Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Νέο τοπίο στην TV: Τι θα κάνουν Μαρινάκης – Σαββίδης. Οι τελευταίες σκέψεις

Βαγγέλης Μαρινάκης Capital Alter Ego

Για να κατανοήσει κανείς το πόσο μεγάλη ήταν για τους τέσσερις υπερθεματιστές, αλλά και για την τηλεοπτική αγορά κατ’ επέκταση, η ανατροπή των δεδομένων που επέφερε η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία κρίθηκε αντισυνταγματικό το άρθρο 2Α του νόμου Παππά (και άρα κα ο διαγωνισμός-παρωδία από τον οποίο προέκυψαν οι τέσσερις υπερθεματιστές), αρκεί η εξής «ιστορία»:

Πριν την απόφαση του ΣτΕ, ένα από τα υπάρχοντα σήμερα κανάλια που εξασφάλισαν μία από τις τέσσερις άδειες στον διαγωνισμό Παππά συναντήθηκε με τη διοίκηση μεγάλης εταιρείας, και ζήτησε να υπάρξει μία γενναία αύξηση της διαφημιστικής δαπάνης για το 2017, της τάξεως του 50%. Η διαφημιζόμενη εταιρεία είδε θετικά το αίτημα αυτό, και ξεκίνησαν οι συζητήσεις. Όμως μετά την απόφαση του ΣτΕ, οι συζητήσεις αυτές «πάγωσαν» επ’ αόριστον…

Κι έτσι όπως «πάγωσαν» οι συζητήσεις αυτές, έτσι ακριβώς έχουν «παγώσει» τα πάντα στο τηλεοπτικό τοπίο. Κανείς δεν προχωρά σε κινήσεις      πριν προκηρυχθεί ο νέος διαγωνισμός, τον οποίο αυτή τη φορά θα διενεργήσει το νέο ΕΣΡ που συγκροτήθηκε χθες με απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής.

Κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει πότε, με ποια διαδικασία και με ποιους όρους θα διεξαχθεί ο διαγωνισμός, ούτε και ποιο θα είναι το τίμημα ή πόσες θα είναι οι τηλεοπτικές άδειες που θα δοθούν.

Για να το πούμε απλά, κανείς δεν ξέρει απολύτως τίποτα – και σε μία αγορά όπου επικρατεί τέτοια αβεβαιότητα, είναι προφανές ότι κανένας σοβαρός επιχειρηματίας δεν μπορεί να προχωρήσει σε οποιαδήποτε ενέργεια, ρισκάροντας να πέσει θύμα μίας ακόμα απρόβλεπτης εξέλιξης.

Όμως ακόμα και όταν το τηλεοπτικό τοπίο «ξεπαγώσει» και γίνουν γνωστές όλες οι λεπτομέρειες, και πάλι δεν είναι σαφές πόσοι και ποιοι θα κινηθούν για την απόκτηση τηλεοπτικής άδειας.

Μόνο οι σημερινοί καναλάρχες θεωρούνται σίγουροι, καθώς διαθέτουν ήδη τις απαραίτητες υποδομές, και λογικά δεν θα έχουν αντίρρηση να πληρώσουν ένα λογικό τίμημα για να εξασφαλίσουν μία άδεια – ακόμα και το Mega θεωρείται ότι μπορεί να μπει στο παιχνίδι, αν οι όροι που θα τεθούν δεν είναι απαγορευτικοί.

Το μεγάλο ερωτηματικό ωστόσο είναι το τι θα πράξουν οι δύο υπερθεματιστές του νόμου Παππά που δεν έχουν ήδη κανάλι, δηλαδή ο Βαγγέλης Μαρινάκης και ο Ιβάν Σαββίδης.

Ίσως για την περίπτωση του Βαγγέλη Μαρινάκη τα πράγματα είναι κάπως πιο ξεκάθαρα: ο ισχυρός άνδρας της ΠΑΕ Ολυμπιακός είχε ήδη προχωρήσει σε αρκετές ενέργειες για τη δημιουργία, τη στελέχωση και τον εξοπλισμό ενός σύγχρονου τηλεοπτικού σταθμού, οι οποίες θα ήταν μάλλον παράλογο να πεταχτούν στον κάλαθο των αχρήστων. Άλλωστε, έχει καταστεί σαφές πως ο Βαγγέλης Μαρινάκης θέλει πολύ να αποκτήσει το δικό του κανάλι, και φαίνεται διατεθειμένος να κάνει ό,τι χρειαστεί για να τα καταφέρει. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι τελικές αποφάσεις του θα ληφθούν μετά την προκήρυξη του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών, όταν θα γνωστοποιηθούν και οι όροι με τους οποίους θα διεξαχθεί. Φυσικά πριν την απόφαση του ΣΤΕ ο εφοπλιστής είχε συναντηθεί με τον Δημήτρη Κοντομηνά και συζήτησαν το ενδεχόμενο ο Β. Μαρινάκης να εξαγοράσει το 65% του Alpha. Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δυο άνδρες συναντήθηκαν εκ νέου προ ολίγων ημερών. Πηγές αναφέρουν ότι συζητήθηκε και πάλι η εξαγορά του 65% των μετοχών αλλά με τίμημα που υπερβαίνει τα 65 εκ ευρώ.

Ευάγγελος Μαρινάκης

Όσο για τον Ιβάν Σαββίδη; Από τη στιγμή που οι προσπάθειές του για συνεργασία με κάποιον από τους τηλεοπτικούς σταθμούς πριν την απόφαση του ΣτΕ απέτυχαν, και ο ίδιος δεν διαθέτει υποδομή ή στελέχη για να δημιουργήσει τον δικό του τηλεοπτικό σταθμό, φαίνεται πιο πιθανό να υπαναχωρήσει και να ασχοληθεί με άλλα επιχειρηματικά projects – αν και όσοι γνωρίζουν τον ομογενή επιχειρηματία λένε πως είναι απρόβλεπτος και… ξεροκέφαλος, επομένως κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ποια θα είναι η απόφασή του…

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: «Μαύρο» 2017 ελέω φορολογίας – Οι εκθέσεις της Κομισιόν και η εκτίναξη των φορολογικών…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΛΟΥΞ: Ανοίγει τα φτερά της και στη Ρωσία

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ο Άδωνις κατακεραυνώνει τον Λαζόπουλο: Καταστρέφεται η Ελλάδα και μας λέει ότι δεν ασκεί πολιτική υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ(video)