Με νέα ακόμη πιο μειωμένη τιμή πρόκειται να βγουν στις 26 Μαρτίου σε πλειστηριασμό οι εγκαταστάσεις του Ιπποδρόμου στο Μαρκόπουλο, μετά από δύο άγονες προσπάθειες, ενώ αυτή την εβδομάδα το σφυρί θα χτυπήσει επίσης για δύο ιστορικές εταιρείες της Ελλάδας, τις Εκδόσεις Τεγόπουλος και την «Ελληνικός Νηογνώμων».

Ιππόδρομος

1

Μετά από έναν ακόμη άκαρπο πλειστηριασμό  για τις εγκαταστάσεις του Ιπποδρόμου στο Μαρκόπουλο, το ακίνητο εμφανίστηκε ξανά στις λίστες των ηλεκτρονικών σφυριών με έκπτωση πάνω από 10 εκατ. ευρώ και με την τιμή εκκίνησης να διαμορφώνεται αυτή τη φορά στα χαμηλότερά της επίπεδα με  19.289.600 ευρώ, δηλαδή 10.850.400 ευρώ κάτω σε σχέση με την τιμή που πρωτοεμφανίστηκε.

Ο νέος  πλειστηριασμός έχει προγραμματιστεί για τις  26 Μαρτίου του 2025, με επισπεύδουσα την Ernst & Young και οφειλέτη τον υπό εκκαθάριση Οργανισμό Διεξαγωγής Ιπποδρομιών (ΟΔΙΕ Α.Ε.).

Το ακίνητο βρίσκεται εδώ και καιρό στα αζήτητα της πλατφόρμας e auction, καθώς ο  αρχικός πλειστηριασμός έγινε στις 22 Ιανουαρίου 2025 με τιμή πρώτης προφοράς 30.140.000 ευρώ, χωρίς όμως αποτέλεσμα και έτσι τον Φεβρουάριο το ακίνητο βγήκε και πάλι στο σφυρί  με νέα τιμή εκκίνησης μειωμένη κατά 6 εκατ. ευρώ, στα 24.112.000 ευρώ και όμοια κατάληξη για να επανέλθει σήμερα με τιμή κάτω από τα 20 εκατ. ευρώ.

Προς αποφυγή παρανοήσεων, υπενθυμίζεται πως ο πλειστηριασμός δεν αφορά το ακίνητο του Ολυμπιακού Ιππικού Κέντρου Μαρκοπούλου που βρίσκεται στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ, καθώς αυτό παραμένει στη διαχείριση του, αλλά τον Ιππόδρομο και τις εγκαταστάσεις που φιλοξενούνται στην υπό πλειστηριασμό έκταση.

To ακίνητο βρίσκεται στην περιοχή του Ιπποδρόμου, εντός του Δήμου Μαρκοπούλου Μεσογαίας, στην Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για δύο γεωτεμάχια που βρίσκονται στη θέση Πούσι – Μερέντα, στην οδό Μαρκοπούλου του Δήμου Μαρκοπούλου Μεσογαίας που σύμφωνα με την εκτίμηση, βρίσκονται σε εκτός σχεδίου περιοχή, επί των οποίων έχουν ανεγερθεί διάφορα κτήρια που εξυπηρετούν την τρέχουσα χρήση του ακινήτου ως ιππόδρομο.

Κατά τη νεότερη τοπογραφική αποτύπωση υπολογίζεται ότι το συνολικό εμβαδόν αυτών ανέρχεται στα 1.067.484,95 τ.µ., ενώ η συνολική δομημένη επιφάνεια των κτηρίων που έχουν ανεγερθεί επί των δύο αγροτεμαχίων ανέρχεται σε περίπου 80.000τμ.

