Τρόμο προκαλεί το ξέφρενο ράλλι των τιμών ενέργειας που προκαλεί η συνεχής άνοδος των τιμών φυσικού αερίου, η οποία πυροδοτείται σταθερά από την ευρύτερη γεωπολιτική κατάσταση.

Το δίλημμα για την κυβέρνηση, σύντομα, θα είναι αν θα επιλέξει να επιδοτεί με 100αδες εκατομμύρια το μήνα από τον προϋπολογισμό τους λογαριασμούς, ή θα αφήσει τις αυξήσεις ρεύματος να πλήξουν άμεσα την οικονομία, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

1

Το πλέον δυσχερές ενεργειακό σενάριο έρχεται ολοένα και πιο κοντά καθώς η τιμή του φυσικού αερίου ξεπέρασε τα  140 ευρώ  και η τιμή του ηλεκτρισμού στην αγορά επόμενης ημέρας, σκαρφάλωσε στα 351 ευρώ από  340 ευρώ χθες. Σημειώνεται ότι το κυβερνητικό σχέδιο για επιδοτήσεις το β’ εξάμηνο του έτους έχει στηριχθεί στην παραδοχή ότι η τιμή χονδρικής του ρεύματος θα κινηθεί στα 225 ευρώ η μεγαβατώρα.

Τα νέα δεδομένα προκαλούν έντονη ανησυχία και προβληματισμό στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης καθώς, εφόσον διαρκέσουν όπως φαίνεται,  θα έχουν επιπτώσεις στον προϋπολογισμό. Κι αυτό γιατί με την εφαρμογή του μηχανισμού επιδότησης ρεύματος από την 1η Ιουλίου μπορεί να ανοίξει μια μεγάλη τρύπα η οποία θα απαιτεί ολοένα και μεγαλύτερα κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για να επιδοτούνται οι λογαριασμοί.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στο να τροφοδοτεί διαρκώς τις επιδοτήσεις για να προστατεύσει τους πολίτες από τις νέες τεράστιες αυξήσεις με αποτέλεσμα  να εξανεμιστεί όποιος δημοσιονομικός χώρος θα δημιουργηθεί από τα τουριστικά έσοδα αλλά και την αύξηση του ΑΕΠ, ή να αφήσει να εξελιχθεί ένα τσουνάμι αυξήσεων που θα πλήξει βίαια οικονομίες και νοικοκυριά.

Η μηνιαία «αιμορραγία» υπολογίζεται σε 150 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ τα δεδομένα θα αλλάζουν μέρα με τη μέρα, απειλώντας με μεγαλύτερη επιβάρυνση.

Η αρχική πρόβλεψη έχει στηριχθεί στην παραδοχή ότι η χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος θα κυμανθεί στα επίπεδα των 225 ευρώ η μεγαβατώρα.

Όμως τα δεδομένα είναι κάθε μέρα διαφορετικά και όσο η τιμή αυξάνεται τόσο μεγαλώνει το κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό, το οποίο μπορεί να διπλασιαστεί. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να απαιτηθούν ακόμα και 300 εκατομμύρια ευρώ τον μήνα για την αύξηση της επιδότησης των λογαριασμών.

Που βρίσκεται η τιμή

Χθες, η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) της Αγοράς Επόμενης Ημέρας για σήμερα Παρασκευή 1/07/2022, διαμορφώθηκε στα 351,70 ευρώ/MWh.

Η υψηλότερη τιμή στη διάρκεια του 24ώρου διαμορφώθηκε στα 401,65 ευρώ/MWh ενώ το χαμηλό του 24ωρου διαμορφώθηκε στα 269,79 ευρώ/MWh.

Η συνολική ζήτηση διαμορφώθηκε στις 409,44 GWh. Στο ενεργειακό μείγμα ο λιγνίτης κατέχει 15,8%, το φυσικό αέριο 42,7% τα υδροηλεκτρικά 6% οι εισαγωγές 3,2% και οι ανανεώσιμες 27,3%. Οι εξαγωγές διαμορφώθηκαν στις 29,173 MWh και οι εισαγωγές στις 6,487 MWh.

Τρόμος για τα τιμολόγια του Αυγούστου

Ο Ιούλιος θα είναι ο μήνας των αποκαλύψεων για το που θα κινηθεί το ενεργειακό κόστος του Αυγούστου. Στις 10/7/2022 οι εταιρείες προμήθειας θα πρέπει να γνωστοποιήσουν τους τιμοκαταλόγους τους για τον Αύγουστο, με βάση τις εκτιμήσεις τους για το που μπορεί να φτάσει η Οριακή Τιμή Συστήματος τον επόμενο μήνα.

Πηγές από την αγορά, εκτιμούν  τα νέα κυμαινόμενα τιμολόγια της νέας ρύθμισης θα διαμορφωθούν ψηλά, καθώς οι εταιρείες θα προσπαθήσουν να  κάνουν προβλέψεις για τις τιμές Αυγούστου, με τρόπο ώστε να αποφύγουν τις ζημιές.

Κι αυτό, γιατί τα νέα κυμαινόμενα τιμολόγια δε διαμορφώνονται με βάση την Οριακή Τιμή Συστήματος του μήνα που πέρασε. Το νέο σύστημα καλεί τους προμηθευτές να προβλέψουν ένα μήνα πριν που θα είναι οι τιμές τους τον επόμενο. Αυτό σημαίνει ότι, υπάρχει κίνδυνος, προκειμένου να αποφύγουν το ενδεχόμενο να προβλέψουν χαμηλότερες τιμές από εκεί που τελικά θα διαμορφωθεί η Οριακή Τιμή και να γράψουν μεγάλες ζημιές, θα προβλέπουν όσο μπορούν υψηλότερες τιμές.

Με τις τιμές ΟΤΣ ήδη στα επίπεδα του 351 και τις ανοδικές τάσεις στις τιμές φυσικού αερίου, η ανησυχία για τις τιμές του Αυγούστου αυξάνεται.