Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Nadim Nsouli: Ποιος είναι Λιβανοβρετανός επιχειρηματίας που επενδύει στην Σχολή Μωραΐτη

Nadim Nsouli, δρυτής, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Inspired

Ένα ξεχωριστό χαρτοφυλάκιο, το οποίο επενδύει σε premium σχολεία σε όλο τον κόσμο έδειξε για πρώτη φορά από την ίδρυσή του το 2013,  ενδιαφέρον για ένα ελληνικό εκπαιδευτικό ίδρυμα, συγκεκριμένα για τη Σχολή Μωραΐτη, με τις δύο πλευρές να ανακοινώνουν πριν λίγες ημέρες τη συνεργασία τους.

Η Inspired, ένας παγκόσμιος οργανισμός ιδιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, ξεκίνησε πριν 11 χρόνια να χτίζει ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο από σχολεία κορυφαίας ποιότητας, μεταξύ αυτών το exclusive σχολείο Wetherby Prep στο Notting Hill του Λονδίνου, στο οποίο φοίτησαν οι πρίγκιπες Ουίλιαμ και Χάρι.

Φήμες λένε ότι βρίσκονται κι άλλα ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα στο ραντάρ του, όπως αυτό του Κωστέα-Γείτονα, χωρίς να επιβεβαιώνεται η πληροφορία.

Ο επενδυτής της ιδιωτικής εκπαίδευσης

Πίσω από μία αυτοκρατορία δισεκατομμυρίων στον χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης, βρίσκεται ο 55χρονος Λιβανο-Βρετανός επενδυτής Nadim Nsouli. Με πολυετή εμπειρία σε εταιρείες επενδύσεων, ο Nsouli το 2013 αφοσιώθηκε αποκλειστικά στην δημιουργία μιας ισχυρής κοινότητας που πλέον μετράει πάνω από 115 σχολεία και 90.000 μαθητές και στις έξι ηπείρους.

Ο χάρτης των σχολείων της Inspired

Όλα ξεκίνησαν το 2013 όταν ο νεοιδρυθείς όμιλος αγόρασε τέσσερα σχολεία στη Νότια Αφρική, τα οποία εντάσσονταν στον όμιλο Reddam House.  Τρία χρόνια αργότερα ξεκίνησε μία «επιθετική» επέκταση στην Ευρώπη, ξεκινώντας από κάποια σχολεία στο Βέλγιο. Πλέον έχει επενδύσει σε δεκάδες σχολεία σε Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία, ενώ στο Λονδίνο μετράει ήδη 16 σχολεία, τα οποία περιλαμβάνονται στο χαρτοφυλάκιο της Inspired.

Από παιδαγωγικής πλευράς, ο όμιλος Inspired παρέχει όλα τα απαραίτητα εκπαιδευτικά εργαλεία και καινοτόμες εκπαιδευτικές μεθόδους για να ενισχύσει το ήδη υψηλό προφίλ των σχολείων.

Σύμφωνα με πηγές από τη Σχολή Μωραΐτη, η συνεργασία με την Inspired ανοίγει το δρόμο στο εκπαιδευτικό Ίδρυμα να συναγωνίζεται πλέον σε ένα παγκόσμιο τερέν, δίπλα σε εκπαιδευτικά ιδρύματα υψηλής ποιότητας απ’ όλο τον κόσμο, έχοντας αποκομίσει όλα τα οφέλη από καινοτόμες πρακτικές που θα αξιοποιήσει στη διδασκαλία της.

Ο σκοπός της Inspired

Στο βιογραφικό του, άλλωστε, το όραμα του Nsouli περιγράφεται ως εξής: «η Inspired να παρέχει εκπαίδευση παγκόσμιας κλάσης μέσω ενός ολιστικού, προοδευτικού μοντέλου σε νέα άτομα με σεβασμό που ενδυναμώνονται από τη μάθησή τους, έχουν εμπιστοσύνη στις ικανότητές τους και είναι καλά εξοπλισμένα για να επιτύχουν».

