ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο δισεκατομμυριούχος Carl Icahn είδε να εξανεμίζονται πάνω από 10 δισ. δολάρια από την περιουσία του την Τρίτη, καθώς έγινε στόχος της Hindenburg Research του ακτιβιστή short seller Nathan Anderson, ο οποίος τον κατηγόρησε ότι χρησιμοποιεί μια «τύπου ponzi» οικονομική δομή στην επενδυτική του εταιρεία.
Η μετοχή της Icahn Enterprises L.P., εισηγμένη εταιρεία περιορισμένης ευθύνης που λειτουργεί ως εταιρεία συμμετοχών, σημείωσε βουτιά κατά 20%, διαγράφοντας 3,1 δισεκατομμύρια δολάρια από την περιουσία του Icahn.
Παράλληλα η Hindenburg έκανε γνωστές λεπτομέρειες για το δάνειο περιθωρίου κέρδους του επενδυτή που εξασφάλισε με collateral το μερίδιό του στην εταιρεία, το οποίο προηγουμένως δεν είχε υπολογίσει ο Bloomberg Billionaires Index. Αυτό αφαίρεσε άλλα 7,3 δισεκατομμύρια δολάρια από τον υπολογισμό της καθαρής θέσης του Carl Icahn.
Συνολικά, η περιουσία του δισεκατομμυριούχου μειώθηκε κατά 41% στα 14,6 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τον δείκτη πλούτου του Bloomberg, με αποτέλεσμα να υποχωρήσει από το νούμερο 58 στο νούμερο 119 της λίστας με τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου.
Ο Icahn, 87 ετών, είναι ο τελευταίος δισεκατομμυριούχος που μπαίνει στο στόχαστρο του Hindenburg φέτος, αφού ο short-seller με έδρα τη Νέα Υόρκη κυνήγησε τον Ινδό Gautam Adani και τον Jack Dorsey της Block Inc. με αποτέλεσμα οι περιουσίες τους να μειωθούν κατά 58 δισ. δολάρια και 500 εκατ. δολάρια, αντίστοιχα.
Κατέχει περισσότερο από το 85% των μετοχών της Icahn Enterprises μέσω διαφόρων οντοτήτων, αποτελώντας το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του.
Η Hindenburg δήλωσε ότι η εταιρεία, με επενδύσεις σε funds που διαχειρίζεται ο Icahn και ελέγχοντας συμμετοχές σε επιχειρήσεις των κλάδων της ενέργειας, της αυτοκινητοβιομηχανίας, των τροφίμων και άλλων, ήταν υπερδανεισμένη και διαπραγματευόταν με υπερβολικό premium σε σχέση με την καθαρή αξία του ενεργητικού της. Η Hindenburg αμφισβήτησε επίσης τον τρόπο με τον οποίο η εταιρεία αποτιμούσε ορισμένες από τις επενδύσεις της.
Σε ανακοίνωσή του, ο Icahn χαρακτήρισε την έκθεση «ιδιοτελή» και υποστήριξε ότι «αποσκοπούσε αποκλειστικά και μόνο στο σορτάρισμα».
Ο Icahn ενίσχυσε τη συμμετοχή του στην Icahn Enterprises λαμβάνοντας μερίσματα με τη μορφή πρόσθετων μεριδίων. Πριν από την πτώση της Τρίτης, το μερίδιό του είχε αξία 15,7 δισεκατομμύρια δολάρια σε σύγκριση με 8,4 δισεκατομμύρια δολάρια το 2017, παρόλο που η αξία των μετοχών της μειώθηκε κατά 4,9%.
Ο μεγαλοεπενδυτής άρχισε να κάνει λόγο για ένα δάνειο με περιθώριο κέρδους που είχε collateral το μερίδιό του στην εταιρεία από το 2021, σε μια εποχή που είχε ενεχυριασμένο περίπου το 65% των μετοχών του. Αύξησε τον αριθμό πέρυσι και από τον Φεβρουάριο είχε περισσότερες από 181 εκατομμύρια μετοχές αξίας 9,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη στήριξη του δανείου, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της εταιρείας για το 2022.
Τα δάνεια περιθωρίου περιλαμβάνουν δανεισμό που παρέχεται με εξασφάλιση την αξία των υποκείμενων μετοχών. Εάν η αξία της μετοχής μειωθεί, οι δανειστές μπορούν να ζητήσουν πρόσθετη ασφάλεια ή αποπληρωμή του δανείου και να έχουν τη δυνατότητα να δεσμεύσουν και να πουλήσουν τις μετοχές εάν ο δανειολήπτης δεν το κάνει.
O Nέιθαν Άντερσον, ιδρυτής της Hindenburg Research επέκρινε τον Icahn ότι δεν αποκάλυψε πόσα δανείστηκε, το επιτόκιο ή την αναλογία διατήρησης δανείου προς αξία που σχετίζεται με το δάνειο περιθωρίου.
Διαβάστε ακόμη:
Τζακ Ντόρσει: Ο ιδιόρρυθμός CEO της Silicon Valley στο στόχαστρο του ακτιβιστή short seller
Γκ. Αντάνι: Ο Ινδός μεγιστάνας στο στόχαστρο των short-sellers – Κατηγορείται για απάτη
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΠΑΣΟΚ: Οι εξηγήσεις του κ. Τασούλα δεν αναιρούν την παλαιοκομματική του νοοτροπία
- Saudi Aramco: Γιατί επενδύει στην τεχνητή νοημοσύνη;
- ΕΛΑΣ: Έφοδος στις φυλακές Κορυδαλλού – Βρέθηκαν αυτοσχέδια μαχαίρια και κινητά τηλέφωνα
- Φον ντερ Λάιεν: Υπογράμμισε την ανάγκη να πέσουν οι υψηλές τιμές της ενέργειας στην Ευρώπη