Την επαναφορά στον ενάρετο κύκλο της Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα αλλά και της χώρας στον χάρτη της διεθνούς αμυντικής βιομηχανίας επιδιώκει η διοίκηση της ιστορικής εταιρείας.

Ένα εγχείρημα δύσκολο αλλά υλοποιήσιμο, καθώς η εταιρεία έχει συσσωρευμένες ζημιογόνες χρήσεις με την εξυγίανση ωστόσο να βρίσκεται προ των πυλών όπως λέει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Νίκος Κωστόπουλος, σε συνέντευξή του στο mononews.

«Κλειδί» για την ανάκαμψη της ΕΑΣ, το βιομηχανικό όμιλο με βασικό μέτοχο το Δημόσιο, που προέκυψε από τη συγχώνευση της ΠΥΡΚΑΛ και την ΕΒΟ, είναι δύο κομβικής σημασίας έργα, που πήραν έγκριση από την Κομισιόν στο πλαίσιο του προγράμματος ASAP και χρηματοδοτούνται με πόρους 33 εκατ. ευρώ, μέσω των οποίων ο τζίρος της εταιρείας θα ενισχυθεί σε βάθος πενταετίας με επιπλέον 200 εκατ. ευρώ.

Το ένα πρόγραμμα στη δημιουργία εργοστασίου ΤΝΤ, το δεύτερο εργοστάσιο ΤΝΤ στην Ευρώπη και το δεύτερο πρόγραμμα αφορά στην δημιουργία γραμμής παραγωγής κόκκων base bleed, προωθητικής ύλης που αυξάνει το βεληνεκές και την αποτελεσματικότητα των πυρομαχικών πυροβολικού. Εργο που σχεδιάζεται μέσω κοινοπραξίας με ιδιώτη επενδυτή με τα συνολικά επενδυτικά κεφάλαια να αγγίζουν τα 83 εκατ. ευρώ, όπως επισημαίνει ο κ. Κωστόπουλος, τονίζοντας ότι στην επικείμενη κοινοπραξία το Ελληνικό Δημόσιο ως Μέτοχος δεν θα βάλει ούτε ένα ευρώ, ενώ τα ΕΑΣ θα έχουν την πλειοψηφία.

Αναλυτική η συνέντευξη του κ. Νίκου Κωστόπουλου:

Ποιες είναι οι προοπτικές για την ιστορική βιομηχανία και ποιες πρωτοβουλίες έχουν αναληφθεί για την αναβάθμιση των παραγωγικών διαδικασιών των ΕΑΣ;

Η αναβίωση μιας ιστορικής βιομηχανίας συνυφασμένης με την άμυνα της χώρας σε δυο παγκόσμιους πολέμους ήταν μεγάλη πρόκληση. Για δεκαετίες δεν είχε δοθεί η προσήκουσα προσοχή στην εξυγίανση της από προηγούμενες κυβερνήσεις και διοικήσεις, με αποτέλεσμα να έχει βασικές ελλείψεις σε διαδικασίες, σχεδιασμό και οργάνωση. Ευτυχώς βρήκαμε γρήγορα το βηματισμό μας. Συσσωρευμένες εκκρεμότητες του παρελθόντος αντιμετωπίστηκαν με πολλή και ποιοτική δουλειά των ανθρώπων μας, με την αρωγή των δύο συναρμόδιων υπουργείων, του ΥΠΕΟΟ και του ΥΠΕΘΑ, κλειδιά στην ολική επαναφορά της ιστορικής βιομηχανίας. Το πρώτο ως ο κύριος μέτοχος και φορέας της διαδικασίας εξυγίανσης, και το δεύτερο ως εποπτεύων φορέας και φυσικός αποδέκτης της δουλειάς μας.
Πέρα από τα δυο βασικά προγράμματα που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα ΕΑΣ συμμετέχουν σε πληθώρα αμυντικών προγραμμάτων όπως της συμπαραγωγής των πυραύλων Iris-T και της συντήρησης του συστήματος PATRIOT.
Παράλληλα, βρισκόμαστε ήδη σε συζήτηση με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και για νέα προγράμματα, όπως η παραγωγή των πυρομαχικών 155 χιλιοστών και η αναβάθμιση των ρουκετών των 122 χιλιοστών και των εκτοξευτών RM 70. Όλα αυτά γιατί σταθερά αποκαθίσταται η αξιοπιστία των ΕΑΣ εντός και εκτός Ελλάδος.