Φυσικά υπάρχει και ένα ακόμα σημαντικό σκέλος αυτής της συνεργασίας, οι μεγάλες επενδύσεις στα σχολεία.

Αν και η Inspired περιορίζεται στο να προωθεί κυρίως το εκπαιδευτικό της έργο και όχι τόσο τις επενδύσεις της, πριν τέσσερα χρόνια μία σύγκρουση του Nsouli με γονείς του οικοτροφείου Brookhouse, ενός σχολείου στην Κένυα με βρετανικό πρόγραμμα σπουδών, ήταν η αφορμή να δημοσιοποιηθεί μία σημαντική επένδυση του ομίλου σε σχολείο της Κένυας.

Σε μία συνάντηση Ζοοm που είχε με γονείς, οι οποίοι ζητούσαν μειωμένα δίδακτρα λόγω της πανδημίας, ο Nsouli φέρεται να τους υπενθύμισε ότι ο όμιλος επένδυσε 25 εκατ. δολάρια για να χτιστεί το σχολείο Brookhouse Runda, αδελφό του ήδη υπάρχοντος και μέλους του ομίλου Brookhouse Karen, αρνούμενος να δεχτεί οποιαδήποτε έκπτωση στα δίδακτρα.

Ο επιτυχημένος επιχειρηματίας και η οικογενειακή τραγωδία

Απόφοιτος του Georgetown της Νέας Υόρκης, ο Nsouli ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του ως δικηγόρος το 1994, προτού ενταχθεί στις ομάδες μέσων ενημέρωσης και τηλεπικοινωνιών των διάσημων επενδυτικών τραπεζικών εταιρειών J.P. Morgan και Morgan Stanley στο Λονδίνο.

Συνέχισε ως στέλεχος σε εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων, μέχρι το 2013 να ιδρύσει την Inspired. Μέσα σε ελάχιστα χρόνια πέτυχε να εξελίξει τον όμιλο που ίδρυσε και στον οποίο προεδρεύει σε έναν από τα πιο ισχυρά χαρτοφυλάκια της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Είναι παντρεμένος με τη Simone Cheetham Nsouli, η οποία για χρόνια δραστηριοποιήθηκε στον χώρο της συμβουλευτικής και στον κλάδο των hedge funds. Μαζί έκαναν τέσσερα παιδιά, μέχρι που μία μέρα το 2011, η πρωτότοκη κόρη τους, Lyla σε ηλικία μόλις 2 ετών διαγνώστηκε με μία σπάνια και ανίατη μορφή καρκίνου. Λίγους μήνες μετά, η Lyla άφησε την τελευταία της πνοή, όμως ο θάνατός της ενέπνευσε μία σειρά από φιλανθρωπικές δράσεις των γονιών της, με την πιο κεφαλαιώδη την ίδρυση του Ιδρύματος Lyla Nsouli Foundation, το οποίο έχει αφοσιωθεί στην εύρεση θεραπείας για τον καρκίνο του εγκεφάλου.

«Μετά από αυτό που συνέβη στην κόρη μας, είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προσπαθήσουμε να αποτρέψουμε αυτή την ασθένεια να καταστρέφει τόσο βίαια τις ζωές των παιδιών (και των οικογενειών τους) και να προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε την πρόγνωση για αυτά τα παιδιά και τελικά να βρούμε μια θεραπεία», αναφέρεται στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος, στην οποία οι δύο συντετριμμένοι γονείς μοιράστηκαν και δύο επιστολές που έγραψαν στην αδικοχαμένη κόρη τους.

Διαβάστε επίσης:

Σχολή Μωραΐτη: Τι σημαίνει η συνεργασία με την Inspired – Η επιστολή προς τους γονείς

ΔΕΣΦΑ: Στα 1.466 χλμ το συνολικό μήκος των αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου το 2023

Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών: Η ναυτιλία βελτιώνει σταθερά το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα