Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Νέο ιστορικό υψηλό στη Wall Street μετά την αργία της ημέρας των Ευχαριστιών (upd)

Τα ρεκόρ στη Wall Street συνεχίζονται. Μπορεί οι καταναλωτές να σχηματίζουν ουρές στα καταστήματα για τις θεματικές εκπτώσεις της Black Friday στις ΗΠΑ, ωστόσο, αυτό δεν εμποδίζει τις αμερικανικές αγορές να πραγματοποιήσουν ένα ακόμη ιστορικό ρεκόρ.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημείωσε άνοδο 0,36% κλείνοντας στις 19.152,14 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq ενισχύθηκε κατά 0,34% και τερμάτισε στις 5.398,92 μονάδες, ενώ ο S&P 500 έκλεισε με κέρδη 0,39% στις 2.213,35 μονάδες.

Έτσι, μετά από ένα διάλειμμα λόγω της χθεσινής αργίας για τον εορτασμό της ημέρας των Ευχαριστιών, οι δείκτες  Dow Jones και ο S&P 500 συνεχίζουν την ανοδική τους πορείας καταγράφοντας νέα υψηλά. Σημειώνεται ότι σήμερα η Wall Street έκλεισε νωρίτερα (στις 8 μμ ώρα Ελλάδος) λόγω της Black Friday, η οποία αποτελεί πλέον παράδοση για τους Αμερικανούς καταναλωτές.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρίας ερευνών Markit, ο κλάδος των υπηρεσιών εμφάνισε οριακή επιβράδυνση τον Νοέμβριο. Ειδικότερα, ο δείκτης PMI της Markit για τον κλάδο των υπηρεσιών διαμορφώθηκε στις 54,7 μονάδες τον Νοέμβριο από 54,8 μονάδες τον Οκτώβριο. Πρόκειται για τη δεύτερη ισχυρότερη επίδοση των τελευταίων 12 μηνών.

Με ενδιαφέρον αναμένονται την ερχόμενη εβδομάδα τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν για το ΑΕΠ, τις θέσεις εργασίας και τον κλάδο της μεταποίησης, καθώς θα δώσουν περισσότερα στοιχεία για την ισχύ της αμερικανικής οικονομίας.

Σημειώνεται ότι οι προεκλογικές υποσχέσεις του νέου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για αύξηση των δημοσιονομικών δαπανών και μείωση των φόρων έχουν δώσει ώθηση στις αγορές. Λόγω των προσδοκιών για τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης από την πολιτική που θα ακολουθήσει ο νέος πλανητάρχης, οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα υπάρξει σύντομα αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων, ίσως και στην επόμενη συνεδρίαση της Federal Reserve στις 13 και 14 Δεκεμβρίου.