• Business

    Νεμπής (ΟΤΕ): Ανάπτυξη με οδηγό FTTH – Αυτοί είναι οι στόχοι για τα επόμενα χρόνια

    Κώστας Νεμπής, CEO ΟΤΕ

    Κώστας Νεμπής, CEO ΟΤΕ


    Στην ανάπτυξη του ομίλου ΟΤΕ με αιχμή του δόρατος το FTTH και τις επενδύσεις στην οπτική ίνα επικεντρώθηκε ο νέος πρόεδρος και CEO Κώστας Νεμπής μιλώντας χθες για πρώτη φορά επισήμως σε αναλυτές με αφορμή τα αποτελέσματα 6μηνου 2024.

    Ο νέος CEO του ομίλου μίλησε για την στρατηγική του ΟΤΕ τα επόμενα χρόνια, που στηρίζεται στην ανάπτυξη των δικτύων FTTH, αλλά και του δικτύου 5G, που όπως είπε είναι ο μεγαλύτερος πάροχος στη χώρα. «Καθώς αυξάνονται οι ανάγκες για επικοινωνία και ψηφιακοποίηση στην Ελλάδα, είμαι βέβαιος ότι οι προοπτικές που έχουμε μπροστά μας είναι θετικές και μπορούμε να βελτιώσουμε περαιτέρω τις επιδόσεις μας» επεσήμανε.

    Όπως είπε στόχος είναι ο ΟΤΕ να καταστεί ένας από τους μεγαλύτερους digital players στην Ευρώπη. «Θα εντοπίσουμε και θα αξιοποιήσουμε όλες τις ευκαιρίες για να διατηρήσουμε την ανάπτυξή μας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

    Το 2024, η διοίκηση του ΟΤΕ διατηρεί το στόχο για τις ελεύθερες ταμειακές ροές στα 470 εκατ. ευρώ περίπου, αντανακλώντας τις υψηλότερες πληρωμές φόρου εισοδήματος σε σχέση με το 2023, καθώς και τις αδύναμες ταμειακές ροές στην Ρουμανία. Οι επενδύσεις του Ομίλου για το 2024 αναμένεται να ανέλθουν μεταξύ 610 και 620 εκατ. ευρώ, καθώς η εταιρεία συνεχίζει την ανάπτυξη των υποδομών FTTH.

    Ο ΟΤΕ προτίθεται να διανείμει περίπου το 95% των εκτιμώμενων ελεύθερων ταμειακών ροών. Η συνολική αμοιβή προς τους μετόχους για το 2024 θα ανέλθει σε περίπου €450 εκατ. και επιμερίζεται σε μέρισμα αξίας 297 εκατ. ευρώ και σε πρόγραμμα απόκτησης ιδίων μετοχών ύψους 153 εκατ. ευρώ περίπου.

    Επενδύσεις και FTTH

    Τα έσοδα από υπηρεσίες σταθερής λιανικής παρέμειναν σταθερά στο πρώτο εξάμηνο του 2024, καθώς οι συνεχιζόμενες θετικές επιδόσεις των ευρυζωνικών υπηρεσιών και της τηλεόρασης αντισταθμίστηκαν από τη συρρίκνωση των παραδοσιακών υπηρεσιών φωνής. Ο ΟΤΕ θωρακίζει τα έσοδά του, αξιοποιώντας το εκτεταμένο δίκτυο οπτικών ινών του, ενώ το πρόγραμμα κρατικών επιδοτήσεων FTTH θα στηρίξει περαιτέρω τη ζήτηση και θα αυξήσει την διείσδυση των υπηρεσιών FTTH.

    Ο κ. Νεμπής μίλησε για την πρόσφατη εξέλιξη αναφορικά με την απόφαση για εκπτώσεις όγκου στις τιμές χονδρικής οπτικής ίνας FTTH, με τον ίδιο να λέει ότι έχει λάβει την έγκριση από ΕΕΤΤ και Κομισιόν και μένουν κάποιες λεπτομέρειες με τους υπόλοιπους παρόχους (Nova – Vodafone), για να πέσουν οι υπογραφές και να τεθεί επίσημα σε λειτουργία ο νέος κανονισμός. Όπως είπε είναι μια πολύ σημαντική τομή, καθώς θα είναι μείωση στις τιμές χονδρικής σχεδόν 28% και θα ωφελήσει τους πάντες (παρόχους και κοινωνία) για να τρέξουν γρηγορότερα τις επενδύσεις σε FTTH αλλά και να αυξηθεί η διείσδυση οπτικής ίνας.

