ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ένα πλωτό παλάτι που είχε μετατραπεί τους τελευταίους μήνες σε «πλοίο-φάντασμα» ξαναπαίρνει ζωή. Το mega yacht Alfa Nero, τον Μάρτιο του 2022 έγινε όμηρος των αμερικανικών αρχών, στο πλαίσιο των κυρώσεων στους Ρώσους ολιγάρχες και παρέμεινε για μήνες αγκυροβολημένο στο μικρό νησάκι της Αντίγκουα στην Καραϊβική.
Η περιπέτεια του υπερπολυτελούς σκάφους, το οποίο κοσμείται από έναν πίνακα του υπερρεαλιστή ζωγράφου Μιρό στο εσωτερικό του σαλόνι, ένα baby grand πιάνο και μία πισίνα υπερχείλισης που μετατρέπεται σε ελικοδρόμιο έφτασε στο τέλος της με τον πρώην CEO της Google και δισεκατομμυριούχο, Έρικ Σμιντ να το αγοράζει έναντι 67,6 εκατ. δολαρίων.
Το χρονικό μιας «ομηρείας»
Το Alfa Nero είχε κατασκευαστεί αρχικά για τον Έλληνα επιχειρηματία Θεόδωρο Αγγελόπουλο, ο οποίος σύμφωνα με παλαιότερα δημοσιεύματα το πούλησε το 2011. Σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές από το 2014, το σκάφος είχε περιέλθει στην ιδιοκτησία του Ρώσου μεγιστάνα Αντρέι Γκουρίεβ έναντι 120 εκατ. δολαρίων, κάτι που ο ίδιος είχε αρνηθεί, υποστηρίζοντας ότι κατά καιρούς ναύλωνε το γιοτ, αλλά ποτέ δεν το αγόρασε.
Ύστερα από αρκετούς μήνες, μόλις έξι από τους 24 συνολικά εργαζόμενους είχαν παραμείνει στο πλοίο, για να το φροντίζουν. Το αγκυροβολημένο σκάφος-όμηρος των αμερικανικών αρχών, δεν ήταν μια ανώδυνη υπόθεση για την κυβέρνηση της Αντίγκουα, η οποία κλήθηκε να «πληρώσει» τον λογαριασμό για τους εργαζόμενους του πλοίου αλλά και για το ντίζελ που κατανάλωνε καθημερινά ώστε να λειτουργεί ο κλιματισμός που προστάτευε το πολύτιμο ξύλο, το φίλντισι και το μαλακό δέρμα των καναπέδων.
Σύμφωνα με το Bloomberg, μόνο η μισθοδοσία στοίχιζε 112.000 δολάρια το μήνα, με την κυβέρνηση της Αντίγκουα να ασκεί σημαντικές πιέσεις στις αμερικανικές αρχές να άρουν τις κυρώσεις, ώστε να μπορέσει να το δημοπρατήσει.
Τελικά, τον περασμένο Απρίλιο, η κυβέρνηση πέτυχε το στόχο της, καταφέρνοντας την πρώτη άρση κυρώσεων σε υπερπολυτελές σκάφος που συνδέεται με τη Ρωσία.
Το Alfa Nero δημοπρατήθηκε πριν λίγες ημέρες, χωρίς βέβαια να αποφευχθούν οι περιπέτειες της τελευταίας στιγμής.
Η κόρη του Γκουρίεβ κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα λίγες ημέρες πριν τη δημοπρασία, ισχυριζόμενη ότι το υπερπολυτελές Alfa Nero είναι δικό της, σύμφωνα με τον λιμενάρχη της Αντίγκουα, χωρίς όμως να καταφέρει να μπλοκάρει τη δημοπρασία.
Τα χρήματα από την πώλησή του στον Σμιντ θα καλύψουν ένα μέρος της συντήρησης και άλλων λογαριασμών που συσσωρεύτηκαν την περίοδο που ήταν αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Αντίγκουα, σύμφωνα με την κυβέρνηση.
Ποιος είναι ο νέος αγοραστής
Ο 68χρονος Έρικ Σμιντ έχει περιουσία που αγγίζει τα 25 δις δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index.
Διετέλεσε CEO της Google για 10 χρόνια, από το 2001 έως το 2011 και στη συνέχεια παρέμεινε στο διοικητικό συμβούλιο της μητρικής Alphabet μέχρι τον Ιούνιο του 2019, ενώ στη συνέχεια παρέμεινε για λίγους μήνες ακόμα ως τεχνικός σύμβουλος της εταιρείας.
H παρουσία του στην Google κρίθηκε ζωτική για τη μεταμόρφωση μιας νεοφυούς επιχείρησης της Silicon Valley σε παγκόσμιο κολοσσό με έσοδα μέχρι τη λήξη της θητείας του ως CEO πάνω από 38 δις δολάρια.
Ο Σμιντ ήταν μία από τις πιο δραστήριες προσωπικότητες της Silicon Valley με μακρά εμπειρία στον κλάδο της τεχνολογίας και παρά το γεγονός ότι δεν ανήκει στην κατηγορία των ιδρυτών των Big Tech, κατάφερε να μπει στο κλαμπ των δισεκατομμυριούχων χάρη στις υψηλές μισθοδοσίες και τα bonus που λάμβανε αλλά και χάρη στην ενεργό δράση του στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης. Μέχρι πρόσφατα ήταν σύμβουλος προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν σε θέματα επενδύσεων και τεχνολογίας.
Ήταν μέλος της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας για την τεχνητή νοημοσύνη στις ΗΠΑ και έχει προειδοποιήσει πρόσφατα σε δηλώσεις του ότι οι ΗΠΑ δεν είναι επαρκώς προετοιμασμένες για την έλευση της νέας τεχνολογίας.
Διαβάστε επίσης:
Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας: Χωρίς συμφωνία για την αγορά ενέργειας… λόγω άνθρακα
Airbus: Παραγγελία-μαμούθ 500 αεροσκαφών από την ινδική IndiGo
Νέος αντιπρόεδρος της Eurelectric ο Γιώργος Στάσσης
Εκλογές 2023
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Άδωνις, ο «Ρομπέν των ασθενών»: Ασχολείται με τα προβλήματα και τα λύνει – Αρθρο παρέμβαση
- Προμηθευτές: Να πληρώνει ο ΔΕΔΔΗΕ τις παραπάνω απώλειες δικτύου- Στο 18% το 2022, επιπλέον 200 εκ. χαράτσι
- Θετικά υποδέχτηκαν οι Αγορές τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου, αλλά ο πλανήτης αγωνιά
- Οινοποιία Τσάνταλη: Από τα σαλόνια του Κρεμλίνου στην πτώχευση