Πόσο δύσκολο είναι για μια εταιρεία με βασικό μέτοχο το κράτος να είναι ευέλικτη και γρήγορη στις αποφάσεις; Και ποιες ήταν οι προκλήσεις που αντιμετωπίσατε στον σχεδιασμό μιας στρατηγικής για την ανασυγκρότηση της αμυντικής βιομηχανίας;

Μια κρατική εταιρεία έχει την υποχρέωση να τηρεί τις επιταγές του σχετικού νόμου για τον τρόπο λειτουργίας της, καθώς κύριος μέτοχος είναι οι φορολογούμενοι πολίτες. Αυτό προσθέτει σημαντικό γραφειοκρατικό φορτίο, αλλά είναι και απαραίτητο για την νομιμότητα και τη διαφάνεια. Όταν προ πενταετίας ανέλαβα τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, υπήρχε μια σαφής οδηγία από τον Πρωθυπουργό για νοικοκύρεμα, εξωστρέφεια και αναζήτηση συμμάχων. Για να επιτευχθεί αυτό έπρεπε να δημιουργηθεί το όραμα για την επόμενη μέρα στο ανθρώπινο δυναμικό της Εταιρείας, που είναι το κυριότερο περιουσιακό στοιχείο της. Με πολλή επιμονή και υπομονή, με την υποστήριξη του προσωπικού της Εταιρείας, σήμερα μπορούμε να προσδοκούμε σε ένα μέλλον παραγωγικό και κερδοφόρο. Για τους ανθρώπους των ΕΑΣ και κυρίως για τον φορολογούμενο και βέβαια για την Αμυντική Βιομηχανία που όπως αντιλαμβάνεστε είναι εξαιρετικά σημαντική για τη χώρα μας.

H Κομισιόν στο πλαίσιο του προγράμματος ASAP έχει εγκρίνει συνολικό ποσό 33 εκατ. ευρώ για δύο προτάσεις των ΕΑΣ που πήραν το πράσινο φως. Σε τι αφορούν τα δύο προγράμματα και ποιο είναι το επενδυτικό πλάνο;

Το πρώτο από τα δύο προγράμματα αφορά στη δημιουργία μιας υπερσύγχρονης, world-class, γραμμής παραγωγής ΤΝΤ, εκρηκτικό απαραίτητο για την παραγωγή πυρομαχικών. Το νέο εργοστάσιο ΤΝΤ των ΕΑΣ θα είναι το δεύτερο εργοστάσιο παραγωγής ΤΝΤ στην Ευρώπη.

Το δεύτερο πρόγραμμα αφορά στην δημιουργία γραμμής παραγωγής κόκκων base bleed, προωθητικής ύλης που αυξάνει το βεληνεκές και την αποτελεσματικότητα των πυρομαχικών πυροβολικού. Με τη συμμετοχή του ιδιώτη εταίρου το συνολικό ποσό που θα επενδυθεί για τα δυο προγράμματα αγγίζει τα €83 εκατομμύρια ευρώ. Είναι η πρώτη φορά που τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκούς πόρους.

Σε βάθος χρόνου, ποιος είναι ο τζίρος που μπορεί να παραχθεί μέσω της Κοινοπραξίας με την CSG και πώς εκτιμάται ότι αυτό θα αποτυπωθεί στα οικονομικά μεγέθη των ΕΑΣ;

Εκτιμούμε ότι ο τζίρος μας θα ενισχυθεί με παραπάνω από €200 εκατ. εντός της επόμενης πενταετίας, και στοχεύουμε να δημιουργήσουμε εκατοντάδες ποιοτικές νέες θέσεις εργασίας, εφόσον φυσικά συνεχίσουμε να προχωρούμε με τους ταχείς ρυθμούς που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και οι ανάγκες της διεθνούς αγοράς. Οι προσδοκίες είναι υψηλές, αλλά θα ανταποκριθούμε με σκληρή δουλειά και συνέπεια.

