Με ή χωρίς κυρώσεις, οι Ρώσοι μεγιστάνες αντιμετωπίζουν νέα προβλήματα αφoύ ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν βάζει φρένο στις εισαγωγές ρωσικών μετοχών σε ξένες αγορές.

Σύμφωνα με το bloomberg, o Πούτιν υπέγραψε νομικές τροποποιήσεις στις 16 Απριλίου που απαιτούν από τις ρωσικές εταιρείες να διαγράψουν τις μετοχές τους στο εξωτερικό, ολοκληρώνοντας μια διαδικασία που έχει επιταχυνθεί μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014.

Αυτή η κίνηση θα μπορούσε να αναγκάσει τους μεγιστάνες, συμπεριλαμβανομένου του πλουσιότερου ανθρώπου της Ρωσίας, Vladimir Potanin, καθώς και των δισεκατομμυριούχων του χάλυβα Vladimir Lisin και Alexey Mordashov, να αναδιαμορφώσουν την ιδιοκτησιακή δομή των επιχειρήσεων που κατέχουν μέσω μετοχών του εξωτερικού που πληρώνουν μερίσματα σε ξένο νόμισμα.

«Οι περισσότερες εταιρείες και οι κύριοι μέτοχοί τους κέρδισαν πολλά από τις χρηματοοικονομικές ελευθερίες και τους οικονομικούς δεσμούς με τη Δύση», δήλωσε ο Anton Zatolokin, επικεφαλής έρευνας στην Otkritie Broker. «Καταστρέφοντας αυτό που χρειάστηκε 30 χρόνια για να δημιουργηθεί, δέχονται ένα άμεσο και έμμεσο χτύπημα».

Λίγα πράγματα στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και της δεκαετίας του 2000 ανέδειξαν την αυξανόμενη οικονομική επιρροή της Ρωσίας περισσότερο από όσο οι μεγαλύτερες εταιρείες της χώρας, όπως η MMC Norilsk Nickel PJSC και η Lukoil PJSC, που διαθέτουν αποθετηρίους τίτλους (depositary receipt) στη Νέα Υόρκη, το Λονδίνο και τη Φρανκφούρτη.

Από το υψηλό των 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων που σημείωσαν το 2007, οι ρωσικές αρχικές δημόσιες προσφορές στο εξωτερικό έχουν υποχωρήσει τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Τέτοιες εισαγωγές έχουν συγκεντρώσει μόνο 6 δισεκατομμύρια δολάρια συνολικά από την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014, όταν οι διεθνείς κυρώσεις έδειξαν πόσο ευάλωτες ήταν οι επιχειρήσεις στις ξένες αγορές.

Μερικοί μεγιστάνες είδαν την πτώση της τιμής των μετοχών των εταιρειών τους σαν μία ευκαιρία για να αυξήσουν τις θέσεις τους. Ο πρόεδρος της Lukoil, Vagit Alekperov, αγόραζε τακτικά αποθετηρίους τίτλους από την αγορά όλα αυτά τα χρόνια, δείχνουν οι υπολογισμοί του Bloomberg.

Από την εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, η διαπραγμάτευση αποθετηρίων τίτλων ρωσικών εταιρειών έχει παγώσει από τα ξένα χρηματιστήρια. Οι διεθνείς κυρώσεις που ακολούθησαν στόχευσαν μεγιστάνες, τράπεζες, ακόμη και τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας, ενώ μετέτρεψαν τις εισηγμένες εταιρείες της χώρας σε penny stocks -μετοχές πολύ μικρής ονομαστικής αξίας, συνήθως μικρότερης του 1 δολαρίου- μέσα σε λίγες ημέρες.

Σύμφωνα με τις τροπολογίες που υπέγραψε ο Πούτιν, η διαπραγμάτευση αποθετηρίων τίτλων σε ξένα χρηματιστήρια πρέπει να σταματήσει 10 ημέρες μετά την ενεργοποίηση του νομοσχεδίου. Ταυτόχρονα, οι νόμοι επιτρέπουν, σε ειδικές περιπτώσεις, αν οι εταιρείες ζητήσουν άδεια να συνεχίσουν τις συναλλαγές.

Σημειώνεται ότι η JPMorgan & Chase, ακόμη και πριν τεθεί σε ισχύ το νομοσχέδιο, είχε αρχίσει να επιτρέπει στους κατόχους αποθετηρίων τίτλων σε ρωσικές εταιρείες να τις ακυρώσουν, ανέφερε το Reuters, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές. Η Citigroup άνοιξε βιβλία για να ακυρώσει τα GDRs για τον Όμιλο En+, με βασικό μέτοχο τον δισεκατομμυριούχο Oleg Deripaska, σύμφωνα με τα αρχεία της εταιρείας.

«Τα δικαιώματα των μετόχων που πιστεύουν στη Ρωσία και έχουν επενδύσει στη ρωσική αγορά για πολλά χρόνια και που δεν μπορούν να κατέχουν ρωσικές μετοχές άμεσα, πλήττονται», δήλωσε ο μεγιστάνας του χάλυβα Lisin σε συνέντευξή του στην Kommersant αυτόν τον μήνα, σχολιάζοντας το νόμο. «Δεν έχουν καμία σχέση με την πολιτική και υπάρχει ο κίνδυνος απλώς να χαθούν τα δικαιώματα ιδιοκτησίας τους».

Διαβάστε ακόμη:

Γιατί οι μισοί από τους 20 πλουσιότερους μεγιστάνες της Ρωσίας δεν υπόκεινται σε κυρώσεις

Όλεγκ Ντεριπάσκα: Το κρυφτό του Ρώσου ολιγάρχη για να μην κατασχέσουν το superyacht του