ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιεχόμενα
Μεγάλη έκπληξη στον κατασκευαστικό -και όχι μόνο- κόσμο προκαλεί η προσφορά που υπέβαλε μία μικρή σχετικά τεχνική εταιρεία από την Καλλιθέα για το νέο γήπεδο του ΠΑΟ στον Βοτανικό, το οποίο κοστολογήθηκε στα 123 εκατ. ευρώ και τελικά κατέληξε στο φαβορί των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ–Ελλάκτωρ–Mytilineos.
Πρόκειται για την cosmograss Enterpirse IKE μία εργοληπτική εταιρεία στην Καλλιθέα με κύκλο εργασιών που αγγίζει οριακά τα 6 εκατ. Ευρώ, ενώ καταγράφει έσοδα μόλις 390 χιλιάδων ευρώ, εάν λάβουμε υπόψη τις οικονομικές καταστάσεις του 2021.
Η εταιρεία αυτή ανήκει στον πρώην μπασκετμπολίστα της Α1 και επαγγελματία αθλητή του αμερικανικού πρωταθλήματος ράγκμπι (NFL), Γρηγόρη Ραλλάτο, ο οποίος από τα παρκέ του Πανιώνιου όντας έφηβος βρέθηκε στα ταρτάν και τους χλοοτάπητες.
Όχι, όμως, ως αθλητής αλλά ως εργολάβος.
Για όσους έχουν ασχοληθεί με την πορτοκαλί θεά, το όνομα Γρηγόρης Ραλλάτος θα τους λέει πολλά, καθώς αποτέλεσε μία από τις κολώνες της ομάδας του Πανιωνίου τη δεκαετία του 2000 όταν ήταν έφηβος.
Από εκεί και έπειτα ξεκίνησε η πορεία της αναρρίχησης στις τοπικές κατηγορίες μπάσκετ, αλλά η μοίρα του, του επιφύλασσε ένα σημαντικό ταξίδι στις ΗΠΑ, το οποίο δεν είχε καμία σχέση με τo άθλημα στο οποίο διέπρεψε.
Και αυτό γιατί ο 37χρονος πλέον εργολάβος βρέθηκε το 2012 στην Αμερική, καθώς μέσω σκληρής μελέτης για την εισαγωγή του σε πανεπιστήμιο κέρδισε μία θέση στο πιο επικερδές σπορ της ηπείρου, το οποίο δεν είναι άλλο από το ράγκμπι.
Ο Γρηγόρης Ραλλάτος εντάχθηκε στο δυναμικό των Philadelphia Eagles και παρέμεινε σε αυτούς για τα επόμενα δυόμιση χρόνια.
Έπειτα γύρισε στην Ελλάδα, όπου και επέστρεψε στην παλιά του αγάπη, η οποία τον αντάμειψε με συμβόλαια στον Άρη Νίκαιας, τον Πανιώνιο, αλλά και την ομάδα του Χολαργού, στην οποία παρέμεινε έως το 2019, όπου και κρέμασε τη φανέλα του.
Εν ολίγοις, ο δίμετρος φόργουορντ κατάφερε να επιστρέψει στο μπάσκετ και να βρεθεί στα μεγάλα σαλόνια της πρώτης εθνικής κατηγορίας.
Επίσης, στα κατασκευαστικά μπορεί να μην τα κατάφερε για το νέο γήπεδο του ΠΑΟ, αλλά σίγουρα αφήνει και σε αυτόν το στίβο το στίγμα του.
Ο διαγωνισμός για το γήπεδο του ΠΑΟ
Οι φάκελοι για το νέο γήπεδο του ΠΑΟ στον Βοτανικό αποσφραγίστηκαν προχθές και όπως όλοι περίμεναν το έργο θα αναλάβει η Κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ–Ελλάκτωρ-Mytilineos, και καλείται να φέρει εις πέρας το έργο σε βάθος τριετίας.