Αναλυτικότερα, το πρώτο γεωτεμάχιο έχει τελικό εμβαδόν 979.447,23 τ.μ. και το δεύτερο γεωτεμάχιο έχει τελικό εμβαδόν 88.037,72 τ.μ.
Επί των δύο γεωτεμαχίων έχουν ανεγερθεί κτηριακές εγκαταστάσεις με οικοδομική άδεια ανέγερσης του έργου «ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΙΠΠΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ & ΝΕΟΣ ΙΠΠΟΔΡΟΜΟΣ ΑΘΗΝΩΝ» στο Μαρκόπουλο Αττικής.

Ειδικότερα, τα παραπάνω γήπεδα εντάσσονται στις ζώνες 4.1 και 4.2, που έχουν καθοριστεί με το παραπάνω Ειδικό Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης.

Στη ζώνη 4.1 του ενιαίου ακινήτου έχει κατασκευαστεί ο στίβος, το κεντρικό κτίριο κερκίδων (Grandstand), οι στάβλοι σελώματος, τα συνεργεία συντήρησης των μηχανών εξοπλισμού του Ιπποδρόμου και όλες οι απαραίτητες υπαίθριες λειτουργίες, paddock σελώματος, paddock επίδειξης, χώροι κοινού με γραφεία στοιχηματισμού και σνακ – μπαρ, τουαλέτες, χώροι επισήμων, υπαίθριες κερκίδες, διαδρομές αλόγων, χώροι στάθμευσης και χώροι πρασίνου. Τα κτίσματα τοποθετήθηκαν αποκλειστικά στο «οικοδομήσιμο τμήμα» της ζώνης.

Στις περιοχές της ζώνης 4.2 επιτράπηκε να κατασκευαστούν στάβλοι, αποθήκες, γραφεία στάβλων, κτίρια συντήρησης, σχολή αναβατών, εργαστήρια και όλες οι απαραίτητες συνοδευτικές υπαίθριες λειτουργίες.

Επισημαίνεται, ότι σύμφωνα με το Ειδικό Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΕΣΟΑΠ) στη ζώνη 4.1 για την μεταολυμπιακή της χρήση επιτρέπεται η κατασκευή ξενοδοχείου στο οικοδομήσιμο τμήμα αυτής, με μέγιστο ύψος δόμησης τα 10,50 μ και μέγιστο αριθμό ορόφων τρεις.

Ωστόσο, το συγκεκριμένο ΕΣΟΑΠ είναι προγενέστερο της Ζ.Ο.Ε. Μεσογείων που δημοσιεύθηκε το 2003. Επομένως, σήμερα θεωρείται ότι ισχύει η Ζ.Ο.Ε. Μεσογείων και το Γ.Π.Σ. του 2022 που καθορίζουν ότι η τρέχουσα επιτρεπόμενη χρήση των γεωτεμαχίων είναι αποκλειστικά αυτή των αθλητικών εγκαταστάσεων.

Να σημειωθεί ότι εντός του ακινήτου βρίσκονται ορατά μνημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.

 

Η ιστορία και το λουκέτο

Η παράδοση των ιπποδρομιών δεν άργησε να έρθει στην Ελλάδα και το 1882 ιδρύθηκε η πρώτη Ιππική Εταιρεία Ελλάδας, ενώ δημιουργήθηκαν κάποιες πρώτες πρόχειρες εγκαταστάσεις.

Το 1884, ξεκίνησαν οι πρώτες ιπποδρομίες και τους αγώνες παρακολουθούσαν πολλά μέλη της βασιλικής οικογένειας.
Τον Απρίλιο του 1925 εγκαινιάζεται ο Ιππόδρομος στο Δέλτα Φαλήρου, όπου για σχεδόν 80 χρόνια αποτελούσε έναν σημαντικό προορισμό για την κοσμική Αθήνα της εποχής.

Συγκεκριμένα, τη δεκαετία του ’70 οι ελληνικές ιπποδρομίες γνωρίζουν άνθιση, συνιστώντας ένα μεγάλο κοσμικό γεγονός αφού οι ιπποδρομιακές κούρσες συνοδεύονταν από δεξιώσεις και κοσμικά γεγονότα.

