• Business

    Νέα κέρδη δίνει το δολάριο

    • NewsRoom
    stock


    Το δολάριο σκαρφαλώνει στα υψηλά 14 ετών έναντι των βασικότερων νομισμάτων, ενισχύοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών ότι σύντομα θα αγγίξει την απόλυτη ισοτιμία με το ευρώ. Με τις αγορές των ΗΠΑ να είναι κλειστές λόγω της αργίας του Thanksgving, οι συναλλαγές αναμένεται να κινηθούν σε ήπιους ρυθμούς, το δολάριο λαμβάνει ώθηση από τις εξελίξεις στην Ευρώπη λίγες ημέρες πριν το κρίσιμο ιταλικό δημοψήφισμα, επεκτείνοντας το χθεσινό ράλι μετά και τα νέα ισχυρά οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ τα οποία έδειξαν ότι οι νέες παραγγελίες κεφαλαιουχικών αγαθών ανέκαμψαν τον περασμένο μήνα μετά την αυξανόμενη ζήτηση για μηχανήματα και εξοπλισμό, ενώ η ψυχολογία των καταναλωτών αυξήθηκε αυτό το μήνα. ΣΤΙΣ 14,20 η ισοτιμία με το ευρω ήταν στο 1,0570

    Το δολάριο χτυπά υψηλό οκτώ μηνών έναντι του γεν και σχεδόν 14 ετών υψηλό έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της νύχτας άγγιξε νέο ρεκόρ έναντι των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών, συμπεριλαμβανομένης της ρουπίας, της τουρκικής λίρας και του κινεζικού γουάν.

    Η άνοδος του δολαρίου βασίζεται στις εκτιμήσεις ότι η προεδρία του Donald Trump θα οδηγήσει σε εκτόξευση του πληθωρισμού που θα οδηγήσει σε ταχύτερες αυξήσεις των επιτοκίων των ΗΠΑ  και ενδεχομένως σε επαναπατρισμό των κεφαλαίων των αμερικάνικων εταιρειών.

    Αυτό με τη σειρά του θα έχει θετική αποδοχή από τις κεντρικές τράπεζες σε Ευρώπη, Ιαπωνία και Κίνα, οι οποίες ελπίζουν ότι τα ασθενέστερα νομίσματα θα συμβάλουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος της υποτονικής ανάπτυξης.

    Το γεν υποχωρεί 0,9% στο 113,49 έναντι του δολαρίου ενώ το ευρώ κινείται σταθεροποιητικά και στο 1,0530, μετά την πτώση στο 1,0518 νωρίτερα, ενώ ο δείκτης του δολαρίου σταθεροποιείται κοντά στα υψηλά 14 ετών και στο 101,95.



    ΣΧΟΛΙΑ