    Στο πρώτο εξάμηνο του 2024, συνέχισε το επενδυτικό της πλάνο για την υλοποίηση του FTTH, έχοντας περάσει 1,46 εκατ. σπίτια και επιχειρήσεις, ενώ σχεδιάζει να επιταχύνει την υλοποίηση του FTTH με στόχο να φτάσει περίπου τα 1,8 εκατομμύρια νοικοκυριά μέχρι το τέλος του χρόνου. Αυτό περιλαμβάνει τις μερικώς επιδοτούμενες επενδύσεις σε «Yποδομές Υπερυψηλής Ευρυζωνικότητας Ultra-Fast Broadband» (UFBB) που θα φέρει υπερυψηλές ταχύτητες Internet έως και 1Gbps σε ημιαστικές και αγροτικές περιοχές της χώρας.

    Παράλληλα το πρώτο εξάμηνο πρόσθεσε 74.000 νέες συνδέσεις FTTH, με τους συνολικούς συνδρομητές FTTH να ανέρχονται σε 324 χιλιάδες, εκ των οποίων ποσοστό άνω του 85% χρησιμοποιούν την υποδομή του ΟΤΕ.

    Φυσικά, σημαντικό ρόλο αναμένεται να διαδραματίσει και το κουπόνι επιδότησης για σύνδεση οπτικών ινών που εγκρίθηκε πρόσφατα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αναμένεται να είναι διαθέσιμο το τέταρτο τρίμηνο του έτους. Το μέγιστο ποσό ανά κουπόνι θα είναι 200 ευρώ για ταχύτητες τουλάχιστον 250 Mbps για 24μηνη διάρκεια.

    Η συμφωνία με τη Nova

    Ο κ. Νεμπής αναφέρθηκε και στη σημαντική στρατηγική συμφωνία με τη Nova, η οποία όπως είπε φιλοδοξεί να ενισχύσει τις υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης, συνιστώντας ένα σημαντικό βήμα κατά της πειρατείας.

    Ο ίδιος έκανε λόγο για τεράστια επανάσταση στην ελληνική αγορά που θα ξεκλειδώσει αξία. «Είναι επωφελής για όλους, πελάτες, μετόχους και ελληνική οικονομία», τόνισε, εκτιμώντας ότι θα ενισχύσει τα έσοδα του ΟTΕ.

    Στο τέλος Ιουνίου, οι πελάτες υπηρεσιών τηλεόρασης ανήλθαν στους 687 χιλιάδες, καταγράφοντας αύξηση 6,2% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Η αγορά αναμένεται να ωφεληθεί από την πρόσφατη συμφωνία μεταξύ ΟΤΕ και NOVA σχετικά με την αμοιβαία διάθεση των αθλητικών τους καναλιών, τα οποία μέχρι στιγμής προσφέρονταν αποκλειστικά στην πλατφόρμα του κάθε παρόχου.

    Η συμφωνία, εκτός από το ότι παρέχει τη δυνατότητα πρόσβασης σε πιο πλούσιο αθλητικό περιεχόμενο, ενισχύει την αξία των υπηρεσιών, αποτελεί μια αποτελεσματική πολιτική δράσης κατά της πειρατείας και αναμένεται να οδηγήσει στην ανάπτυξη της συνολικής αγοράς συνδρομητικής τηλεόρασης στην Ελλάδα.

    Υπερήφανος για τη νέα του θέση ως πρόεδρος και CEO του ομίλου ΟΤΕ εμφανίστηκε ο Κώστας Νεμπής, στη πρώτη του επίσημη τοποθέτηση κατά τη διάρκεια του conference call σε αναλυτές.

    Ανταγωνισμός και Ρουμανία

    Παράλληλα για τον ανταγωνισμό στην αγορά, ο κ. Νεμπής είπε ότι δεν έχει αλλάξει κάτι, η αγορά παραμένει πολύ ανταγωνιστική και σε ευρωπαϊκό και εγχώριο επίπεδο, ωστόσο όπως είπε δεν υπάρχει κάτι ανησυχητικό.

    Για την διαδικασία πώλησης της Telekom Romania, ο κ. Μπάμπης Μαζαράκης είπε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένονται νεότερα μέσα στους επόμενους μήνες, καθώς το σκέλος των εγκρίσεων το χειρίζεται η πλευρά των υποψήφιων αγοραστών.

    Διαβάστε επίσης:

    J.P. Morgan για ΔΕΗ και ΟΤΕ: Παραμένει αγοραστής στις μετοχές τους

    ΟΤΕ: Στα 283 εκατ. ευρώ τα προσαρμοσμένα κέρδη, αυξημένα κατά 5,3% το α’ εξάμηνο



    ΣΧΟΛΙΑ