Η πτώση άρχισε τη δεκαετία του ’90 όταν ο ιππόδρομος συνδέθηκε με τα στημένα παιχνίδια και το ντοπάρισμα των αλόγων, ενώ το 2002 περιγράφεται ως η τελευταία επιτυχημένη χρονιά για τον ελληνικό ιππόδρομο.

Το 2000 ενόψει των Ολυμπιακών αγώνων κατασκευάζεται ένα σύγχρονο διεθνών προδιαγραφών ιπποδρόμιο στο Μαρκόπουλο Αττικής, όπου και μεταφέρθηκε η διεξαγωγή των ιπποδρομιών.

Έτσι, από το 2003 ο Ιππόδρομος Αθηνών βρίσκεται στο Μαρκόπουλο Αττικής, σε ένα ιπποδρόμιο με υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις.
Από το 2003 έως το 2023, βάσει δημοσιευμένων ισολογισμών του ΟΔΙΕ οι ζημιές ξεπερνούσαν τα 200.000.000€ και οι οφειλές πλησίαζαν τα 10 δισεκατομμύρια προς στο δημόσιο.

Το 2015 εξαγοράζεται, όταν η ΙΠΠΟΔΡΟΜΙΕΣ Α.Ε., εταιρεία του Ομίλου ΟΠΑΠ, ανέλαβε την οργάνωση, διεξαγωγή και ανάπτυξη των ιπποδρομιών και του αμοιβαίου στοιχήματος στην Ελλάδα.

Η μετακίνηση του ιπποδρόμου σε μη κατοικήσιμη περιοχή έδωσε το τελειωτικό χτύπημα στην οικονομική δυσπραγία του Ιπποδρόμου.

Συγκεκριμένα, το δάνειο των 200.000.000€ που χρησιμοποιήθηκε για τη συντήρηση του οικοδομήματος ήταν μια κίνηση εξαιρετικά δαπανηρή και ζημιογόνα για τον ελληνικό ιππόδρομο.

Για το 2022 και το 2023, τα έσοδα ανήλθαν μόλις σε 8,996 εκατ. ευρώ, ένα ποσό που δεν αντιπροσωπεύει σε καμία περίπτωση τα έσοδα δισεκατομμυρίων ευρώ από τα πονταρίσματα στα υπόλοιπα τυχερά παιχνίδια στην Ελλάδα.

Στις 29 Ιανουαρίου, οι υπεύθυνοι της εταιρείας «Ιπποδρομίες Α.Ε.», θυγατρικής της ΟΠΑΠ Α.Ε., ενημέρωσαν υπαλλήλους και αναβάτες για τη διακοπή της διοργάνωσης και διεξαγωγής ελληνικών ιπποδρομιών, με ισχύ από τις 30 Ιανουαρίου 2024.

Στις 30 Ιανουαρίου 2024 η Ιπποδρομίες Α.Ε. με επίσημη ανακοίνωσή της γνωστοποίησε τη διακοπή της διοργάνωσης και διεξαγωγής ελληνικών ιπποδρομιών, με άμεση ισχύ καθώς, όπως προβλέπεται από τη Σύμβαση Παραχώρησης, εξηγώντας πως ο μέσος πληθυσμός των εγγεγραμμένων στα μητρώα της Φιλίππου Ενώσεως Ελλάδος (ΦΕΕ) ενεργών ίππων είναι κάτω από 300 κατά τα τελευταία δύο συνεχόμενα έτη. Συγκεκριμένα ο αριθμός τους ανερχόταν στους 172.

Επιπλέον, η εταιρεία άσκησε το συμβατικό δικαίωμα της να καταγγείλει τη Σύμβαση Μίσθωσης του Ιπποδρόμου Αθηνών στο Μαρκόπουλο. Όπως αναφερόταν στην ανακοίνωση «το ακίνητο θα επιστραφεί επισήμως στον ιδιοκτήτη του (ΟΔΙΕ Α.Ε. υπό ειδική εκκαθάριση) εντός δύο μηνών».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση η ελληνική ιπποδρομιακή δραστηριότητα υπήρξε για δεκαετίες εξαιρετικά ζημιογόνα.

