ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα ερωτήματα για υποτιμητική κερδοσκοπία σε Πειραιώς και Εθνική, η δυνατή ΔΕΗ, τα ανέκδοτα με τις πρόωρες εκλογές, ο Σαμαράς και το μήνυμα Μητσοτάκη, οι οργισμένοι βιομήχανοι και ο παραλογισμός με το σπίτι του γιατρού στη Φιλοθέη
Μέχρι τώρα, αν κάποιος ήθελε να μεταβιβάσει το ακίνητό του για να εξοφλήσει την εφορία, δεν μπορούσε να το κάνει, αν το ακίνητο ήταν χαμηλότερης αντικειμενικής αξίας από το ύψος της οφειλής του, εφόσον δεν ήταν διασφαλισμένες από εγγυήσεις ή εμπράγματες εξασφαλίσεις οι συνολικές οφειλές που απέμεναν. Αυτό αποτελούσε ένα σοβαρό εμπόδιο για πολλούς οφειλέτες του Δημοσίου που ήταν πρόθυμοι να μεταβιβάσουν τα ακίνητά τους, αλλά δεν μπορούσαν να το πράξουν.
Στη νέα απόφαση του Γιώργου Πιτσιλή, όμως, το εμπόδιο αυτό αίρεται, καθώς ορίζεται πλέον ότι κατά την έκδοση βεβαίωσης οφειλής (η οποία επέχει θέση αποδεικτικού ενημερότητας) για την πώληση ακινήτου, σε περίπτωση που το τίμημα υπολείπεται της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, η διασφάλιση της οφειλής περιορίζεται στη διαφορά ανάμεσα στο τίμημα και την αντικειμενική αξία. Με τον τρόπο αυτό μειώνεται σημαντικά το ύψος των οφειλών που πρέπει να καλυφθούν για να εκδοθεί η βεβαίωση οφειλής, και έτσι διευκολύνονται οι αγοραπωλησίες ακινήτων.
Ειδικότερα, με τη νέα της διατύπωση, η επίμαχη παράγραφος της απόφασης του Γ. Πιτσιλή αναφέρει πως για τη βεβαίωση οφειλής, στην περίπτωση που εκδίδεται λόγω μεταβίβασης ακινήτου ή σύστασης εμπράγματου δικαιώματος επ’ αυτού εξ επαχθούς αιτίας, πέραν των προϋποθέσεων της παραγράφου 6 του άρθρου 12 του ν. 4174/2013, “αποδίδεται στη Φορολογική Διοίκηση από τον συμβολαιογράφο το σύνολο του προϊόντος του τιμήματος και μέχρι του ύψους των οφειλών, το οποίο αναγράφεται επί της βεβαίωσης και το οποίο δεν μπορεί να υπολείπεται της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου ή του δικαιώματος που συστήνεται επ’ αυτού, εκτός εάν οι εναπομένουσες οφειλές που αντιστοιχούν στη διαφορά της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου ή του δικαιώματος που συστήνεται επ’ αυτού και του τιμήματος διασφαλίζονται από εγγυήσεις ή εμπράγματες ασφάλειες, οπότε σημειώνεται επί της βεβαίωσης αντίστοιχη ένδειξη”.