Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Νέο Μνημόνιο: Από την 1/1/2017 τέλος πληρότητας στα ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια

“Τέλος πληρότητας” θα επιβληθεί από την 1 Ιανουαρίου 2017 στα ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, όπως προβλέπεται στο προσχέδιο του νέου Μνημονίου που αναμένεται να συζητηθεί στη σημερινή συνεδρίαση (9/5/2016) του Eurogroup.

Πιο συγκεκριμένα στα νέα μέτρα της Κυβέρνησης που πρόκειται να εγκριθούν στην συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας περιλαμβάνεται η επιβολή τέλους “πληρότητας” στα ξενοδοχεία άνω των δυο αστεριών αλλά και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια άνω των δυο κλειδιών. Λεπτομέρειες δεν έχουν γίνει γνωστές ακόμη, αλλά από τη διατύπωση φαίνεται ότι δεν θα είναι το αρχικό τέλος διανυκτέρευσης, αλλά ένα “τέλος πληρότητας” ενδεχομένως με κλιμάκωση στα ποσοστά πληρότητας.

Εν τω μεταξύ, σύσσωμοι οι τουριστικοί φορείς αντιδρούσαν και μόνο στις φήμες των προηγουμένων ημερών που ήθελαν την Κυβέρνηση να επιβάλει “τέλος διανυκτέρευσης” στα ξενοδοχεία.

Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος έχει δηλώσει την αντίθεσή του, δια στόματος του προέδρου του κ.Γιώργου Τσακίρη, τονίζοντας ότι “δυστυχώς το θέατρο του παραλόγου συνεχίζεται” συνέχισε ο κ.Τσακίρης, τονίζοντας ότι “τετοιες σκέψεις, από όπου και αν προέρχονται, είναι άκρως επικίνδυνες. Οποιαδήποτε περαιτέρω επιβάρυνση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος – μετά την αύξηση του ΦΠΑ- θα ήταν καταστροφική και ουσιαστικά θα ακύρωνε τη δυνατότητα του ελληνικού τουρισμού να στηρίξει τα δημόσια έσοδα και να δώσει δουλειές στους Έλληνες πολίτες.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ.Ανδρεάς Ανδρεάδης, ζητούσε διάψευση των πληροφοριών που θέλουν την Κυβέρνηση, λόγω μνημονίου, να επιβάλει τέλος διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία.

Ειδικότερα, με επιστολή του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ.Ανδρέας Ανδρεάδης προς τον υπουργό Οικονομικών εξέφρασε την έντονη διαφωνία σύσσωμου του τουριστικού κλάδου στη φημολογούμενη επιβολή τέλους διανυκτέρευσης. Στην επιστολή, η οποία κοινοποιήθηκε στον υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ.Σταθάκη και στην Αν. υπουργό Τουρισμού κυρία Ελενα Κουντουρά, οι τουριστικοί επιχειρηματίες ζητούν τη διάψευση αυτών των πληροφοριών.

Αναλυτικά η επιστολή του κ.Ανδρεάδη:

“Αγαπητέ κ.Υπουργέ,

Σε συνέχεια δημοσιευμάτων των προηγούμενων ημερών σχετικά με τα μέτρα έμμεσης φορολόγησης που η ελληνική Κυβέρνηση φαίνεται να έχει προτείνει στους δανειστές ώστε να κλείσει η αξιολόγηση, θα θέλαμε να σας εκφράσουμε την έντονη διαφωνία μας τόσο σχετικά με την φημολογούμενη επιβολή τέλους διανυκτέρευσης στα καταλύματα της χώρας, όσο και γενικότερα, με την επιβολή οιασδήποτε νέας επιβάρυνσης στο τουριστικό προϊόν.

Το συγκεκριμένο «τέλος» κινείται στη σφαίρα του παράλογου και αν προστεθεί στο σύνολο των φοροεισπρακτικών μέτρων που έχουν επιβληθεί το τελευταίο διάστημα στον τομέα του τουρισμού θα σημαίνει αυτόματα την καταστροφή του.

Με γνώμονα ότι η τουριστική περίοδος του 2016 έχει ήδη ξεκινήσει κάτω απόασφυκτικές πιέσεις για το σύνολο των ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων και επειδή, ήδη, σύσσωμος ο τουριστικός κόσμος – αλλά και οι τουριστικοί οργανισμοί, συνεργάτες του, στη διεθνή τουριστική αγορά – βρίσκονται σε μεγάλη αναστάτωση και σε σύγχυση σχετικά με τις ως άνω πληροφορίες,  παρακαλούμε να τις διαψεύσετε.

Παράλληλα, παρατηρούμε ότι ο τομέας του τουρισμού συνεχίζει να πλήττεται και από άλλα μέτρα. Ενδεικτικά αναφέρουμε την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης καυσίμου και του τέλους ταξινόμησης ΙΧ. Οι συγκεκριμένες αυξήσεις θα δημιουργήσουν ακόμα μεγαλύτερα εμπόδια, επιβαρύνσεις και στρεβλώσεις στις προσφερόμενες υπηρεσίες του κλάδου της ενοικίασης αυτοκινήτων αλλά και στις μεταφορές, γενικότερα.

Είμαστε στη δυσάρεστη θέση να πρέπει να επαναλαμβάνουμε συνεχώς ότι η λογική της επιβολής φόρων είναι η πιο στείρα πολιτική που μπορεί να ακολουθήσει η Κυβέρνηση. Ο μοναδικός τομέας της ελληνικής οικονομίας που έχει υποστηρίξει τη χώρα όλα τα χρόνια της κρίσης, δεν θα είναι σε θέση να συνεχίσει να προσφέρει. Αυτή η πολιτική οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε αδιέξοδο και σε ολέθριες συνέπειες σε όλο το εθνικό οικοδόμημα του ΑΕΠ, της Απασχόλησης, της περιφερειακής ανάπτυξης, στο οποίο ο Τουρισμός αποτελεί βασικό πυλώνα”.