Συγκεκριμένα, παρά τις σημαντικές μακροχρόνιες προσπάθειες της Ιπποδρομίες Α.Ε. από τη στιγμή που ανέλαβε αυτή τη δραστηριότητα το 2016 και τις συνεχείς μεγάλες επενδύσεις της, οι ελληνικές ιπποδρομίες παρέμειναν ζημιογόνες και μη βιώσιμες.

Για την ακρίβεια, οι συνολικές ζημίες της εταιρείας, από το 2016 μέχρι και το 2023, ανέρχονται σε €100,3 εκατομμύρια.

Εκδόσεις Τεγόπουλος

Νέος πλειστηριασμός έχει προγραμματιστεί σε βάρος και των «Χ. Κ. ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ Α.Ε.», στις 28 Μαρτίου του 2025 και αφορά το ιστορικό αρχείο που κατείχαν στα χέρια τους οι εκδόσεις.

Συγκεκριμένα ο πλειστηριασμός αφορά το αρχείο εντύπων της «Χ. Κ. ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΕ»-Εφημερίδας Ελευθεροτυπίας το οποίο αποτελείται 1.649 δερματόδετους τόμους των φύλλων:

α) της εφημερίδας “ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ” των ετών 1975 – 2011,

β) της εφημερίδας “ΠΡΩΪΝΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ” των ετών 1978 – 1980,

γ) της εφημερίδας 2 “ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ” των ετών 1975 – 2011,

δ) της εφημερίδας “ΤΟ ΕΘΝΟΣ” των ετών 1929 – 1934, 1939, 1940, 1945 – 1969,

ε) της εφημερίδας “LE MONDE” (ελληνική έκδοση) των ετών 1998 – 2005,

στ) της εφημερίδας “LE MONDE” (γαλλική έκδοση) των ετών 1998 – 2005,

ζ) της εφημερίδας “NEUE ATHENER ZEITUNG” των ετών 1937 – 1938, κλπ. εντύπων που εξέδιδε η πτωχεύσασα εταιρεία.

Η τιμή πρώτης προσφοράς για τα παραπάνω έχει οριστεί στα 342.329 ευρώ.

Η ιστορία

Η ιστορία της «Ελευθεροτυπίας» ξεκινάει το 1975 εν μέσω μιας μεγάλης απεργίας δημοσιογράφων όπου στήνεται και το πρώτο φύλο της, το οποίο εξέδιδε η ένωση ιδιοκτητών και εκδοτών εφημερίδων.

Αργότερα, εμφανίστηκε ως η εφημερίδα των «70συντακτών», με ιδιοκτήτες τον Χρήστο Τεγόπουλο, τον Χρήστο Σιαμαντά και τον Αλέξανδρο Σουδενό.

Μετά από δύο χρόνια τον Μάιο του 1978, ο έλεγχος της εφημερίδας περιήλθε αποκλειστικά στον πρώτο μέσω της εκδοτικής εταιρίας «Χ.Κ. Τεγόπουλος και Σία Εκδόσεις Α.Ε. – Ε.Π.Ε. – Α.Β.Ε.» και παρέμεινε έως τον θάνατό του το 2006.

Το 1975 κυκλοφορεί η Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία και το 1978 η Πρωινή Ελευθεροτυπία, ενώ ένα πρόσωπο που συνέδεσε το όνομά του όσο κανένα άλλο με την εφημερίδα ήταν αυτό του Σεραφείμ Φυντανίδη, που υπήρξε διευθυντής της για περισσότερα από 30 χρόνια.

Ωστόσο τα οικονομικά προβλήματα της Τεγόπουλος Α.Ε οδήγησαν την ιστορική εφημερίδα σε πτώχευση και στο λουκέτο.

Συγκεκριμένα, το 2011 σταμάτησαν οι πληρωμές των εργαζομένων με τους ίδιους να αποφασίζουν την έναρξη επαναλαμβανόμενων 48ωρων απεργιών, αναστέλλοντας έτσι την κυκλοφορία της εφημερίδας.

