• Business

    Ναυαγεί η συνεργασία Στέγγου – Βαρδινογιάννη στον τουρισμό

    Γιώργος Στέγγος


    Σε διαιτησία φαίνεται ότι οδηγούνται εκ νέου η Τεχνική Ολυμπιακή και η αγοράστρια του Πόρτο Καρράς, Belterra Investments, όπως εκτίμησε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των χρηματιστηριακών αναλυτών ο επικεφαλής της εισηγμένης, Γιώργος Στέγγος.

    Θυμίζουμε πως στις αρχές Μαΐου παραδόθηκε το πόρισμα της KPMG για το τελικό πόρισμα της πώλησης του θερέτρου στη Σιθωνία Χαλκιδικής, βάσει του οποίου διαμορφώθηκε σε 103,8 εκατομμύρια ευρώ. Αναφερόταν πως από το συνολικό τίμημα των 168,88 εκατ. ευρώ, θα πρέπει να εκπέσουν 65 εκατομμύρια για χρηματοοικονομικές και λοιπές υποχρεώσεις. Ο κ. Στέγγος διευκρίνισε πως η παράδοση του τελικού πορίσματος ήταν συμβατική υποχρέωση της Deloitte, η οποία καθυστέρησε. «Σε συνεννόηση με τους αγοραστές θα κοιτάξουμε να εξαιρεθούν από τον μηχανισμό προσαρμογής της τιμής (purchase price adjustment mechanism) ζητήματα για τα οποία οι δύο πλευρές συμφωνούν. Θα ανατρέξουμε σε διαιτησία για ζητήματα για τα οποία δεν υπάρχει συμφωνία. Αυτή τη στιγμή εργάζονται τα λογιστήρια των δύο πλευρών», κατέληξε.

    Παράλληλα, ναυαγεί η συνεργασία της Τεχνικής Ολυμπιακής με τον Παύλο Βαρδινογιάννη σε τουρισμό και real estate ήταν η Luxury Life ΙΚΕ. Τον περασμένο Ιούλιο, η Τεχνική Ολυμπιακή ανακοίνωσε στο Χρηματιστήριο ότι προχώρησε σε κατάρτιση μη δεσμευτικού μνημονίου συναντίληψης με την κυπριακή SFAX μελών της οικογενείας του Παύλου Βαρδινογιάννη, με αντικείμενο τη συμμετοχή της τελευταίας κατά 50% στη Luxury Life. Η τελευταία είναι η εταιρεία συμφερόντων Στέγγου που έχει προχωρήσει στην εξαγορά του χαρτοφυλακίου Arrow της Intrum έναντι 19,8 εκατ. ευρώ, που περιλάμβανε 186 ακίνητα. Σύμφωνα με τον κ. Στέγγο, η συνεργασία με την εταιρεία Βαρδινογιάννη δε θα προχωρήσει, καθώς προσδοκία ήταν οι συνέργειες να επεκταθούν και σε επιπλέον projects, κάτι που φαίνεται ότι δε θα ευδοκιμήσει. Το τέλος της συνεργασίας απέδωσε ο κ. Στέγγος σε «άλλες προτεραιότητες του κυρίου Βαρδινογιάννη». Σημειωτέον ότι το ενεργητικό των υπό διαχείριση κόκκινων δανείων του ομίλου Στέγγου φτάνει τα 300 εκατομμύρια ευρώ.

    Επενδύσεις σε πολυτελή ακίνητα

    Να σημειωθεί εδώ ότι η εταιρεία διαχείρισης Premier Finance Corporation του ομίλου έχει υποβάλει αίτημα ανανέωσης της άδειας λειτουργίας, βάσει του νέου θεσμικού πλαισίου. «Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος, αν και δεν έχουν καταφέρει πολλά πράγματα», είπε ο κ. Στέγγος, σχολιάζοντας τη συγκέντρωση της αγοράς στους τέσσερις μεγάλους παίκτες «που δεν έχουν την πρόθεση να δώσουν τη διαχείριση των δανείων σε μικρότερες εταιρείες όπως η δική μας. Ελπίζουμε να πιεστούν θεσμικά, έχουν συσσωρεύσει τεράστιο όγκο κόκκινων δανείων κι εκτιμούμε ότι δε τα διαχειρίζονται σωστά».

    Το επενδυτικό πλάνο της Τεχνικής Ολυμπιακής έχει ύψος 60 εκατομμυρίων ευρώ και φέτος θα δαπανηθούν περί τα 6,5 εκατ. ευρώ, κυρίως σε real estate έργα. Σε αυτή τη φάση η εταιρεία αναπτύσσει συγκρότημα εξυπηρετούμενων πολυτελών κατοικιών επιφάνειας 8.700 τ.μ. στα Πηγαδάκια Βούλας, σε οικόπεδο 7 στρεμμάτων. Το έργο φέρει την υπογραφή της 314 Architects του Παύλου Χατζηαγγελίδη και έχει προϋπολογισμό 24 εκατ. ευρώ, ενώ οι εργασίες που ξεκινούν το Σεπτέμβριο, θα ολοκληρωθούν σε δύο χρόνια.

    Όσον αφορά τα 186 ακίνητα της Intrum, στην στην κατοχή του ομίλου έχουν περιέλθει 30 ιδιοκτησίες και έως το τέλος Ιουνίου θα αποκτηθούν επιπλέον 60, ενώ μέχρι τέλος του χρόνου εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί η συναλλαγή για τα ακίνητα για τα οποία δεν υπάρχουν εκκρεμοδικίες. Παράλληλα, ολοκληρώνεται η έκδοση ομολογιακού δανείου 15 εκατ. ευρώ με το οποίο θα χρηματοδοτηθεί η επένδυση.

    Στο χαρτοφυλάκιο της Τεχνικής Ολυμπιακής ανήκει και η μαρίνα Σάμου, για την οποία έχει κατατεθεί επενδυτικό πρόγραμμα αναβάθμισης συνολικού προϋπολογισμού 10 εκατομμυρίων, με σκοπό να επιδοτηθεί το 60% αυτού.

    Να σημειωθεί ότι δεδομένου του ύψους του επενδυτικού πλάνου, η διανομή μερίσματος από την Τεχνική Ολυμπιακή θα εξεταστεί στο τέλος της φετινής χρήσης.



    ΣΧΟΛΙΑ