• Business

    Νέες αποκαλύψεις: Μπλέξαν οι γραμμές για το ρεύμα σε επένδυση μεγάλης πολυεθνικής – Οι ευθύνες Μανουσάκη

    Ο Πρόεδρος και CEO του ΑΔΜΗΕ, κ. Μάνος Μανουσάκης

    Ο Πρόεδρος και CEO του ΑΔΜΗΕ, κ. Μάνος Μανουσάκης


    Νέα στοιχεία για το «μπλόκο» σε μεγάλη επένδυση στην Αττική, που οδήγησε κορυφαίο στέλεχος πολυεθνικής να στείλει επιστολή στον Κυριάκο Μητσοτάκη, αποκαλύπτει σήμερα το mononews. Υπενθυμίζεται ότι δημοσιεύσαμε επιστολή προς τον πρωθυπουργό από πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο μεγάλης πολυεθνικής εταιρείας από το χώρο της τεχνολογίας, που απελπισμένος ζητούσε να μάθει γιατί δεν του… δίνουν ρεύμα για να ξεκινήσει η επένδυση.

    Μάλιστα ζητούσε την προσωπική παρέμβαση του κ. Μητσοτάκη καθώς όπως κατήγγειλε ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ κωλυσιεργούν και προειδοποιούσε πως η επένδυση των 200 και πλέον εκατομμυρίων μπορεί να ακυρωθεί.

    Σύμφωνα με νέα στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας, το βασικό πρόβλημα της εμπλοκής που καταγγέλλει ο επιχειρηματίας, εντοπίζεται στον ΑΔΜΗΕ και τον επικεφαλής της, κ. Μάνο Μανουσάκη. Ο λόγος είναι ότι ενώ μέσα στους επόμενους μήνες πρέπει να βρεθεί λύση για την επαύξηση της εγκατεστημένης ισχύος σε συγκεκριμένους σταθμούς της περιοχής που θα γίνει η επένδυση και η οποία χρειάζεται περισσότερο ηλεκτρικό ρεύμα, ο κ. Μανουσάκης προκρίνει λύσεις που θα τινάξουν στον αέρα τον σχεδιασμό.

    Και μάλιστα από τον Μάρτιο του 2024, δηλαδή εδώ και 4 μήνες, δεν απαντά σε επιστολή του ΔΕΔΔΗΕ και του επικεφαλής, Αν. Μάνου, για την εξεύρεση τουλάχιστον μια ενδιάμεσης λύσης.

    Όπως πληροφορείται το mononews από πηγές με γνώση του θέματος, πριν αλλά και μετά την επιστολή του επιχειρηματία στον Κυριάκο Μητσοτάκη, υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση για να βρεθεί λύση.

    Οπως πληροφορούμαστε, ο ΔΕΔΔΗΕ από το 2020 έχει προχωρήσει σε σχεδιασμό για την τροφοδότηση στρατηγικών επενδύσεων στην περιοχή της Αττικής.

    Τουλάχιστον 5 χρόνια για μια σύνδεση!!!

    Οι επενδυτές απευθύνθηκαν στον ΑΔΜΗΕ για να συνδεθούν στο Σύστημα ως καταναλωτές Υψηλής Τάσης κι έλαβαν ως χρονοδιάγραμμα για τη σύνδεσή του μια περίοδο μεγαλύτερη των 5 ετών.

    Κι εδώ είναι το πρώτο ερώτημα: Πώς είναι δυνατόν να χρειάζονται περισσότερα από 5 χρόνια προκειμένου να υλοποιηθεί η σύνδεση και να προχωρήσει μια επένδυση μείζονος σημασίας. Πόσες αντοχές έχει άραγε ένας ξένος επενδυτής να περιμένει τον ΑΔΜΗΕ επί πέντε χρόνια τουλάχιστον;

    Στη συνέχεια η πολυεθνική κατέθεσε σειρά αιτημάτων για την επαύξηση της ισχύος των συγκεκριμένων εγκαταστάσεων και ως μόνη λύση κρίθηκε από τον ΔΕΔΔΗΕ για την τροφοδότησή τους η επέκταση με επαύξηση της εγκατεστημένης ισχύος δύο υποσταθμών που βρίσκονται στην περιοχή.

    Με απλά λόγια ο Αναστάσιος Μάνος του ΔΕΔΔΗΕ έδωσε μια εναλλακτική λύση προκειμένου να προχωρήσει ο σχεδιασμός της επένδυσης. Ωστόσο, αυτή η λύση με την επαύξηση της ισχύος απαιτεί νέα σημεία σύνδεσης στο ΕΣΜΗΕ (ΑΔΜΗΕ) και για τον λόγο αυτό έγινε τον Νοέμβριο 2023 επίσημη επικοινωνία με την αρμόδια Υπηρεσία του ΑΔΜΗΕ ώστε να εξεταστεί η δυνατότητα κάλυψης της νέας φορτιακής ανάγκης.

    Ο ΑΔΜΗΕ μελέτησε τις νέες ανάγκες του ΔΕΔΔΗΕ και ενώ έγιναν προσπάθειες εξεύρεσης πιθανής λύσης, απάντησε επισήμως με επιστολή του τον Ιανουάριο 2024 ότι δεν είναι δυνατή η οποιαδήποτε επαύξηση των υποσταθμών.