Το 2013 η εφημερίδα και η ιστοσελίδα κυκλοφόρησαν ξανά, όμως παρά την αισιόδοξη επαναλειτουργία της από τον εκδότη Χάρη Οικονομόπουλο το 2014 κλείνει οριστικά καθώς δεν κατάφερε να ξεφύγει από τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζε.

Η Χ.Κ. Τεγόπουλος κηρύχθηκε τελικά σε κατάσταση πτώχευσης το 2014, μετά από αίτημα της εταιρείας “Eworx Υπηρεσίες Ηλεκτρονικού Επιχειρείν Α.Ε.”, που έγινε δεκτό από το Πρωτοδικείο.

Ελληνικός Νηογνώμων Α.Ε.

Στις 26 Μαρτίου και με τιμή εκκίνησης τα 648.600 ευρώ πρόκειται να βγουν σε πλειστηριασμό για μια ακόμη φορά και τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας «Ελληνικός Νηογνώμων Α.Ε.»., όπου στη θέση του επισπεύδοντα βρίσκονται τρεις ιδιώτες κάτοικοι Πειραιά.

Ειδικότερα, στο σφυρί οδεύουν τα γραφεία της εταιρείας τα οποία βρίσκονται στην Ακτή Μιαούλη, στον Πειραιά.

Σύμφωνα με την κατασχετήρια έκθεση, πρόκειται για μια οριζόντια ιδιοκτησία που τοποθετείται στον 6ο όροφο μιας πολυώροφης οικοδομής, όπου καταλαμβάνει όλο το επίπεδο με συνολική επιφάνεια τα 276 τ.μ.

Σημειώνεται πως η κατάσχεση διενεργήθηκε για το ποσό των 56.262,34 ευρώ, ενώ ως εκτελεστός τίτλος αναφέρεται η με αριθμό 71/2018 Διαταγή Απόδοσης Μισθίου και Καταβολής Μισθωμάτων του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πειραιώς.

Πρόκειται για έναν ιστορικό φορέα καθώς ο Ελληνικός Νηογνώμων ιδρύθηκε το 1919, με δραστηριότητα πέρα από τον χώρο της ναυτιλίας και την βιομηχανία, σε επιθεωρήσεις και πιστοποιήσεις εγκαταστάσεων και εξοπλισμού όπως επίσης και στην πιστοποίηση Συστημάτων Διαχείρισης.

Αν λάβουμε υπόψη τα οικονομικά αποτελέσματα που έχει αναρτήσει η εταιρεία τελευταία, το 2015 είχε διαμορφώσει κύκλο εργασιών 2,7 εκατ. ευρώ, από 2,1 εκατ. ευρώ το 2014, ενώ το καθαρό της αποτέλεσμα είχε διαμορφωθεί σε ζημίες 524 χιλ. ευρώ, από ζημίες 845 χιλ. ευρώ το 2014.

Παράλληλα τη τα τελευταία χρόνια εμφάνιζε συσσωρευμένες ζημίες 2,6 εκατ. ευρώ και συνολικές υποχρεώσεις 3,7 εκατ. ευρώ.

Το καλοκαίρι του 2010 μάλιστα η Ε.Ε. ανέστειλε τη λειτουργία του και τον Οκτώβριο του 2016 παρόλο που η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων αποφάσισε την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά το ποσό των 2.010.000 ευρώ, τον Απρίλιο του 2017 το Διοικητικό Συμβούλιο πιστοποίησε τη μη καταβολή του ποσού, ακυρώνοντας την.

Διαβάστε επίσης:

Πέτρος Κωστόπουλος: Η τελευταία πράξη, για ένα φαραωνικό σπίτι, που εδώ και καιρό δεν σημαίνει τίποτα

Τα ξενοδοχεία κρατούν τα «σκήπτρα» στις επενδύσεις ακινήτων

Ποιοι παλιοί εργολάβοι «χτίζουν» business στο real estate