ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Δύο λέξεις – «πρωτόγνωρες καταστάσεις»-, σε ένα tweet του κ. Νικόλα Καραμούζη ήταν αρκετές. Έδειξαν ότι γύρω από την ανάδειξη του νέου CEO της Εθνικής Τράπεζας διεξήχθη μία πολύπλευρη παρασκηνιακή μάχη, που κορυφώθηκε χθες το μεσημέρι. Οι μάχες έχουν πάντα ένα νικητή και έναν ηττημένο. Εν προκειμένω –όπως αναφέρουν τραπεζικοί κύκλοι- ηττήθηκε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που είναι βασικός μέτοχος της Εθνικής με 40,36%. Και για δεύτερη φορά μέσα σε δύο χρόνια, δεν κατάφερε να αναδείξει τον υποψήφιο της επιλογής του –πρώτα για πρόεδρο τώρα για CEO- στην ηγεσία της Εθνικής.
Η συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου του ΤΧΣ, φάνηκε από νωρίς χθες ότι πήγαινε σε ρήξη.
Από τη μία υπήρχαν τα κριτήρια. Αυστηρά και άκρως λεπτομερή.
Οι δύο υποψήφιοι ο κ. Παύλος Μυλωνάς, και ο κ. Νικόλας Καραμούζης, είχαν κληθεί να προυσιάσουν το στρατηγικό τους πλάνο. Στο τέλος όμως και παρά τη θετική εισήγηση του CEO του Ταμείου κ. Τζούρντα και του προέδρου του ΤΧΣ κ. Βερύκιου, υπερίσχυσε η «γραμμή» του προέδρου της Εθνικής κ. Μιχαηλίδη και της προέδρου του Nomination Committee της ΕΤΕ κας Μαριάν Οκλαντ, που ήθελαν τον κ. Παύλο Μυλωνά – ο οποίος καθ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας κράτησε ιδιαίτερα χαμηλούς τόνους- να αναλαμβάνει CEO.
Και μόνο η εκπρόσωπος του Δημοσίου στο ΤΧΣ κ. Μαρίκα Φραγκάκη, έμεινε μέχρι τέλους σταθερή υπέρ της υποψηφιότητας Καραμούζη.
Εξάλλου από νωρίς και οι δύο εκπρόσωποι της Τράπεζας της Ελλάδος στο Ταμείο, στην Εκτελεστική Επιτροπή ο κ. Ηλίας Ξυρουχάκης και στο Γενικό Συμβούλιο ο κ. Βασίλης Σπηλιωτόπουλος είχαν καταστήσει σαφές ότι θα στήριζαν την υποψηφιότητα του κ. Παύλου Μυλωνά.
Μάλιστα οι πληροφορίες –από συμμετέχοντες στη διαδικασία και ήταν 9 τα άτομα- αναφέρουν ότι οι εκπρόσωποι της ΤτΕ δήλωσαν πως η κεντρική τράπεζα είναι αντίθετη στην επιλογή Καραμούζη.
Ετσι, πριν από τις 4 το μεσημέρι χθες, και ενώ το «παιχνίδι» επιλογής βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη, ο κ. Καραμούζης, που πληροφορήθηκε ότι η υπόθεση πήγαινε ολοταχώς σε ρήξη παραιτήθηκε της υποψηφιότητας του. Την απόφαση αυτή τη γνωστοποίησε στο Γενικό Συμβούλιο με mail.
Λίγο αργότερα και αφού υπερψηφίστηκε η επιλογή του κ. Πάυλου Μυλωνά με ψήφους 6-1, με ένα tweet 37 λέξεων ο κ. Καραμούζης δήλωσε πως: «Τελευταία γίνονται έντονες συζητήσεις για το ενδιαφέρον μου για την εξαιρετικά τιμητική θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της NBG και επειδή αντιμετώπισα στην πορεία των συζητήσεων πρωτόγνωρες καταστάσεις, δηλώνω ότι έχω αποσυρθεί από τη διαδικασία. Εύχομαι καλή επιτυχία».
Η αγορά πάντως έχει πάρει το μήνυμα, λένε τραπεζικοί κύκλοι, ότι δηλαδή το ΤΧΣ περιορίζεται σε έναν αμιγώς διακοσμητικό ρόλο. Διότι «λόγο» δεν έχει. Απλώς είναι κάτι σαν «πάρκινγκ» μετοχών , για να μην ελέγχονται οι τραπεζικές μετοχές από το κράτος, αλλά από τους δανειστές.
Θέμα όπως ανακύπτει και με τον ισχυρό άντρα του Ταμείου, τον CEO κ. Τζούρντα που τον «άδειασαν» δύο υπηρεσιακοί υπάλληλοι της ΤτΕ.
Και έτσι οι ισορροπίες του συστήματος υπερίσχησαν των αυστηρών κριτηρίων που έχουν θεσμοθετηθεί κατ΄απαίτηση του SSM για την επιλογή των τραπεζικών διοικήσεων.
Οσο για τις «πρωτόγνωρες καταστάσεις», τι ακριβώς δηλαδή συνέβη, σε ποια έκταση, ποίοι υποκίνησαν καταστάσεις και προς ποιούς ασκήθηκαν πιέσεις, απάντηση μπορεί να δώσει μόνο ο κ. Καραμούζης, ο οποίος μέχρι το Μάρτιο του 2019 θα είναι στη θέση του προέδρου της Eurobank και πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Το σαφάρι των 35 τρισ. – Γιατί οι επενδυτές δεν φοβούνται την Ελλάδα
- Πανικός στις Μαρίνες από τους ελέγχους σε θαλαμηγούς: Ανασφάλιστος ακόμη και ο πλοίαρχος σε πολυτελές σκάφος εφοπλιστή!
- Κερδισμένο το Airbnb στην Ελλάδα από την επιμήκυνση της σεζόν
- Novo Nordisk: Ο «βασιλιάς» στην αγορά της απώλειας βάρους χάνει το θρόνο του;