Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Ναθαναηλίδης – Elivi: Η αναγέννηση του Ξενία Σκιάθου και η νέα επένδυση στα κτήματα Γουλανδρή

Με νέα επένδυση ύψους τουλάχιστον 52 εκατομμυρίων ευρώ ενισχύει την παρουσία της στον τουρισμό της Σκιάθου η οικογένεια Ναθαναηλίδη, που εξαγόρασε το Ξενία Σκιάθου από το ΤΑΙΠΕΔ, το 2013.

Το νέο project θα αξιοποιήσει τα 129,6 όμορα στο πρώην Ξενία στρέμματα που εξαγόρασε από την οικογένεια Γουλανδρή, ενώ το έργο έχει ενταχθεί στις στρατηγικές επενδύσεις. Η Elivi Hotels – όπως λέγεται και το ξενοδοχείο που λειτουργεί ήδη στον όρμο των Κουκουναριών – θα κατασκευάσει και θα εκμεταλλευτεί ένα νέο ξενοδοχειακό κατάλυμα στο νησί, συνολικής δυναμικότητας 267 δωματίων. Η έκταση προς βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη φτάνει τα 200 στρέμματα στον όρμο των Κουκουναριών και περιλαμβάνει μέρος της ομώνυμης παραλίας, τα Αμπελάκια, τη Μικρή και Μεγάλη Μπανάνα, καθιστώντας το θέρετρο το μοναδικό στην Ελλάδα με άμεση πρόσβαση σε τέσσερις αμμουδιές.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας έχει γνωμοδοτήσει θετικά επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ), ανοίγοντας το δρόμο για την έγκριση των περιβαλλοντικών του όρων και την τελική αδειοδότησή του. Ωστόσο, εκκρεμεί η έγκριση της ΣΜΠΕ από το υπουργείο Περιβάλλοντος, ενώ επόμενο βήμα θα είναι η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος περί έγκρισης του ΕΣΧΑΣΕ.

Από τη νέα επένδυση προβλέπεται η απασχόληση 11.100 ετήσιων μονάδων εργασίας. Τα δημόσια έσοδα θα ξεπεράσουν τα 150 εκατ. ευρώ σε όλο το εύρος της εφοδιαστικής αλυσίδας, ενώ η προστιθέμενη αξία για την ελληνική οικονομία θα αγγίξει τα 268 εκατομμύρια κατά τη διάρκεια 20ετούς λειτουργίας. Η χρηματοδότηση του έργου θα γίνει κατά 50% από ίδια κεφάλαια και κατά 50% από δανεισμό. Στο πλαίσιο της στρατηγικής βιώσιμης ανάπτυξης, η Elivi Hotels εγγυάται ότι θα διαθέτει 0,1% του κύκλου εργασιών της για έργα και δράσεις περιβάλλοντος, κοινωνίας και εταιρικής διακυβέρνησης (ESG).

Από τα δημόσια έργα στον πολυτελή τουρισμό

Σημειωτέον ότι η επένδυση για την ανακατασκευή του Ξενία έγινε κυρίως με ίδια κεφάλαια, χάρη στη ρευστότητα του ομίλου από τη δραστηριοποίηση στις κατασκευές. Ο Ηλίας Ναθαναηλίδης ίδρυσε το 1993 την ΤΕ.ΝΑ. «Τεχνική Ναθαναηλίδη», στην Πτολεμαΐδα και υλοποιεί επί τρεις δεκαετίες δημόσια και ιδιωτικά έργα στην Ελλάδα, κατέχοντας εργοληπτικό πτυχίο 6ης Τάξης. Το άνοιγμα στον τουρισμό επιχειρήθηκε το 2013, όταν η θυγατρική ΤΕΝΑΜΑΡ πλειοδότησε σε διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για το ακίνητο των 70 στρεμμάτων με το Ξενία Σκιάθου, το οποίο έχει περιέλθει στα χέρια της εταιρείας για 99 χρόνια.

Σήμερα, το Elivi Skiathos αποτελείται από το ανακαινισμένο κτίριο του πρώην Ξενία που αποτελεί μνημείο νεωτέρων χρόνων, δυναμικότητας 32 δωματιών, ενώ στην επέκταση του δημοσίου ακινήτου κατασκευάστηκαν 68 νέα πολυτελή bungalows με ήπια δόμηση και βιοκλιματικά ενεργειακής απόδοσης Α+, δημιουργώντας το πρώτο Παραθεριστικό Τουριστικό Χωριό στην Ελλάδα, στον όρμο των Κουκουναριών. Επίσης, η εταιρεία δημιούργησε επιπλέον 61 bungalows εκτός του δημοσίου ακινήτου αξιοποιώντας μέρος της όμορης έκτασης των 130 στρεμμάτων. Επομένως, σήμερα η δυναμικότητα του Elivi Skiathos φτάνει τα 161 κλειδιά, με το θέρετρο να έχει ενταχθεί στο ανάγλυφο της περιοχής στον όρμο των Κουκουναριών και της Πούντας. To μέσο έσοδο ανά δωμάτιο ανήλθε σε 527,23 ευρώ για το 2023, πολύ υψηλότερο από τον μέσο όρο των καταλυμάτων του νησιού ενώ η πληρότητα αγγίζει ετησίως το 75,8% με ανοδική τάση.

Η επένδυση ενέταξε μεν τη Σκιάθο στο χάρτη επιλογών των επισκεπτών υψηλού εισοδήματος, ωστόσο πρόκειται για κατάλυμα Βed&Breakfast, επομένως οι επισκέπτες κινούνται και συνεισφέρουν στην ευρύτερη τουριστική αγορά του νησιού. Η εταιρεία δημιούργησε περισσότερες από 200 σταθερές νέες μόνιμες θέσεις εργασίας σε διάστημα 7 ετών. Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το Elivi Skiathos κατέκτησε τρεις Γαλάζιες Σημαίες για τις παραλίες που διαχειρίζεται τα Αμπελάκια, τη Μεγάλη Μπανάνα και την Μικρή Μπανάνα.