Σε επίπεδο ανταγωνισμού μπορείτε να μας δώσετε μια εικόνα για την ευρωπαϊκή παραγωγή πυρομαχικών και πώς διαμορφώνεται η θέση της χώρας μας μετά τα νέα project;

Όπως ανέφερα, σε ολόκληρη την Ευρώπη σήμερα υπάρχει μόνον μια παραγωγική μονάδα ΤΝΤ, αυτή της Πολωνίας. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό για την Ελληνική και την Ευρωπαϊκή άμυνα -για όλο το ΝΑΤΟ θα τολμούσα να πω- να δημιουργηθεί αυτή η παραγωγική μονάδα στη χώρα μας.

Επίσης, τα πυρομαχικά 155 χιλιοστών και γενικότερα τα πυρομαχικά μεγάλων διαμετρημάτων, είναι λόγω των συνθηκών αυτά με την μεγαλύτερη ζήτηση παγκοσμίως. Όποιος διαθέτει δυνατότητα παραγωγής τους θα έχει εγγυημένες πωλήσεις για πολλά χρόνια. Για τους λόγους αυτούς δουλεύουμε εντατικά, ώστε ο Μέτοχος να καρπωθεί κερδοφορία που θα προκύψει από την αυξημένη παραγωγικότητά μας.

Η Ελλάδα θα ενισχύσει τις αμυντικές της ικανότητες και τα ΕΑΣ θα καταφέρουν να συνεισφέρουν περισσότερο από ποτέ στην αμυντική στην εξαγωγική δύναμη της χώρας, εφόσον όλα γίνουν όπως τα έχουμε σχεδιάσει.

Είναι μια ομαδική προσπάθεια που η επιτυχία της θα είναι το αποτέλεσμα συντονισμού όλων των εμπλεκόμενων.

Ποια είναι τα οφέλη που προκύπτουν από τη συνεργασία τον όμιλο CSG;

Η αλήθεια είναι, ότι όταν ενώνουμε δυνάμεις με έναν μεγάλο και δυναμικό όμιλο όπως η CSG, αποκτώντας πρόσβαση στο δίκτυο πωλήσεων και στην τεχνογνωσία παραγωγής του στο πλαίσιο της επικείμενης Κοινοπραξίας μας, δεν είναι δύσκολο να υπολογίσει κανείς πόσο ψηλά μπορεί να φτάσουν τα οφέλη για την Εταιρεία μας. Τόσο η δυνατότητα αύξησης των πωλήσεων, όσο και η πρόσβαση σε πρώτες ύλες και τεχνογνωσία με την αμεσότητα και την αποτελεσματικότητα ενός ισχυρού ομίλου στο χώρο της Άμυνας, μας δίνουν προοπτική που δύσκολα θα είχαμε από μόνοι μας.

Πώς απαντάτε σε κάποιες αιτιάσεις ότι ανοίγει η πόρτα για την ιδιωτικοποίηση του κλάδου των πυρομαχικών στην Ελλάδα;

Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση για ιδιωτικοποίηση. Τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα θα διατηρήσουν τον δημόσιο χαρακτήρα τους γιατί αυτό επιβάλλεται από τη φύση και τον προσανατολισμό της Αμυντικής Βιομηχανίας της χώρας μας.

Σχετικά με την επικείμενη Κοινοπραξία, σκεφτείτε ένα ΣΔΙΤ το οποίο όμως είναι κοινής εκμετάλλευσης από εμάς (51%) και από τον ιδιώτη (49%).

Το Ελληνικό Δημόσιο ως Μέτοχος δεν θα βάλει ούτε ένα ευρώ, ενώ τα ΕΑΣ θα έχουν την πλειοψηφία.

Αντίθετα θα αποκτήσουμε οφέλη του 51% από τους τζίρους και τα κέρδη της Κοινοπραξίας. Αυτό πρέπει να καταστεί σαφές και ούτως ή άλλως θα φανεί ξεκάθαρα στην πορεία του χρόνου.

Διαβάστε επίσης:

Ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ «βυθίζει» τις φαρμακευτικές μετοχές

Άννα Μάνη: Η βιομηχανία αποτελεί κινητήριο μοχλό ανάπτυξης

Φυσικό αέριο: Εκτοξεύθηκε η τιμή στην Ευρώπη καθώς η Ρωσία διακόπτει τις προμήθειες στην Αυστρία