Διαφορετικές επιλογές τιμολόγησης ρεύματος θα έχουν οι καταναλωτές από το νέο έτος και από τον επόμενο μήνα οι εταιρείες προμήθειας πρέπει να είναι έτοιμες να γνωστοποιήσουν τις νέες προσφορές τους.

Πολλές τιμές, τιμολόγια σε… τρία χρώματα και εταιρείες με διαφορετικές εμπορικές πολιτικές θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους, διεκδικώντας την προτίμηση του καταναλωτή. Και ο καταναλωτής θα έχει πολύ δουλειά μόνο και μόνο για να συγκρίνει τις προτάσεις των εταιρειών.

1

Μεγάλη προσοχή πρέπει να επιδείξει στα πράσινα τιμολόγια, δηλαδή τα κυμαινόμενα γιατί έχουν μια παγίδα… Με ρήτρα ή χωρίς ρήτρα, θα έχουν το ίδιο χρώμα πράσινο, ως κυμαινόμενα, αλλά διαφορετικές τιμές και διαφορετικό κίνδυνο, αφού τα τιμολόγια με ρήτρα θα είναι φθηνότερα, αλλά με τον κίνδυνο πρόσθετου κόστους.

Γιατί μέχρι σήμερα, κάθε 20 του μήνα, μαθαίνουμε τις διαφορετικές τιμές των εταιρειών στο ίδιο τιμολόγιο το κυμαινόμενο με ανακοίνωση από πριν ( ex ante). Ενώ τώρα θα πρέπει να συγκρίνει μεταξύ διαφορετικών χρωμάτων και κατηγοριών τιμολογίων. Και η μεγάλη διαφορά θα είναι, ότι ενώ μέχρι σήμερα, ήταν εύκολο να δει ποιο είναι το φθηνότερο, στα επόμενα τιμολόγια που θα ισχύσουν από το 2024, τα φθηνότερα θα είναι τα τιμολόγια χρέωσης εκ των υστέρων ή ex post, που θα έχουν ρήτρα αναπροσαρμογής, θα έχουν ίδιο χρώμα πράσινο με τα άλλα χωρίς ρήτρα, αλλά το πραγματικό τελικό κόστος μπορεί να αυξηθεί, αν ενεργοποιηθεί η ρήτρα.

Θα είναι τα φθηνότερα από όλα σε τιμή κιλοβατώρας, αλλά θα ενέχουν το ρίσκο παραπάνω χρεώσεων αν η τιμή ενέργειας στη χονδρεμπορική αγορά αυξηθεί.

Γιατί επέστρεψε η ρήτρα- Να την επιλέξω;

Η νέα γκάμα τιμολογίων θα προσφέρει, σταθερό τιμολόγιο, δηλαδή με τιμή ρεύματος που δε θα αλλάζει ανάλογα με τη διακύμανση της τιμής της στη χονδρική, και δύο είδη κυμαινόμενου τιμολογίου, με και χωρίς ρήτρα.

Σημειώνεται ότι μέχρι το τέλος του 2023 είναι σε ισχύ τα έκτακτα μέτρα που είχαν ληφθεί για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, και στο πλαίσιο αυτό είχε παγώσει η ρήτρα αναπροσαρμογής η οποία πλέον ξεπαγώνει και τα τιμολόγια με ρήτρα προσφέρονται ως επιλογή. Στο ερώτημα αν πρέπει κάποιος να την επιλέξει, η απάντηση είναι η εξής ερώτηση: τι πιστεύει για την ενεργειακή κρίση; Θα ξαναδούμε τις τιμές να ανεβαίνουν; Αν πιστεύει πως δεν θα τις ξαναδούμε και πλέον θα έχουμε σταθερότητα τιμών, να την επιλέξει. Αν όμως πιστεύει ότι υπάρχει ο κίνδυνο να δούμε άλμα στις τιμές ενέργειας και φέτος το χειμώνα…. τότε η ρήτρα, θα δημιουργήσει παραπάνω κόστη. Και αυτή τη φορά κανείς δεν θα μπορεί να την αμφισβητήσει, ή να πει ότι δεν ήξερε…

Η ρήτρα είναι ο μηχανισμός με τον οποίο στο αρχικό κόστος της κιλοβατώρας του κάθε συμβολαίου, προστίθεται  ένας πρόσθετο κόστος που προκύπτει με βάση ένα τύπο αν αυξηθεί η τιμή ενέργειας στη χονδρεμπορική αγορά. Με τον τρόπο αυτό το ρίσκο της αύξησης της τιμής μετακυλύεται στον καταναλωτή.

Γι αυτό και το τιμολόγιο αυτό θα είναι φθηνότερο από όλα. Αλλά δεν θα είναι φθηνό αν οι τιμές ενέργειας τραβήξουν την ανιούσα….

Το πιο ακριβό θα είναι το σταθερό τιμολόγιο γιατί θα εξασφαλίσει σταθερή τιμή όλο το χρόνο και ενδεχομένως μεσαίας χρεώσης θα είναι το κυμαινόμενο ex ante, με ενημέρωση τιμής από πριν, όπως αυτά που ισχύουν τώρα.

Το πλαίσιο των νέων συμβάσεων- η μετάβαση στις νέες

Η ΡΑΑΕΥ ανακοίνωσε το πλαίσιο των νέων συμβάσεων που θα εφαρμοστούν από την νέα χρονιά στην αγορά, τα οποία επαναφέρουν την ρήτρα αναπροσαρμογής και θα έχουν υποχρεωτική χρωματική σήμανση (πράσινη, μπλε, πορτοκαλί) προκειμένου να ξεχωρίζουν στο μάτι του καταναλωτή.

Ο κάθε πάροχος με βάση τις κατευθύνσεις του ρυθμιστή, θα πρέπει να ενημερώσει είτε σε έντυπη μορφή είτε ηλεκτρονικά τον πελάτη για τα νέα δεδομένα χρέωσης και εκείνος να συναινέσει ή να διαφωνήσει, δηλώνοντας το νέο τιμολόγιο που μεταφέρεται. Αν δεν απαντήσει εντός 30 ημερών γραπτώς θα πρέπει να θεωρείται ότι συναινεί στην αλλαγή. Επίσης, είναι αναγκαίο να προχωρήσει στη σύναψη νέας σύμβασης εφόσον επιλέξει άλλο τιμολόγιο και αν δεν το κάνει τότε μεταφέρεται στην καθολική υπηρεσία που συγκεντρώνει καταναλωτές με απλήρωτους λογαριασμούς, με τιμολόγιο προσαυξημένο κατά 5%.

Στο νέο καθεστώς για το οποίο η ΡΑΑΕΥ είχε προϊδεάσει από το καλοκαίρι, μεταπίπτουν όλοι οι οικιακοί καταναλωτές καθώς από αρχές του έτους αποσύρονται τα έκτακτα μέτρα της ενεργειακής κρίσης και ξεπαγώνει η ρήτρα αναπροσαρμογής που αναστάλθηκε το καλοκαίρι του 2022, μετά από καταιγισμό καταγγελιών για παραβίαση των κανόνων διαφάνειας από τους παρόχους και καταχρηστικούς όρους.
Τώρα, ωστόσο, όποιος επιλέξει τιμολόγια με ρήτρα αναπροσαρμογής δεν θα μπορεί εκ των υστέρων να αμφισβητήσει τα κόστη που θα επιφέρει.

Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση της ΡΑΑΕΥ, όσες νέες συμβάσεις έχουν μπλε σήμανση, θα ενσωματώνουν τα προϊόντα σταθερής τιμολόγησης ορισμένου χρόνου. Για τα κυμαινόμενα τιμολόγια όπου η τιμή καθορίζεται από τους δείκτες χονδρεμπορικής με ανακοίνωση πριν την εφαρμογή της (στις αρχές του μήνα) είτε απολογιστικά δύο μήνες αργότερα, η σήμανση θα είναι πράσινη. Σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται και τα μικτά τιμολόγια, τα οποία θα είναι σταθερής και κυμαινόμενης τιμολόγησης και θα ανακοινώνονται αντίστοιχα είτε την 1 κάθε μήνα είτε στις αρχές του τρίτου μήνα από την περίοδο εφαρμογής.

Υπάρχει τέλος και μια τρίτη κατηγορία με πορτοκαλί σήμανση, στην οποία θα υπαχθούν τιμολόγια κυμαινόμενης χρέωσης που αντικατοπτρίζουν τη διακύμανση της τιμής στις αγορές άμεσης παράδοσης (ακόμη και με  ημερήσιες διακυμάνσεις) και απευθύνονται σε καταναλωτές που έχουν εγκατεστημένο έξυπνο μετρητή.

Οι Σημάνσεις Διαφάνειας όπως αποκαλούνται από την ΡΑΑΕΥ πρέπει να αποτυπώνονται σαφώς σε όλα τα τυποποιημένα έντυπα του προμηθευτή, στην ιστοσελίδα του καθώς και τις προωθητικές ενέργειες. Οι προμηθευτές καλούνται να υιοθετήσουν τις σημάνσεις αυτές έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023.