Στα… κάγκελα βρίσκεται η φαρμακοβιομηχανία με την ξέφρενη πορεία των αυτόματων επιστροφών  (clawback), ειδικά για τα φάρμακα της κατηγορίας 1A. Εφέτος, το ποσό αναμένεται να αυξηθεί κατά 35 εκατομμύρια ευρώ, σπάζοντας το «φράγμα» των 68 εκατ. του προηγούμενου έτους.

Το  2018 η συνολική δαπάνη για τη συγκεκριμένη κατηγορία φαρμάκων ανήλθε στο ποσό των 150 εκατ. ευρώ και η Πολιτεία το τελευταίο τρίμηνο – όπως και τα προηγούμενα 2 χρόνια – αύξησε τον προϋπολογισμό κατά 20 εκατ., από 62 εκατ. ευρώ σε 82 εκατ. ευρώ, ώστε να κρατηθεί η υπέρβαση στα 68 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα, αυτή τη χρονιά η δαπάνη θα αγγίξει τα 165 εκατ. ευρώ έναντι ενός σταθερού προϋπολογισμού 62 εκατ. ευρώ, το οποίο οδηγεί σε μια δραματική υπέρβαση των 103 εκατ. ευρώ.

Με επιστολή που απέστειλε προς το υπουργό Υγείας, ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), ζητά χρηματοδότηση της τάξεως των 35 εκ. προκειμένου να διατηρηθεί το clawback για τα 1Α στο ήδη αυξημένο επίπεδο του 2018.

Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο έτος οι αυτόματες επιστροφές για τη συγκεκριμένη κατηγορία φαρμάκων, τα οποία προορίζονται για  νοσοκομειακή χρήση, ανήκουν στα  Φάρμακα Υψηλού Κόστους  και διανέμονται από τον ΕΟΠΥΥ στα ιδιωτικά νοσοκομεία, βρέθηκαν στο προσκήνιο καθώς  μαζί με τις υποχρεωτικές εκπτώσεις (rebate) ξεπέρασαν το 70% της τιμολογηθείσας αξίας τους.

Μάλιστα, μεγάλη εταιρεία είχε οδηγηθεί στην απόφαση να θέσει προσωρινά εμπάργκο στον ΕΟΠΥΥ για δύο συγκεκριμένα σκευάσματα, καθώς η διάθεσή τους είχε καταστεί πλέον ζημιογόνος.