Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

NBG Securities για Cenergy Holdings: Θετικές προοπτικές και όχι μόνο βραχυπρόθεσμα

Αλέξης Αλεξίου, Διευθύνων Σύμβουλος της Cenergy Holdings και της Hellenic Cables

Αλέξης Αλεξίου, Διευθύνων Σύμβουλος της Cenergy Holdings και της Hellenic Cables

H NBG Securities και ο Βασίλης Καρναπάτης εξηγούν για τη Cenergy Holdings ότι το θέμα της ενεργειακής μετάβασης υποστηρίζει τις δραστηριότητες της εταιρείας με αποτέλεσμα οι θετικές προοπτικές να είναι υπαρκτές και μεσοπρόθεσμα.

Η σύσταση για τη μετοχή είναι outperform και η τιμή στόχος τα 11 ευρώ από 8,65 ευρώ πριν, το οποίο προσφέρει πάνω από 20% περιθώριο ανόδου μαζί με τη μερισματική απόδοση.

«Η Cenergy Holdings συνεχίζει να αποτελεί την καλύτερη επιλογή στο “παιχνίδι” της ενεργειακής μετάβασης, δηλαδή την μετατροπή των ορυκτών σε ηλεκτροδότηση χωρίς τη μεταβλητότητα που σχετίζεται με τα τιμολόγια ή τους περιορισμούς αποθήκευσης ενέργειας που σχετίζονται με τις εταιρείες ΑΠΕ, ενώ παράλληλα προσφέρει έκθεση στην τάση της ψηφιοποίησης – και τα δύο με παγκόσμια προοπτική.

Η ζήτηση για καλώδια/χαλύβδινους σωλήνες αναμένεται να παραμείνει υγιής για τα επόμενα χρόνια, παρά τη βραχυπρόθεσμη αστάθεια όσον αφορά τα επιτόκια, τα οποία επί του παρόντος καθυστερούν την εκτέλεση ενεργειακών έργων.

Στο εγχώριο μέτωπο, τα τρέχοντα και τα μελλοντικά έργα διαθέτουν αυξημένη ορατότητα (διασυνδέσεις ΑΔΜΗΕ, GREGY, κέντρα δεδομένων, ανάπτυξη δικτύων οπτικών ινών κ.λπ.), ενώ οι γεωπολιτικές εντάσεις που τονίζουν την ανάγκη για ενεργειακή ασφάλεια μέσω της διαφοροποίησης των πηγών προέλευσης, στηρίζουν την παγκόσμια ζήτηση για καλώδια/σωλήνες χάλυβα, παράλληλα με την αυξημένη περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση που επιταχύνει τις πρωτοβουλίες για την απομάκρυνση του άνθρακα.

Όσον αφορά τις ΗΠΑ, στο πλαίσιο της ατζέντας του Προέδρου Μπάιντεν “Επενδύοντας στην Αμερική”, το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ (DoE) ανακοίνωσε επενδύσεις ύψους έως 3,5 δισ. δολαρίων στο πρόγραμμα Grid Resilience and Innovation Partnerships (GRIP) για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της αξιοπιστίας του ηλεκτρικού δικτύου στις ΗΠΑ, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου προγράμματος GRIP ύψους 10,5 δισ. δολαρίων», εξηγεί ο αναλυτής της NBG Securities.

Πιθανή επένδυση σε εργοστάσιο καλωδίων στις ΗΠΑ θα ανοίξει νέες προοπτικές

Στις 22 Απριλίου, ο όμιλος ανακοίνωσε ότι η θυγατρική της στις ΗΠΑ,  (HCA), προτίθεται, με την επιφύλαξη της FID, να κατασκευάσει μια νέα, υπερσύγχρονη μονάδα παραγωγής καλωδίων στη Βαλτιμόρη του Μέριλαντ, ύψους περίπου 300 εκατ. δολαρίων. Η HCA υπέβαλε με επιτυχία αίτηση στο Υπουργείο Εμπορίου και έλαβε επιστολή κατανομής από την IRS, με την οποία ικανοποιείται το αίτημά της για μεταβιβάσιμη έκπτωση φόρου μέχρι 58 εκατ. δολάρια ΗΠΑ για την προβλεπόμενη επένδυση.

«Μετά την ανακοίνωση της υγιούς εμπορικής ενημέρωσης για το α’ φετινό τρίμηνο, η οποία υποστηρίζεται από την επέκταση του περιθωρίου EBITDA κατά 222 μ.β. σε ετήσια βάση και την επιβεβαίωση των προβλέψεων της διοίκησης για το 2024, έχουμε επικαιροποιήσει τις προβλέψεις μας για τα έσοδα, τα EBITDA και τα καθαρά κέρδη με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης (CAGR 23/26) της τάξης του +11%, +14% και +26%, αντίστοιχα.

Σε σύγκριση με την έκθεσή μας της 16/01/2024, οι προβλέψεις μας για το 2024-2026 είναι οριακά διαφορετικές σε όρους εσόδων (-1%, -3%, +2%), αλλά αναθεωρημένες προς τα πάνω κατά 6%, 7% και 16% σε όρους EBITDA και κατά +12%, +12% και +23% σε όρους καθαρών κερδών, με βάση τις προγραμματισμένες επενδύσεις στην επέκταση της παραγωγικής ικανότητας και τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας, παράλληλα με την ενίσχυση του ανεκτέλεστου με ενεργειακά έργα/προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας», εξηγεί ο Καρναπάτης.

«Σε σύγκριση με παρόμοιες εταιρείες, οι μετοχές διαπραγματεύονται με έκπτωση 12% σε όρους EV/EBITDA για φέτος στις 8,8 φορές έναντι 10 φορές ο ανταγωνισμός, το οποίο θεωρούμε δίκαιο, δεδομένων των σταθερών προοπτικών ανάπτυξης της CH.

Με βάση τον δείκτη EV/EBITDA για φέτος που υποθέτουμε στις 10,1 φορές για την τιμή στόχο μας, οι μετοχές της Cenergy βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο με τις ομοειδείς εταιρείες. Τέλος, ο μέσος όρος του δείκτη PEG με βάση τις προβλέψεις μας για το 2025 και 2026 βρίσκεται ελαφρώς κάτω από το 0,50.

Η μετοχή έχει καταγράψει κέρδη 29% φέτος έναντι +12% για τον Γενικό Δείκτη Αθηνών, αντανακλώντας τις θετικές απόψεις των επενδυτών για τις προοπτικές της CH, κατά την άποψή μας», καταλήγει η NBG Securities.

Διαβάστε επίσης:

Samsung: Στα σκαριά συνεργασίες με Meta, Amazon και Qualcomm – Ποιοι 3 τομείς την ενδιαφέρουν

ΣΕΒ: Την Τρίτη οι εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης

Sunlight Group: Επεκτείνεται μέσω της θυγατρικής της στην Ισπανία