Νίκος Καραμούζης, Εκτελεστικός Πρόεδρος του επενδυτικού ταμείου SMERemediumCap
Το δυσθεώρητο ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων αλλά και την ανάπτυξη της οικονομίας έθεσε ως βασικές προϋποθέσεις για την εξασφάλιση ενός υγιούς τραπεζικού συστήματος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, Νικόλαος Καραμούζης.
Μιλώντας εχθές στον ΣΚΑΙ, ο κ. Καραμούζης χαρακτήρισε επιτακτική ανάγκη να βελτιωθούν περαιτέρω οι συνθήκες στην οικονομία και τις αγορές.
Αναφορικά με το σχέδιο που επεξεργάζονται τράπεζες και κυβέρνηση για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ανέφερε ότι υπάρχουν ενστάσεις που συζητούνται ωστόσο εκτίμησε ότι πιθανόν εντός της εβδομάδας να υπάρξει μία έντιμη συμφωνία. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά «εκτιμώ ότι οι διαφορές μπορούν να γεφυρωθούν και να γίνουν και από τις δύο πλευρές έντιμοι συμβιβασμοί».
Ερωτηθείς εάν θα υπάρξει κάποια επιβράβευση για τους συνεπείς δανειολήπτες, ανέφερε ότι ήδη στις καλές επιχειρήσεις μειώνεται το κόστος χρηματοδότησης ενώ πρόσθεσε ότι καταβάλλονται προσπάθειες να γίνει κάτι ανάλογο και στις περιπτώσεις των νοικοκυριών.
Χρειαζόμαστε ένα εύρωστο και πολύ δυνατό τραπεζικό σύστημα για να μπορέσουμε να σηματοδοτήσουμε την οικονομία, τους πελάτες, την ανάπτυξη. Χρειαζόμαστε τράπεζες και πρόσβαση στις αγορές. Να έχουμε την εμπιστοσύνη των αγορών και των καταθετών για να επιστρέψουν οι καταθέτες. Ανάπτυξη χωρίς ένα ισχυρό και υγιές τραπεζικό σύστημα δεν είναι εφικτή. Ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμούζης.
Το τραπεζικό σύστημα υπέστη σοβαρές συνέπειες από την κρίση, επεξήγησε ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Τραπεζών, καθώς κατά την κρίση χάθηκαν οι μισές καταθέσεις, δηλαδή περί τα 117 δις. Τα μισά δάνεια δεν εξυπηρετούνται, περίπου 107 δις. Αναγκαστήκαμε να δανειστούμε περίπου 160 δις στην κορύφωση της κρίσης από την ΕΚΤ.
Όπως τόνισε ο κ. Καραμούζης, οι συνθήκες σήμερα έχουν βελτιωθεί, κάτι το οποίο αποδείχθηκε και από τα stress tests του Ιουνίου του 18.
«Οι τράπεζες έχουν κεφαλαιακή επάρκεια, αλλά πρέπει να ομολογήσω ότι οι αγορές είναι προβληματισμένες στο κατά πόσον μπορούμε να εξυγιάνουμε τους ισολογισμούς μας χωρίς κεφαλαιακές ενέργειες αλλά από την άλλη πλευρά η ρευστότητα έχει βελτιωθεί. Το 2018 επέστρεψαν 8 εκατ. δυνητικές καταθέσεις και η πρόσβαση στις αγορές έχει βελτιωθεί.»
Σύμφωνα με τον κ. Καραμούζη, υπάρχουν δύο μεγάλα προβλήματα που συνδέονται με τις τράπεζες και την ανάπτυξη.
Το πρώτο είναι ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που είναι δυσθεώρητο. Είναι 85 δις ευρώ, περίπου τα μισά δάνεια δεν εξυπηρετούνται.
Οι τράπεζες έχουν θέσει ένα φιλόδοξο και υπό προϋποθέσεις επιτεύξιμο, στόχο να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια κατά 50 δις ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια.
Σε κάθε περίπτωση, όπως τόνισε συγκεκριμένα ο κ. Καραμούζης, για να επιστρέψουν οι τράπεζες στην κανονικότητα, ο ελέφαντας στο δωμάτιο που λέγεται μη εξυπηρετούμενα δάνεια, πρέπει να αντιμετωπιστεί επιτυχώς.
Υγιής οικονομία πάει μαζί με υγιείς τράπεζες. Δεν μπορεί να υπάρξουν υγιείς τράπεζες χωρίς μία οικονομία που αναπτύσσεται ταχέως και χαίρει του κύρους και της εμπιστοσύνης των διεθνών αγορών.
Θα πρέπει να βελτιωθούν περαιτέρω οι συνθήκες στην οικονομία και τις αγορές, ανέφερε χαρακτηριστικά
Όσον αφορά το ζήτημα της πρώτης κατοικίας, η έννοια της προστασίας δεν υπάρχει σε καμία ευρωπαϊκή χώρα. Υπογραμμίζει, παραθέτοντας πως υπάρχουν αντ’ αυτού διαδικασίες και πτωχευτικό δίκαιο.
«Έχουμε μία έντιμη συμφωνία αλλά δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις αλλά είμαι αισιόδοξος ότι σύντομα, ίσως εντός της εβδομάδος να ολοκληρωθούν.»
Τέλος σημείωσε ότι ακόμη και σήμερα τα στελέχη των τραπεζών εργάζονται σκληρά. Εκτιμώ ότι οι διαφορές μπορεί να γεφυρωθούν αρκεί η συμφωνία να αφορά τις ασθενέστερες τάξεις και όχι τους κακοπληρωτές. Το 1/3 όσων έχουν ενταχθεί στον νόμο Κατσέλη έχουν την οικονομική δυνατότητα.
Συνεπείς πελάτες
Παράλληλα χαρακτήρισε ηθικό θέμα να αισθάνονται αδικημένοι όσοι πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους. Χιλιάδες νοικοκυριά εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους.
«Στις καλές επιχειρήσεις μειώνεται το κόστος χρηματοδότησης. Είναι πιο δύσκολο στις περιπτώσεις νοικοκυριών να μειωθεί το επιτόκιο. Αναζητούνται τρόποι να επιβραβευθούν και αυτοί.» Επεσήμανε εν τέλει ο κος Καραμούζης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ν. Καραμούζης: «Είμαστε σε σωστό δρόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας»
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ν. Καραμούζης: Σταθερότητα, συνέπεια και πειστικό αναπτυξιακό σχέδιο, οι καταλύτες ανάκαμψης και προοπτικής για τη χώρα
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ν. Καραμούζης: Ευρωπαϊκοί θεσμοί, οίκοι αξιολόγησης και αγορές πιάστηκαν απροετοίμαστοι στην κρίση