Θανάσης Ναυρόζογλου, πρόεδρος & CEO της Natech
Περιεχόμενα
Νέες λύσεις στον τραπεζικό κλάδο με όχημα την τεχνολογία επιδιώκει να φέρει η Natech, εταιρεία που εδώ και μια 20ετία ασχολείται δυναμικά στον χώρο του fintech.
Υπενθυμίζεται ότι η Natech σε συνεργασία με την Τράπεζα Πειραιώς δημιούργησαν τη Snappi, η οποία σύμφωνα με πηγές της αγοράς βρίσκεται πολύ κοντά για να πάρει αδειοδότηση από τις εποπτικές αρχές για τη δημιουργία της πρώτης ψηφιακής τράπεζας.
Η Snappi συστάθηκε τον Ιούνιο 2022, με αποκλειστικό μέτοχο την Natech και αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 5.998.439 ευρώ. Έναν μήνα αργότερα, έγινε αύξηση κεφαλαίου της Snappi, την οποία κάλυψε πλήρως η Τράπεζα Πειραιώς εισφέροντας 19 εκατ. ευρώ στο μετοχικό της κεφάλαιο. Με την Πειραιώς να κατέχει πλέον το 55% του μετοχικού κεφαλαίου της Snappi ΑΕ και το 45% να ανήκει στη Natech.
Εξελίξεις
Πλέον η Natech, η οποία ξεκίνησε τις εργασίες της από τα Ιωάννινα το 2003, μπαίνει σε νέα εποχή, καθώς στόχος είναι να καταστήσει την πρόσβαση σε προηγμένες τεχνολογίες χρηματοοικονομικών υπηρεσιών προσιτή σε όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ανεξάρτητα από το μέγεθος ή τον προϋπολογισμό τους.
Η νέα εταιρική ταυτότητα της Natech σηματοδοτεί την επόμενη φάση της παγκόσμιας ανάπτυξης και της εξέλιξης της γκάμας προϊόντων της εταιρείας, η οποία θέτει ως βασικό στόχο την ενδυνάμωση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των fintech και neobanks, μέσω προσιτής, προηγμένης και ανθεκτικής τεχνολογίας ψηφιακής τραπεζικής.
Την εταιρεία στη νέα εποχή έχει αναλάβει να τρέξει ο Θανάσης Ναυρόζογλου, πρόεδρος και CEO της Natech, με τον οποίο στο τιμόνι έχει γιγαντωθεί και πλέον αποτελεί μίας από τις μεγαλύτερες fintech στην Ελλάδα.
Η Natech έχει ένα ισχυρό δίκτυο συνεργατών και πελατών σε 40 χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Snappi, της Τράπεζας Καρδίτσας, της ZiraatBank, του ΟΠΑΠ, της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου και πολλών άλλων.
Πέρυσι, μάλιστα ολοκλήρωσε με επιτυχία τον πρώτο γύρο χρηματοδότησής της, εξασφαλίζοντας 10 εκατ. ευρώ για να τροφοδοτήσει στρατηγικές πρωτοβουλίες επέκτασης στην Ευρώπη και να προωθήσει την ανάπτυξη της Snappi – μιας κοινοπραξίας με την Τράπεζα Πειραιώς με αποστολή την παροχή μιας ανεξάρτητης, χωρίς υποκαταστήματα, αποκλειστικά ψηφιακής τράπεζας που θα εξυπηρετεί την Ευρώπη. Μετά την έναρξη λειτουργίας της, η Snappi θα αποτελέσει ένα πρωτοποριακό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα για το Banking-as-a-Service σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Η άντληση έγινε μέσω έκδοσης ιδιωτικού μετατρέψιμου ομόλογου ύψους, το οποίο υπερκαλύφθηκε, από το fund Orasis μαζί με το Family Office του Γιώργου Μουνδρέα, την Codrus Capital και υφιστάμενους μετόχους, ενώ η ΒΝΒ Paribas ήταν ο αποκλειστικός οικονομικός σύμβουλος της διαδικασίας.
