Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

ΝΕΟΙ ΤΡΟΠΟΙ για να κάνετε «ΠΡΑΣΙΝΟ» το χαρτοφυλάκιο των επενδύσεών σας

Ο Tom Nowak, ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος, έχει μια κάπως περίεργη άποψη για τα χρήματα – έχει την άποψη ενός vegan (αυστηρά χορτοφάγου). Είναι ο ιδρυτής της εταιρείας του, που εδρεύει λίγο έξω από το Σικάγο και έχει γράψει ένα βιβλίο που καθοδηγεί τους επενδυτές που είναι χορτοφάγοι και αυτούς που νηστεύουν το κρέας, για τα επόμενα οικονομικά βήματα. Έτσι, λίγοι ήταν εκείνοι που απόρησαν όταν αυτός ο κοινωνικά υπεύθυνος οργανωτής προχώρησε σε ένα νέο θέμα: επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (fuel–free). Ο Tom Nowak είναι σχεδόν βέβαιος ότι θα πάει καλά στο μέλλον – «καθώς η εποχή των ορυκτών καυσίμων κοντεύει να τελειώσει».

Μιλάμε για την προστασία του επενδυτικού χαρτοφυλακίου σας. Ενώ είναι εύκολο να απορρίψετε αυτά που κάποιοι θεωρούν ως περιθωριακές ιδέες, η προσέγγιση του Nowak φάνηκε προφητική όταν η κυβέρνηση της Νορβηγίας αποφάσισε πρόσφατα να ρίξει το τεράστιο ποσό των $ 784 δισεκατομμυρίων, σε επενδύσεις εταιρειών, που ασχολούνται με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Και αυτό είναι μόνο η αρχή. Μεταξύ των υποστηρικτικών συζητήσεων για την αλλαγή του κλίματος ήταν και οι προσπάθειες της κυβέρνησης Ομπάμα να ρυθμίσουν τις εκπομπές του άνθρακα και του μεθανίου και οι εκκλήσεις προς όλους (από τον πάπα μέχρι τους ισλαμιστές ηγέτες) να προσπαθήσουν να σταματήσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη. Έτσι πολλοί επενδυτές – μικροί και μεγάλοι – αισθάνονται τώρα ότι πρέπει να το σκεφτούν πολύ σοβαρά. Μια πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι από τις 500 επιχειρήσεις, που συμμετείχαν σε μια δημοσκόπηση στις ΗΠΑ, το 42 τοις εκατό προτείνει τώρα στους επενδυτές τα χαρτοφυλάκια των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αριθμός σχεδόν διπλάσιος από το 2013, σύμφωνα με στοιχεία από τη συμβουλευτική εταιρεία επενδύσεων «First Affirmative Financial Network».

Παρότι οι επενδυτές με οικολογική συνείδηση γνωρίζουν πώς μπορεί να λειτουργήσει, δεν είναι πάντα τόσο απλό​​. «Οι άνθρωποι θα ψάξουν για μία εύκολη λύση», λέει ο Cary Krosinsky, διευθυντικό στέλεχος του «Network» για τις Βιώσιμες Χρηματοοικονομικές Αγορές, μιας παγκόσμιας ομάδας για τα οικονομικά πλεονεκτήματα. Δυστυχώς, λέει, δεν θα βρουν καμία. Δεν είναι μόνο η έλλειψη των κατάλληλων οχημάτων, παρά την πρόσφατη αύξησή τους. Είναι επίσης η βαθιά αβεβαιότητα σχετικά με το τι είναι πιθανό να συμβεί στο δρόμο. Η αβεβαιότητα που επηρεάζει τις επιχειρήσεις και τις επενδύσεις χωρίζεται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: 1). στο ποσοστό και το χαρακτήρα των κλιματικών αλλαγών και 2). στην απρόβλεπτη επίδραση που έχει στον άνθρωπο. Και τα δύο είναι ικανά να μετριάσουν το αποτέλεσμα και συνδέονται με πολλούς τρόπους.

Υπάρχουν διάφορα σενάρια για τους επενδυτές και μια πρόσφατη έκθεση από την εταιρεία συμβούλων της «Mercer» προσπάθησε να περιγράψει κάποιες από αυτές τις πιθανότητες. Φαίνεται, ότι μέσα στα επόμενα 35 χρόνια, η μέση θερμοκρασία παγκοσμίως θα αυξηθεί από 2 βαθμούς Κελσίου σε πάνω από 4 βαθμούς. Ο άνθρακας είναι ο ηττημένος όπως και να το δεις. Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας; Η έκθεση λέει ότι η απόδοση θα μπορούσε να φτάσει το 54 τοις εκατό, τις επόμενες τρεις δεκαετίες – ή, για τους απαισιόδοξους, μόλις το 6 τοις εκατό.