    Αντιπρότεινε ως μόνη λύση για την συγκεκριμένη περιοχή, την κατασκευή ενός νέου Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ), έργο το οποίο προτίθεται να συμπεριλάβει στο επόμενο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης που θα συντάξει, χωρίς όμως να δίνει περαιτέρω πληροφόρηση για το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής του.

    Ο ΑΔΜΗΕ δεν απαντά εδώ και 4 μήνες

    Ο ΔΕΔΔΗΕ, γνωρίζοντας ότι παρόμοια έργα υλοποιούνται συνήθως σε ορίζοντα δεκαετίας, με επιστολή του προς τον ΑΔΜΗΕ το Μάρτιο του 2024 αιτήθηκε την περίληψη του νέου ΚΥΤ στο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΑΔΜΗΕ, τον καθορισμό του χρονοδιαγράμματος υλοποίησης αλλά και την εξεύρεση μίας ενδιάμεσης λύσης προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι άμεσες και επιτακτικές ανάγκες τροφοδότησης των στρατηγικών επενδύσεων στην περιοχή.

    Από τον Μάρτιο ο ΑΔΜΗΕ δεν έχει απαντήσει στο εν λόγω αίτημα, κάτι που προφανώς προκάλεσε την οργή του επιχειρηματία ο οποίος συνέταξε την επιστολή προς τον πρωθυπουργό.

    Μια επιστολή βεβαίως με την οποία «καρφώνει» και τον ΔΕΔΔΗΕ και τον ΑΔΜΗΕ διότι μια πολυεθνική εταιρεία δεν την ενδιαφέρει ποιος και γιατί κωλυσιεργεί και απειλεί να τινάξει στον αέρα το σχέδιο.

    Επί της ουσίας, αυτό που αποκαλύπτεται με τα νέα στοιχεία είναι ότι ο κ. Μανουσάκης του ΑΔΜΗΕ προκρίνει την κατασκευή ενός νέου Κέντρου Υψηλής Τάσης το οποίο όμως ενδεχομένως να χρειάζεται πάνω από πέντε χρόνια.

    Επειδή κάτι τέτοιο θα έβαζε τέλος στην επένδυση, ο ΔΕΔΔΗΕ πρότεινε να βρεθεί μια ενδιάμεση λύση για να εξυπηρετηθεί η πολυεθνική και να προχωρήσει το project.

    Παρά την επιστολή από τον Μάρτιο ο κ. Μανουσάκης δεν έχει ακόμη απαντήσει.

    Κι όλο αυτό το σκηνικό δείχνει, πάντως, και μια υποβόσκουσα διαμάχη μεταξύ Μάνου του ΔΕΔΔΗΕ και Μανουσάκη του ΑΔΜΗΕ ενώ κινδυνεύει να χαθεί η επένδυση των 200 εκατ.

    Η επιστολή–απόγνωσης

    Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη το mononews δημοσίευσε αποσπάσματα της επιστολής του επικεφαλής γνωστής πολυεθνικής εταιρείας στην οποία αναφέρει: «Προαπαιτούμενο, της τελικής έγκρισης από την επενδυτική μας επιτροπή και της δέσμευσης των σχετικών κονδυλίων για την Ελλάδα έναντι άλλων παγκόσμιων ευκαιριών είναι η βεβαίωση διαθεσιμότητας ενέργειας άμεσα (και πάντως πριν το τέλος Αυγούστου 2024) και μάλιστα με δέσμευση για παράδοση της σε χρόνο συμβατό με το χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης του έργου. Αυτό απαιτεί σύμβαση με το ΔΕΔΔΗΕ εντός Αυγούστου 2024 με δεσμευτική ημερομηνία παράδοσης που δε θα ξεπερνά το τέλος του 2025».

    «Πλέον έχουμε οδηγηθεί σε αδιέξοδο, το οποίο αν δεν επιλυθεί θα οδηγηθούμε σε αδυναμία υλοποίησης του έργου», λέει ο κορυφαίος manager και κάνει και μια ακόμη αποκάλυψη.

    Και συνεχίζει: Τα τελευταία 2 χρόνια έχουμε εξαντλήσει όλες τις επίσημες διαδικασίες και κανάλια επικοινωνίας του Κράτους, έχουμε υποδείξει υποδειγματική κατανόηση και ευελιξία προς όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες και λειτουργούς της, ενώ παράλληλα συνεχίζουμε απρόσκοπτα να επενδύουμε στην Χώρα τηρώντας απόλυτα τις αρχικές μας  δεσμεύσεις προς την Χώρα αλλά και εσάς προσωπικά.

    Επίσης έχουμε θέσει το θέμα και στο Υπουργείο Ενέργειας & Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και γνωρίζουμε ότι τέθηκε θετικά σε υψηλό επίπεδο στους ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ και από μέρους τους, πρόσφατα.»

    Διαβάστε επίσης:

    Αποκλειστικό: Τι ζητά επικεφαλής πολυεθνικής από τον Κυριάκο Μητσοτάκη – Γιατί «καρφώνει» Μανουσάκη και Μάνο

    Τζώρτζης Κουτσολιούτσος: O κατάδικος

    Φωτιά στην Ύδρα: Ποινική δίωξη στους 8 από το Καζακστάν για ηθική αυτουργία σε εμπρησμό



    ΣΧΟΛΙΑ