Θανάσης Ναυρόζογλου: Από τα Γιάννενα σε όλο τον κόσμο
Η Natech έχει γιγαντωθεί τα τελευταία χρόνια και αυτό είναι επίτευγμα του προέδρου και CEO Θανάση Ναυρόζογλου. Του ανθρώπου που στο πρόσωπό του ο Χρήστος Μεγάλου είδε τη νέα εποχή της Τράπεζας Πειραιώς και με τη συνεργασία των δυο τους θα συσταθεί η BankTech του ομίλου.
Ο κ. Ναυρόζογλου είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Πατρών ως μηχανικός υπολογιστών ενώ έχει MBA στην Αγγλία και εξειδίκευση στο Business Development και Administration.
Στην Αγγλία παρέμεινε για αρκετά χρόνια και εργάστηκε στους τομείς χρηματοοικονομικής ανάλυσης και παραγωγικότητας. Ωστόσο όνειρό τους ήταν να επιστρέψει στην Ελλάδα και να αναλάβει τη Natech.
Την εταιρεία την έστησε ο ίδιος μαζί με τον αδερφό του και τους γονείς του, οι οποίοι ήταν Έλληνες μετανάστες στην Αμερική και γύρισαν πίσω το 1984. Ουσιαστικά η Natech ήταν η μετεξέλιξη μιας παλαιότερης εταιρείας την οποία είχε ξεκινήσει ο πατέρας του.
Αν και ξεκίνησε με αρχικό στόχο να εξυπηρετήσει τις μηχανογραφικές ανάγκες πιστωτικών συνεταιρισμών και μικρών Συνεταιριστικών Τραπεζών της Ελλάδας, σήμερα έχει εξελιχθεί σε game changer στη χρηματοοικονομική τεχνολογία, ταυτίζοντας το όνομά της με ένα εξαιρετικά φιλόδοξο εθνικό εγχείρημα: τη δημιουργία της πρώτης ψηφιακής ελληνικής τράπεζας, σε συνεργασία με την Πειραιώς.
Ουσιαστικά η πρώτη μεγάλη συμφωνία για τη Natech ήρθε αρκετά χρόνια αργότερα, το 2018, όταν η μεγάλη τουρκική τράπεζα Ziraat, έβαλε λύσεις της εταιρείας στο κατάστημά της στην Ελλάδα. Γεγονός που αποτέλεσε το όχημα για την γιγάντωση της natech.
Με πείσμα και όρεξη, έχει στόχο να καταστήσει τη Natech ως μία από τις μεγαλύτερες fintech κόσμο. Κάτι που ήδη έχει δρομολογήσει και με τη σύσταση της Snappi, με την οποία πάει ένα βήμα παραπάνω, καθώς στόχος είναι η δημιουργία της πρώτης ψηφιακής τράπεζας. «Είμαστε η μικρότερη εταιρεία από τις 35 στον κόσμο που φτιάχνουν τραπεζικά. Ο επόμενος από εμάς έχει μέγεθος 10 φορές μεγαλύτερο. Είναι μεν, περίεργο να νιώθεις ότι πιέζεσαι από τους από πάνω, αλλά, ταυτόχρονα, βλέπεις τις προοπτικές που υπάρχουν», έχει τονίσει σε δηλώσεις του παλαιότερα.
Σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία του 2022, η Natech είχε τζίρο 6,4 εκατ. ευρώ, έναντι 2,4 εκατ. ευρώ το 2021 και τα EBITDA διαμορφώθηκαν στα 3,07 εκατ. ευρώ από μόλις 627.000 το 2021. Το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων ανέρχεται στα 6,3 εκατ. ευρώ, οι ταμειακές ροές στα 2,9 εκατ. ευρώ.
Διαβάστε επίσης:
Τράπεζες: Τι ρώτησαν οι ξένοι στο Λονδίνο τους Μεγάλου, Μυλωνά, Καραβία και Ψάλτη
Εθνική: Πότε θα γίνει η διάθεση του 18% – Τα σενάρια και ο παράγων «Attica Bank»