ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στην αναβίωση των αρχικών δημόσιων προσφορών (Initial Public Offerings, IPOs) και στους οικονομικούς, συγκυριακούς και θεσμικούς παράγοντες που οδήγησαν σε αυτή, αναφέρθηκε η Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κα Νατάσα Στάμου, στο πλαίσιο του Delphi Forum Χ 2025:
– Ανάκαμψη και σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας, αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, ανάκτηση και εμπέδωση της εμπιστοσύνης των επενδυτών. Η Ελλάδα, μέσα σε μια δεκαετία έγινε από «μαύρο πρόβατο», παράδειγμα προς μίμηση.
– Αύξηση της κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου Αθηνών και της απόδοσης του Γενικού Δείκτη.
– Ανάγκη χρηματοδότησης σε συνδυασμό με το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ.
– Αποεπένδυση βασικών μετόχων.
– Βελτίωση του θεσμικού πλαισίου με σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών, ιδίως ως προς τη διαφάνεια, την εταιρική διακυβέρνηση και την προστασία των επενδυτών.
Οι τελευταίες δημόσιες προσφορές σε αριθμούς
Το 2024 ήταν μια χρονιά στην οποία πραγματοποιήθηκαν δύο αρχικές δημόσιες προσφορές και εισαγωγές στο χρηματιστήριο, του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) και της NOVAL ΑΕΕΑΠ, από τις οποίες αντλήθηκαν περίπου 833 εκ. Ευρώ. Πέραν αυτών, είχαμε δευτερογενείς προσφορές και αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις τράπεζες Πειραιώς και Εθνική, με αποτέλεσμα τα συνολικά αντληθέντα κεφάλαια να ανέλθουν στα 4,2 δις Ευρώ περίπου.
Ήδη στο πρώτο τρίμηνο του 2025 πραγματοποιήθηκαν δύο αρχικές δημόσιες προσφορές και εισαγωγές, της ALTER EGO MEDIA και της FAIS GROUP με συνολικά αντληθέντα κεφάλαια άνω των 110 εκ Ευρώ και μάλιστα σε δύο κλάδους (media και λιανική) που τα τελευταία χρόνια είχαν δοκιμαστεί, γεγονός που δείχνει ότι το ενδιαφέρον για την κεφαλαιαγορά δεν είναι περιστασιακό.
Κατά την εκτίμησή της, μάλιστα, αυτή η τάση θα μπορούσε να συνεχιστεί και το 2025, αν το επιχειρηματικό ενδιαφέρον παραμείνει ζωντανό και δεν πληγεί σημαντικά η αγοραστική δύναμη των επενδυτών – φαίνεται πως θα έχουμε συνολικά τουλάχιστον έξι νέες εισαγωγές.
Η κα Στάμου σημείωσε ότι, παρά τη νέα «κρίση δασμών», πρέπει να σκεφτόμαστε θετικά και να αξιοποιούμε τα πλεονεκτήματα της αγοράς μας, στο πνεύμα των «win-win» λύσεων που πρότεινε ο Πρωθυπουργός και της ανάγκης απάλειψης των «εσωτερικών εμποδίων» που επεσήμανε ο Υπ. Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών.
Σε αυτό το πνεύμα και στο πλαίσιο υλοποίησης της Ένωσης Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων της ΕΕ, μέσω της Listing Act, θα απλοποιηθεί και θα μειωθεί το περιεχόμενο του Ενημερωτικού Δελτίου Δημόσιας Προσφοράς. Επιπλέον, θα διευκολυνθούν οι μικρές δημόσιες προσφορές, μέχρι 8 εκ Ευρώ, για τις οποίες δεν θα απαιτείται η δημοσίευση Ενημερωτικού Δελτίου- το τελευταίο νομοθετήθηκε ήδη με το νόμο για την κεφαλαιαγορά που ψηφίστηκε την Πέμπτη.
Ο νέος νόμος, που κινείται στην κατεύθυνση ενίσχυσης του θεσμού της κεφαλαιαγοράς, περιλαμβάνει φορολογικά κίνητρα και διατάξεις βελτίωσης της λειτουργίας της αγοράς και της άσκησης εποπτείας.
Όσο για την αναμενόμενη αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, εφόσον γίνει, θα είναι μια σημαντική εξέλιξη, που, σε κάθε περίπτωση θα αλλάξει το μείγμα επενδυτών. Ο συνδυασμός, πάντως, όλων των παραπάνω παραγόντων και κυρίως η δοκιμασμένη ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας, είναι τα κρίσιμα στοιχεία που δημιουργούν συνθήκες αισιοδοξίας, παρά την παρούσα διεθνή αβεβαιότητα.
Διαβάστε επίσης:
Η Μαρίνα Καπετανάκη στο My Story: Η KPMG, οι στόχοι, η ανέλιξη στην κορυφή, Τραμπ και Τεχνητή Νοημοσύνη, τα απραγματοποίητα όνειρα
Τζον Άιντολ: Ο άνθρωπος που «σκότωσε» την Versace… πριν την πουλήσει στην Prada με ζημιά 700 εκατ. δολ.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο Τραμπ συμφωνεί με την ελληνική πρόταση για συμφωνία στους δασμούς
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
