ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ειδικότερα, τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και ένας άλλος τραυματίστηκε σε δυστύχημα που σημειώθηκε στο ανθρακωρυχείο Σομπιέσκι στην πόλη Γιαβόρζνο της νότιας Πολωνίας, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα το Εθνικό Γραφείο Ορυχείων (WUG).
Το πολωνικό πρακτορείο ειδήσεων, PAP, επικαλούμενο τον Πιότρ Στρζόντα, εκπρόσωπο του Εθνικού Γραφείου Ορυχείων, μετέδωσε ότι το δυστύχημα προκλήθηκε από τη θραύση αγωγού νερού περίπου 500 μέτρα κάτω από τη γη, καθώς οι εργάτες ξέπλεναν τον αγωγό. Όπως δήλωσε, το συμβάν σημειώθηκε στις 15.30′ τοπική ώρα (16.30′ ώρα Ελλάδας).
“Ενώ η αντλία γέμιζε με νερό, έσκασε ανεξέλεγκτα, με αποτέλεσμα τρείς άνθρωποι να σκοτωθούν επί τόπου”, δήλωσε.
Το WUG έλαβε την πληροφορία ότι και τέταρτος άνθρωπος πέθανε στις 18.10′ τοπική ώρα, δήλωσε ο Στρζόντα.
Ένας έκτος άνθρωπος που βρισκόταν στο σημείο του δυστυχήματος “βγήκε από εκεί σώος και αβλαβής”, πρόσθεσε.
Το ορυχείο Σομπιέσκι ανήκει στην εταιρία ενέργειας Tauron.
Ένδεκα άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Πολωνία φέτος σε ατυχήματα σε ορυχεία, σύμφωνα με το WUG. Πέρυσι, 36 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε δυστυχήματα που σημειώθηκαν στα ορυχεία της χώρας, όπου ο τομέας αυτός παραμένει πολύ σημαντικός για την παραγωγή της ενέργειας.
Έντεκα νεκροί σε ορυχείο πλατίνας στη Νότια Αφρική
Μια μέρα νωρίτερα, εντεκα εργαζόμενοι σε ένα ορυχείο πλατίνας σκοτώθηκαν σε δυστύχημα με το αναβατόριο που τους ανέβαζε στην επιφάνεια, όπως έγινε γνωστό σήμερα από την ιδιοκτήτρια εταιρεία.
Η τραγωδία σημειώθηκε την Δευτέρα στο ορυχείο που απέχει περίπου 150 χιλιόμετρα στα βορειοδυτικά του Γιοχάνεσμπουργκ. Σε μια στοά, βάθους χιλίων μέτρων, το αναβατόριο κατέβηκε για να παραλάβει τους εργάτες που είχαν ολοκληρώσει τη βάρδια τους και κατά την άνοδο σταμάτησε αρκετές φορές για να επιβιβαστούν και άλλοι σε άλλα επίπεδα, εξήγησε ο Γιόχαν Τέρον, ο εκπρόσωπος της εταιρείας Impala Platinum. Λίγο πριν από τις 5 το απόγευμα, τοπική ώρα, «86 εργάτες έστεκαν, όρθιοι, στο αναβατόριο» το οποίο, μετά την τρίτη στάση του, «άρχισε ξαφνικά να κατεβαίνει» με ταχύτητα, πρόσθεσε.
Το σύστημα είναι αυτοματοποιημένο, διευκρίνισε ο Τέρον.
Ένας χειριστής προσπάθησε να εφαρμόσει τα πρωτόκολλα ασφαλείας αλλά το αναβατόριο συνέχισε την καθοδική πορεία του και σταμάτησε απότομα μόνο όταν το αντίβαρο έφτασε στην επιφάνεια. Μέχρι τότε είχε κάνει ελεύθερη πτώση από ύψος περίπου 180 μέτρων.
Η πτώση και η στάση ήταν τόσο βίαιες που έντεκα εργαζόμενοι σκοτώθηκαν ακαριαία. Οι υπόλοιποι 75 νοσηλεύονται και οι 14 από αυτούς είναι σε κρίσιμη κατάσταση, ανέφερε η εταιρεία. Πολλοί από τους τραυματίες έχουν κατάγματα στα πόδια.
Η επιχείρηση ανάσυρσης των θυμάτων έχει ολοκληρωθεί, ανέφερε η εταιρεία που δήλωσε «συγκλονισμένη» από το πολύνεκρο δυστύχημα. Σήμερα το ορυχείο δεν λειτούργησε και ήδη έχει ξεκινήσει έρευνα για τα αίτια της τραγωδίας.
Στη Νότια Αφρική υπάρχουν κάποια από τα βαθύτερα ορυχεία στον κόσμο και κάποια από αυτά διαθέτουν αναβατόρια που μπορούν να μεταφέρουν έως και 100 ανθρώπους κάθε φορά. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι εργάζονται σε ορυχεία χρυσού, διαμαντιών, άνθρακα και άλλων ορυκτών. Η χώρα είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πλατίνας στον κόσμο. Τα δυστυχήματα στα ορυχεία δεν είναι κάτι το σπάνιο και δεκάδες άνθρωποι σκοτώνονται κάθε χρόνο, ωστόσο η ασφάλειά τους έχει βελτιωθεί τα τελευταία 20 χρόνια. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, περίπου 50 εργάτες έχασαν τη ζωή τους το 2022.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε επίσης
Ισραήλ: Παραδόθηκαν οι 12 όμηροι της Χαμάς
Μεσανατολικό: Η Χαμάς παραδίδει ισραηλινούς ομήρους στην ΔΕΕΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΕΦΕΤ: Ανακαλεί παρτίδες λευκής και καστανής ζάχαρης
- Γιώργος Ιωακειμίδης από το συνέδριο της ΕΝΠΕ: Είμαστε όλοι έξω με αναστολή
- UBS για Ελλάδα: Οι νεότερες εκτιμήσεις για την οικονομία – Μεγάλη μείωση στο χρέος προς το ΑΕΠ
- Ρωσική Κατασκοπεία προς Δύση: Προειδοποιεί κατά μιας άμεσης στρατιωτικής σύγκρουσης με τη Μόσχα