούν οι ευρωπαϊκές εταιρείες αλλά και οι τράπεζες σε Ευρώπη και ΗΠΑ στις πιέσεις του πληθωρισμού και των υψηλών επιτοκίων.
Πρόκειται στην πλειοψηφία τους για εταιρείες που κατά την περίοδο της πανδημίας και του «φθηνού» χρήματος προχώρησαν σε αθρόες προσλήψεις εργατικού δυναμικού.
Οι ανακοινώσεις για απολύσεις έρχονται σε μία περίοδο όπου τα κέρδη υποχωρούν και οι αναλυτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο μιας ήπιας ύφεσης για την Ευρώπη, την ώρα που η ΕΚΤ επιμένει στην διατήρηση των υψηλών επιτοκίων «για όσο καιρό χρειαστεί».
Απολύσεις τραπεζιτών
Η Deutsche Bank ήταν η τελευταία σε μία σειρά από ευρωπαϊκές τράπεζες που ανακοίνωσαν την πρόθεση για περικοπές θέσεων εργασίας. Ο διευθύνων σύμβουλος, Christian Sewing ανέφερε ότι στόχος της τράπεζας είναι να διατηρήσει τις δαπάνες κάτω από το 62,5% των εσόδων και σε αυτό το πλαίσιο προβλέπονται απολύσεις, χωρίς να διευκρινίσει τον αριθμό. Άφησε όμως να εννοηθεί ότι ο νέος γύρος θα αφορά μεγαλύτερο αριθμό από αυτόν των 800 εργαζομένων που είχε προαναγγείλει ότι θα απολύσει τον περασμένο Απρίλη.
Τον δρόμο των περικοπών ακολουθεί και η UBS, η οποία έχει εδώ κι ένα μήνα εξαγγείλει την απόλυση τουλάχιστον 3.000 υπαλλήλων που προέρχονται από την Credit Suisse, στο πλαίσιο της εξαγοράς της προβληματικής τράπεζας.
Η BNP Paribas σχεδιάζει την απόλυση τουλάχιστον 900 εργαζομένων το διάστημα 2024 με 2026, ενώ η Barclays ετοιμάζεται να μειώσει κατά 3% τους εργαζόμενούς της στη μονάδα καταναλωτικής τραπεζικής. Αν και δεν έχει αναφερθεί σε κάποιο νούμερο, το Reuters έκανε λόγο για δεκάδες άτομα.
Ούτε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού είναι μια καλή περίοδο για τους τραπεζίτες, μιας και οι τράπεζες της Wall Street ετοιμάζουν περικοπές στο εργατικό δυναμικό τους.
Morgan Stanley και Goldman Sachs έχουν ήδη εξαγγείλει απολύσεις στο πλαίσιο της προσαρμογής των τραπεζικών κολοσσών στη νέα ασταθή οικονομική κατάσταση, ενώ η Citi ετοιμάζει απολύσεις στο πλαίσιο μιας αναδιάρθρωσης της.
Οι εξαγγελίες αυτές έρχονται ύστερα από μια «σκληρή» περίοδο χιλιάδων απολύσεων στις αμερικανικές τράπεζες, με τις JP Morgan, Goldman Sachs και Morgan Stanley να απολύουν από 1.000 έως 4.000 υπαλλήλους.
Περικοπές σε μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες
Δεν είναι μόνο οι τράπεζες που προσπαθούν να προσαρμοστούν σε νέες οικονομικές συνθήκες, με αρκετές εταιρείες να έχουν προειδοποιήσει για απολύσεις στη σκιά απογοητευτικών αποτελεσμάτων.
Η φιλανδική Nokia ανακοίνωσε πάνω από 14.000 απολύσεις στο πλαίσιο της εξοικονόμησης, ύστερα από τα αποτελέσματά της για το γ’ τρίμηνο, με τις πωλήσεις να πέφτουν κατά 20%.
Η Vodafone έχει ανακοινώσει ένα πλάνο τριετίας, στο οποίο θα χαθούν πάνω από 11.000 θέσεις, ξεκινώντας με την Ιταλία, όπου 1.000 άτομα θα χάσουν τη δουλειά τους.
Αντίστοιχα και οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες, οι οποίες έχουν αρχίσει να δέχονται ισχυρές πιέσεις από τις αυξημένες τιμές αλλά και την κατακόρυφη πτώση των πωλήσεων, προχωράνε σε περικοπές.
Η Stellantis έχει ανακοινώσει ότι θα κλείσει το εργοστάσιο μηχανικών κιβωτίων στην Αυστρία, στο οποίο εργάζονται τουλάχιστον 300 άτομα. Η Volvo έχει εξαγγείλει 1.300 απολύσεις, οι οποίες αντιστοιχούν στο 6% του δυναμικού της.
Διαβάστε επίσης:
Deutsche Bank: Άλμα 7% για τη μετοχή από αυξημένα μερίσματα και buybacks
Euroxx Χρηματιστηριακή: Οι τιμές στόχοι και τα περιθώρια ανόδου των τραπεζικών μετοχών
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Τουρκία: Αρνήθηκε τη χρήση του εναέριου χώρου της στο αεροσκάφος του προέδρου του Ισραήλ
- Αθήνα: Άνοιξαν οι σταθμοί «Πανεπιστήμιο», «Σύνταγμα», «Ευαγγελισμός» και «Μέγαρο Μουσικής»
- Πολυτεχνείο: Ολοκληρώθηκε η μεγάλη πορεία στην Αθήνα – Τουλάχιστον 25.000 οι διαδηλωτές (Upd)
- ΗΠΑ: Σύμφωνα με τους New York Times ο Μπάιντεν έδωσε το πράσινο φως στους Ουκρανούς να χτυπήσουν με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς τη Ρωσία