Ηγέτης της Κοινοπραξίας είναι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η οποία, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, κατέχει το 40% του σχήματος, ενώ οι άλλες δύο εταιρείες κατέχουν ισάξιο ποσοστό (30%).
Το αντίπαλο δέος ήταν η cosmograss Enterpirse IKE του Γρηγόρη Ραλλάτου. Ωστόσο, δεν πέρασε από το «κόσκινο» του Δήμου Αθηναίων, καθώς δεν συμπεριέλαβε στο φάκελο της εγγυητική επιστολή, η οποία, σύμφωνα με πηγές, πολύ κοντά στη διαγωνιστική διαδικασία εκτιμήθηκε μεταξύ των 2,5 και 3 εκατ. ευρώ.
Το επόμενο βήμα είναι η συνέλευση της οικονομικής επιτροπής του Δήμου Αθηναίων στις 6 Φεβρουαρίου και στη συνέχεια θα γίνει γνωστή και επίσημα η έκπτωση που έδωσε η Κοινοπραξία. Από εκεί και έπειτα ξεκινά η προσυμβατική περίοδος του έργου, δηλαδή να δοθεί το ΟΚ από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Αυτό σημαίνει πως ο στόχος της υπογραφής και της εκκίνησης των έργων εντός του 2023 είναι εφικτός. Πρόκειται για μία σημαντική εξέλιξη, καθώς το νέο γήπεδο του ΠΑΟ έχει λάβει χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, γεγονός το οποίο σημαίνει πως το έργο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός του 2026.
Επομένως, οι φίλαθλοι και οι οπαδοί του Παναθηναϊκού θα βλέπουν στο νέο γήπεδο τους αγώνες της ιστορικής ομάδας των Αθηνών από τη σεζόν 2026-2027.
Τι αφορά το έργο
Πλέον η Κοινοπραξία καλείται να αναλάβει την κατασκευή γηπέδου ποδοσφαίρου έως 40.000 θέσεων διεθνών προδιαγραφών FIFA / UEFA 4 αστέρων, αθλητικών εγκαταστάσεων του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, αθλητικών εγκαταστάσεων του δήμου Αθηναίων, χώρων πρασίνου και αστικών υποδομών.
Το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού θα έχει πάνω από 38.000 θέσεις θεατών, 1.300 θέσεις σε σουίτες, 325 υπόγειες θέσεις πάρκινγκ και επτά εμπορικά καταστήματα. Στις εγκαταστάσεις αυτές θα μπορεί να αγωνίζεται και η Εθνική Ελλάδος Ανδρών και Γυναικών.
Στο έργο εντάσσεται, επίσης, ως προαίρεση η κατασκευή πεζογέφυρας, η αξία της οποίας εκτιμάται στα 3 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται πως το γήπεδο στον Βοτανικό εντάσσεται στο γενικότερο project της Διπλής Ανάπλασης, η οποία περιλαμβάνει επίσης:
- Μία υπογειοποίηση δίπλα στο Μετρό Ελαιώνας (Γραμμή 3 του Μετρό Αθήνας) για την καλύτερη πρόσβαση στο γήπεδο.
- Ελεύθερο πάρκινγκ, μουσείο, και χώρο πρασίνου στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας
Διαβάστε επίσης:
Γήπεδο ΠΑΟ: Προσφορά από την Κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-ΑΚΤΩΡ-Mytilineos
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Τράπεζες: Τι να περιμένουμε το 2025 στα στεγαστικά δάνεια
- «Ημέρα Καριέρας» της ΔΥΠΑ στο Ντίσελντορφ 1.200 θέσεις εργασίας από 45 επιχειρήσεις
- «Κοκκινίζουν» οι μετοχές πληροφορικής – Ποιες εταιρείες έχουν μεγάλες απώλειες
- Μεγάλες αλλαγές στη Δικαιοσύνη: Η στρατηγική για το 2025 και τα άλυτα προβλήματα